Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
Heathen Convention 2024

ENDING QUEST – The Summoning CD 2014, F.D.A. Rekotz

„Zaříkávám a zároveň vás vzývám, mocnosti pekelné! Přistupte blíže, zhasněte všechna světla a ponořte mě do totální tmy. Chci být obdařen vaší silou, umět stejné čáry, procházet zdmi a mít schopnost převádět nebožtíky na druhou stranu. Udělám pro to vše. Podříznu kohouta, shodím kozla z kostelní věže, nakreslím pentagram na zeď kláštera nebo vypiji na ex veškerou svěcenou vodu. Jen mi dopřejte být na chvilku opět ve stínu poctivého švédského death metalu!“

Modlívám se takto každý večer před usnutím, s pohledem upřeným do tmy, naslouchající hlasům noci. Byl jsem opět vyslyšen, proklet a uzřel jsem je jednoho letního podvečera, lehce po setmění. Jejich jméno zářilo na stěnu mého pokoje. ENDING QUEST. Nováčci ze země death metalu zaslíbené, ze Švédska, přímo z kolébky smrtícího kovu. Hrají, jak jinak, podobně, jako to dělávali/dělávají slavné smečky DISMEMBER, ENTOMBED, GRAVE, ENTRAILS, GOREMENT, CONVULSE, GOD MACABRE.

Tentokrát deska chřestí až nekřesťansky krutě, chladně a bez jakéhokoliv slitování. Melodie jsou studené jako ruce ranního oběšence, bicí dravé, s přídechem až punkové rebelie. Paří se o sto šest, vytrhávají se death metalové základy i s kořeny a myslím, že pokud se dovedete oprostit od toho, že vše zde už mnohokrát bylo, bude pro vás letošní nahrávka ENDING QUEST zajímavým a příjemným společníkem. Na to, že se jedná o prvotinu kapely, jsem velmi mile překvapen nejen kvalitou zvuku, ale i samotnými nápady. Mnohdy jsou (v rámci žánru) příjemně neotřelé a zároveň nepostrádají určitou jiskru, tolik patrnou u mladých kapel. Seveřané do toho mlátí hlava nehlava teprve od roku 2009 a i když je tahle smečka personálně propojená ve dvou případech i se spřízněnými DESOLATOR, o nějakých „zkušených“ a protřelých muzikantech nemůže být řeč. O to víc jsem překvapen ze síly, která je z CD patrná na každém kroku. 

Svým přístupem, nasazením, dokonce bych se nebál říct slovo nadšením, mi připomínají ENDING QUEST naše české BRUTALLY DECEASED, případně italské FUNEST. Hroby se zde otevírají s podobnou grácií, uctívají se stejné švédské slavné spolky a zároveň se nezapomíná na vlastní invenci a přínos. Ty samozřejmě nejvíc ocení asi jen příznivci žánru, ostatním se asi příliš do nahrávky nepodaří proniknout, ale to vůbec nevadí. Švédi hrají především pro fanoušky chřestících kostí, zapomenutých opuštěných kobek, pro milovníky pachuti tlejícího listí, vybělených kostí, křížů, mnohokrát násilně obrácených. Je zde velmi patrný přístup „berte a nebo nechte být“. A vzhledem k tomu, že moje uši byly kdysi pro podobné záležitosti ukovány z nejjemnější oceli, je nabíledni, že já jsem spokojený a na vrcholu death metalového blaha.

„The Summoning“ je jako nejpoctivější a nejupřímnější modlitba pro vzývání švédského death metalového božstva. Z CD jakoby na všechny strany trčely bílé pařáty vybělených hnátů. V „drážkách“ jsou vypáleny ty nejlepší ingredience severského chřestícího kovu. Reproduktory pak žalují, bědují drsně a zároveň smutně. Přesně tak, jako to dělává vítr na opuštěných pláních. Hřbitovní kvítí už dávno uvadlo, pozůstalí odešli a nad náhrobky se začíná pomalu smrákat. Naposledy si nechte prohřát svoji tvář sluncem, rozlučte se a pojďme na to. Rakve se otvírají, zombie lezou zmateně ven a měsíc má z toho všeho neskutečnou legraci. Mezi větvemi starých zubů zašuměla soví křídla. Od teď bude celé pohřebiště patřit nám a švédskému death metalu. Zvedám pomalu pečlivě nabroušenou kosu. Mejdan může začít. A teď už mě prosím omluvte, mám nějakou práci. Deska jdoucí až na samou podstatu švédského death metalu. Svensk death metal för alltid!

Seznam skladeb:

  1. Black Death
  2. Sumerian Invocation
  3. Eradicate
  4. Evocation Of Carnal Flesh
  5. Voices
  6. A Host Of Flesh
  7. Grotesque Abolishment
  8. Destruction Of The Firmament
  9. Exalted And Fireborn
  10. The Summoning (Instrumental)
  11. The Lament Configuration


Čas: 47:26

Sestava:

  • Stefan Nordström – kytara, zpěv
  • Gustav Gunnarsson – kytara
  • Jonas Bergkvist – basa


http://endingquest.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/EndingQuestOfficial
http://www.last.fm/music/Ending+Quest
http://www.fda-rekotz.com/


Zveřejněno: 28. 10. 2014
Přečteno:
3430 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář