Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
INSANIA

GLUTTONY – Beyond the Veil of Flesh CD 2014, Vic Records

„Chtěl bych mít kapelu, za samejch deathařů“: musím při poslechu nové desky GLUTTONY parafrázovat známý punkový song. Tahle ultra-švédská smečka je totiž složena ze samých slavných jmen. Část kapely je složena z části MY OWN GRAVE, a zbytek z takových úderek, jako třeba SETHERIAL a DIABOLICAL. Zmínit musím ještě bývalého zpěváka Johana Janssona, působícího v INTERMENT (a dříve i v CENTINEX, DEMONICAL, OCTOBER TIDE apod.). Ten byl na novém albu nahrazen neméně zkušeným Magnusem Ödlingem. Tak a když si můj výčet účinkujících přečtete, co by asi tak tihle vyslanci samotného Pána pekel mohli hrát? Pokud jste hádali symfonický power metal nebo pagan djent nebo „jakýho čerta“, tak se na to rovnou víte co a radši ani dál nečtěte. Tohle je hájemství starého poctivého smrtícího švédského kovu, zombie, chrastících kostí a neučesaného špinavého rock´n´rollu. Tady se kope v barvách ENTOMBED, DISMEMBER, CARNAGE, UNLEASHED, DEMONICAL, GRAVEYARD, BRUTALLY DECEASED, ENTRAILS, VALLENFYRE, MORBID FLESH a jim podobných vyznavačů obráceného kříže na náhrobcích.

Pokud tedy máte chuť a sbíhají se vám sliny nad pořádnou porcí syrového masa, pojďte na to. GLUTTONY vás vyzývají k nekonečnému old school death metalovému tanci. Chřestí se tady kostmi o sto šest, klaní se starým bohům a na nějakou tu špinavost se nehledí. Image je dopředu doufám také jasná, pochodující nemrtví jsou proti těmto Švédům jen roztomilé loutky. Zombie walk s rozjařenými děvčaty za bílého dne a se závěrečným roztomilým malováním na obličej zde rozhodně nehledejte. Na „Beyond the Veil of Flesh“ se exhumují ostatky, pije krev a drtí pod nohama kosti. Hudba je práchnivá jako pavučina křižáka žijícího v polozapomenuté kryptě. Byl zde kdysi pochován jeden nehodný mnich. Dělal za svého života takové věci, že by v dnešní době byl dozajista hlavním hrdinou nedělních televizních zpráv. Texty o posledních a všech následujících dnech života, bicí připomínající údery kladiva do lebečních kostí a Magnusův záhrobní hlas. Ne nadarmo se o něm mluví jako švédském Martinovi Van Drunenovi. V některých momentech se odstín jejich chrapotu opravdu protíná. A nasazení mají velmi podobné.

Při poslechu mi několikrát vyhřezla střeva na podlahu, uštípal jsem si nehty, vytrhal chomáče vlasů. Je to jako mor, pomalu se ploužící a zákeřný. Pro někoho možná až příliš syrové, obyčejné a neučesané. Ale uvědomme si, že tohle je underground, žádná přehlídka na soutěži mladých nadějných kapel sponzorovaná výrobci slavných nápojů. Příznivci se také pravděpodobně nebudou rekrutovat z „tvrdých“ metalistů navštěvujících pouze jednou za rok některý velký festival, ale spíš z beznadějných případů z podzemí, ze všech prokletých, kteří vylézají z kanálů vždy, když přijede jejich oblíbená kapela. GLUTTONY jsou smečkou do zaplivaného pajzlu, mezi pár statečných, kteří už dávno vědí své. Smrt je při poslechu nebývale blízko a kdo netančí, ještě pořádně nedozrál pro poslední cestu. Album je prvním dlouhohrajícím vůbec a o zvuk nemusíte mít žádné obavy, vše zní jak má. Špinavě a záhrobně. Jen ten obal, ten mi tady nesedí. Vadí mi ta červená krev, která mi narušuje celkový dojem.

To je ale asi jediná menší připomínka, kterou bych k desce „Beyond the Veil of Flesh“ měl. Podobné prašiviny mám rád, hýčkám si je a dělají mi moc dobře. Uléhám každý večer spolu s CD GLUTTONY do své oblíbené vyřezávané dubové rakve, přikrývám se kutnou, co tady zapomněl jeden kněz při posledním pomazání a pak už je všechno zcela v režii švédského old school death metalu, mě a jedné vypečené partičky nemrtvých. Bude se říkat, že tahle deska není nic nového pod sluncem a bude na tom velký kus pravdy. Jenže takováto muzika na světlo ani nepatří. Takhle nějak se má hrát v death metalovém podsvětí, v opuštěných polozapomenutých štolách, v neprobádaných močálech za řekou zapomnění a věčnosti. CD pro všechny, kteří ještě nezapomněli na to, jak se kdysi smrtící kov hrával. Chladný řev zombie přímo ze záhrobí. Swedish death metal forever!

Seznam skladeb:

  1. The Revenant
  2. Beyond the Veil of flesh
  3. Eaten Alive
  4. Raise the Dead
  5. Coffinborn
  6. Post Mortem Decapitation
  7. And Then You Rot
  8. On the Slab


Čas: 29:40

Sestava:

  • Anders Haren – kytara
  • John Henriksson – bicí
  • Max Bergman – basa
  • Magnus Odling – zpěv


https://www.facebook.com/gluttonyswe
http://gluttony.se/
http://www.vicrecords.com/


Zveřejněno: 18. 10. 2014
Přečteno:
3425 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář