Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TELEPATIE VI

Bronislav Bruno Kovařík – REVOLTIKON kniha 2014, Mystic Production

Vždycky mě bavily životopisy, už od dětství jsem hltal hlavně ty sportovní, osudy Zdeňka Nehody, Antonína Panenky, Františka Pospíšila, Honzy Bergera či Vladimíra Růžičky jsem přečetl několikrát a nejraději jsem měl Můj dres číslo 1 od Ivo Viktora. Sport pak v mých koníčcích doplnila muzika, ale autobiografických knížek tuzemských metalových muzikantů jsem si příliš neužil. Zatím se objevila... jedna, a to se ještě jedná spíše o historii skupiny RHODIAN z pera jejího předáka Olase, která vyšla v nákladu asi 50 kusů.

Teď to konečně rozsekl Bruno. Člověk, který toho s metalem asi zažil nejvíc ze všech našich metalistů, hlavně s KRABATHOREM projel kus světa a svého času o tom referoval v různých časopisech, dnes žel dávno nevycházejících. Ač jsem se historií KRABAT(H)ORU v roce 2010 co nejpodrobněji zabýval a studoval všechny (mně) dostupné materiály (výsledek jste si mohli přečíst ve třech Pařátech), na Brunovy zápisky jsem byl natěšený od chvíle, kdy se objevily informace, že knihu chystá.

První, co mě potěšilo, když jsem Revoltikon v den vydání držel v ruce, bylo kvalitní provedení – pevná vazba, velký formát, spousta fotografií... Na první pohled paráda. A na druhý taky. Hned z Předmluvy je zřejmé, že to bude stát za to; na mysli mám sloh, který je čtivý a vtipný už v té Předmluvě a na následujících stránkách rovněž, občas i díky využití hlášek z nesmrtelných filmů či parafrází jejich názvů coby názvů kapitol. Jediné, co mě trochu mrzí, je, že se sem tam vloudila nějaká ta chybička, což se samozřejmě může stát každému, i dnešní noviny i časopisy jsou chyb plné, ale v případě knihy, věci trvalé hodnoty, by korektoři měli zasáhnout.


Kapitola první: Pravěk
Nevím, nakolik bude úvodní část zajímavá pro mladší ročníky, ale já si díky této kapitole připomněl řadu prazážitků. (úsměv) Třeba Čestné uznání za účast v soutěži Puškinův památník – Rossiana jsem kdysi dostal taky, byť tak daleko jako Bruno jsem to v recitátorských soutěžích nikdy nedotáhl. (smích) Další a další zážitky máme úplně stejné, taky jsem byl zažraný do televizních motokrosů a jména jako Falta nebo Baborovský patřila k mým dětským idolům, jen jsem měl k motorům vztah ryze platonický, do sedla motokrosového stroje mě to narozdíl od Bruna, několik let aktivně motokrosujícího, netáhlo. Motorky (a sport obecně) u mě pak doplnili tehdejší popoví zpěváci, jimž vévodil zpívající bubeník Víťa Vávra, největším přáním bylo mít gramofon, na kterém jsem točil stejné desky, jako v knize zmiňuje Bruno (OLYMPIC, TURBO, Hana Zagorová...). Poté přišla doba tanečních zábav, na kterých blbnul Bruno v okolí Uherského Hradiště a já kolem Volyně, tudíž názvy našich lokálních bigbítově-metalových hrdinů se liší, těch celostátních samozřejmě shodují (CITRON a TUBLATANKA).

Kapitola druhá: KRABATOR
Peripetie metalové kapely za komunistů si KRABATOR podobně jako řada jejich souputníků opravdu „užili“, nicméně nešlo o vyložené pronásledování, spíše doba byla jaká byla a o nějaké vlasáče produkující kravál uvědomělá společnost nestála. Mládežníci zase nestáli o společnost a tak si porůznu pořizovali nástroje a aparaturu, měnili názvy kapely (MONSTER -> HEVER -> S.A.M. -> BASTR -> KRABATOR), vydali první fanzin, nahráli první demosníky... Když si budete číst, v jakých podmínkách dnes kultovní dílka „Breath of Death“, „Total Destruction“ nebo „Brutal Death“ vznikala, budete kroutit hlavou, stejně jako nad štěstím, které se na KRABATOR usmálo na den přesně rok před událostmi, které zapříčinily pád komunistické vlády. Nejspíš by se KRABAT(H)OR i bez účasti na Death Metal Session prosadili tak jako tak, ale přehlídka, na které odehráli vůbec první koncert, jim k věhlasu určitě pomohla. Brunův popis starých časů je výborný, paměť má skvělou i na detaily a nejen díky nim si každý rád připomene doby, kdy u nás extrémní metal zapouštěl kořeny.

Kapitola třetí: KRABATHOR
Po vojenské anabázi stanul na scéně nový KRABATHOR, posílený o manažera Pedra se postupně vypracoval v největší tuzemskou metalovou kapelu, která vydávala alba v zahraničí, projela půlku světa a dodnes ji v tom z našich krajů nikdo netrumfl. Interesantní bylo v letech 1991 až 1999 všechno, nahrávání alb, cesty na koncerty do USA nebo Jihoafrické republiky, turné se světovými veličinami. Bruno popisuje stavy euforie po vydařených štacích, ale i situace, které tak veselé nebyly, třeba hladovění ve studiu nebo problémy na cestách nejen v zemích bývalého Sovětského svazu. Málokdo si dnes uvědomuje, co všechno s Christopherem kapele obětovali a jak těžký život vedli. Není divu, že po letech přišly rozepře a Brunův odchod.

Kapitola čtvrtá: HYPNOS
První éru HYPNOS mají mnozí v čerstvé paměti, ale ono od vzniku téhle kapely uplynulo skoro patnáct let! Letí to, letí... HYPNOS nejdříve fungoval v letech 1999 – 2006, Bruno toho za sedm let stihl hodně, desky i koncerty po Evropě, ale neustálé personální potíže kapelu občas přibrzdily a tak se chvíli vezla na „vítězné“ vlně a chvíli to s ní vypadalo všelijak. Své sehrála i měnící se situace v hudebním průmyslu a tak se i přes značnou popularitu u nás a slušné renomé za hranicemi osud HYPNÖS s lehce modifikovaným názvem v okamžiku, kdy toho začal mít Bruno obecně, nejen v hudbě, dost, naplnil. Nejzajímavější mi přijdou pasáže týkají se nahrávání dvou alb s proslulým Harrisem Johnsem, natáčení kontroverzního pořadu Ladí, neladí a zážitky s BEHEMOTH.

Kapitola pátá: Nicota

Neveselé období Brunova života i knihy. Tři a půl roku mimo metal, změna vizáže, změna priorit, změna zaměstnání, změna vztahů, psychické problémy... Naštěstí mělo všechno svůj šťastný konec, v srpnu 2009 se Bruno vrátil na pódium jako hostující vokalista FORGOTTEN SILENCE a to jej nakoplo k dalším hudebním aktivitám.

Kapitola šestá: Vzkříšení
Tuhle kapitolu už zná opravdu každý. V roce 2010 se HYPNOS vrátili koncertem na Brutal Assaultu na scénu a od té doby fungují, sice ne tak intenzivně jako dřív, ale s o to větší radostí. Turné s NAPALM DEATH a s AMON AMARTH, dvě cédéčka, sem tam jiná sestava, ale hlavní je právě ta radost. Tu asi mají i fanoušci českého metalu obecně, protože po letech k sobě našli cestu dva čeští deathmetaloví králové, udobřili se a jednorázový (?) reunion KRABATHORU mohl každý před pár dny vidět a slyšet na vlastní smysly na Brutal Assaultu.


Z uvedených řádků je doufám zřejmé, že Revoltikon je pozoruhodná kniha, která by neměla chybět v knihovničce žádného fanouška českého metalu. Metal v ní sice hraje hlavní roli, ale mně se líbí i její přesah, což je dáno tím, že mám s Brunem ve většině případů stejný pohled na život i na svět kolem nás. Bruno své názory občas promítne „mezi řádky“, naplno pak v Doslovu. Zatímco já používám něco jako „buďme rádi za to, kdy a kde žijeme, nikdy a nikde se neměli/nemají lidé lépe, milióny lidí světa nemají co do pusy a kde bydlet“, Bruno to vidí takhle: „Přeji ti, milý čtenáři, aby ses i ty radoval ze života a aby sis i tu svoji epizodu v běhu epoch vychutnával plnými doušky. Aby sis užíval to, že máš střechu nad hlavou, svou postel, nebo že ses narodil do politicky, geograficky a ekonomicky stabilního a civilizovaného prostředí, protože ne každý má takové štěstí.“

A štěstí má i FOBIA, protože redakce tohoto zinu patří v knize k nejcitovanějším, použity jsou části článků Coorneluse, Yvora, 4horsemena, Manafoba i mé maličkosti, v posledním případě pak jedno ješitné ego kvituje i přetisk řady recenzí psaných pro Pařát. (úsměv)

  • 6 kapitol, 444 stran, náklad 666 kusů

www.mysticproduction.cz
http://www.youtube.com/watch?v=d4gnlwiy984

Zveřejněno: 18. 08. 2014
Přečteno:
4262 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

02. 11. 2016 09:24 napsal/a Jarka
Revoltikon
Koupím knihu Revoltikon. Prosím, pište mi na jarka.kopecna@centrum.cz. Děkuji moc.
19. 12. 2015 21:11 napsal/a tomas
kupim Revoltikon
kupim knihu Revoltikon. ponuku poslite na tomkrat@centrum.sk
19. 08. 2014 19:41 napsal/a Marek
Revoltikon
Knihu mám přečtenou a každému doporučuji!!!
19. 08. 2014 18:11 napsal/a KubaAjz
Erotikon
Též čtu, unikátní dílo! Povinnost pro všechny death metalové maniaky! Děkuji za tuhle knížku!
18. 08. 2014 22:32 napsal/a F.C.
Revoltikon
Mám rozečteno a těším se na každou volnou chvíli, kdy mám čas se věnovat tomuto skvostu