Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

BOMBS OF HADES – Atomic Temples CD 2014, War Anthem Records

Už jste někdy přemýšleli o tom, co by se stalo, pokud by bylo bombardováno podsvětí? Jen si to představte, andělé v kokpitech bombardérů by pořádali kobercové nálety na peklo. Shazovali by hlavice napěchované dobrem, láskou a porozuměním. Při dopadu do vroucích kotlů by vše jen zasyčelo a peklem by se rozléhal jenom jedovatý smích. Tyhle války mezi nebem a podsvětím jsou pořádány v podstatě celou dobu, co si tady lidstvo hraje na tom svém malém písečku. Poslední dobou mám trošku pocit, že rohatí mají lehce navrch. Je pak zajímavé slyšet a číst výpovědi těch, kteří se podobných bitev zúčastnili. Švédové BOMBS OF HADES jsou jedněmi z mnoha. Jejich letka byla založena již před lety, v roce 2002, kdy se parta death/thrash/crustových bojovníků rozhodla zamíchat trošku s kartami téhle nekonečné války. Na jaké straně stáli a stojí, je vám doufám jasné.

Pánové si vzali za vzor zasloužilé vojáky ENTOMBED, ENTRAILS, DESULTORY, BLOODBATH, DEMONICAL a jim podobné, dodali ještě větší roznětky a vše zatěsnili pořádnou porcí nitroglycerinu. Atmosférické pasáže, ve kterých se mnohdy přemýšlivě tahá za ušní bubínky, jsou doplněny srozumitelným vokálem Jonase (jinak také GOD MACABRE, DARKCREED). Ten posouvá celou nahrávku o level výš a řídí letku s názvem BOMBS OF HADES jistou rukou zkušeného kapitána. Celému tomuhle death/thrashovému ansámblu nechybí potřebné nadšení, náboj a energie. Jinak to ani nejde a hlavně bych si je ani nezařadil do svého playlistu. Samozřejmě, podobných bojovníků za svobodu pekla nalezneme velké množství, jednou dobrých, jindy zase nudných. Postupy jsou stejné, přístup ale velmi rozdílný. BOMBS OF HADES berou svoji smrtící práci poctivě, s nadšením a z desky je to neskutečně cítit. Nechybí dobře zapamatovatelné riffy, obrovský kus srdce a nemalé zkušenosti s bojem.

Album působí velmi kompaktním dojmem, který bohužel narušuje šestý, instrumentální song „Crawling Wind / The Tyrant Embryo“, který jsem ani se svou pověstnou trpělivostí příliš nepochopil. Být skladba někde na začátku, bral bych ji jako nějaké úchylné intro a snad ji i vstřebal. Zde ale poměrně narušuje jinak odsýpající nálož. Je to škoda, v dnešní době stahování může mnohé „rychlo posluchače“ dokonce odradit. Každopádně, je snad jen jedinou výtkou, kterou bych k „Atomic Temples“ měl. Jinak vše sedí na svých místech, celý bombardér je seřízen k dokonalosti, jako každý správný stroj na zabíjení. Bílé lebky na křídlech září do modré oblohy a přinášejí zkázu, smrt a utrpení. Hudba, znějící z hlásných trubek je nemilosrdná, vhodná jinak spíše k večernímu posezení s podobně založenými přáteli, než jen k boji, ale svůj účel plní velmi dobře. Nezbude po ní kámen na kameni. Stačí pár poslechů/přeletů a ve vašich duších zůstane jen spálená země, nářek raněných a vědoucí oči milovníků švédského death metalu. Kdože to vlastně vyhrál tentokrát?

„Atomic Temples“ jsem si dával rád ráno, když ještě peklo spalo, v poledne, když jsem většinou v práci polykal oběd nevalné chuti, i k večeru, kdy byly brány pekelné ještě otevřeny. Nevím, kdo v tomhle nekonečném souboji dobra a zla jednou vyhraje, ale zatím to vypadá, že andělé mají co dělat, aby si alespoň vyléčili svá notně popálená křídla. Není divu, proti takovým soupeřům jako jsou BOMBS OF HADES, by to chtělo postavit silnější soupeře, než jen pár starých vypelichaných letců. Desku jsem si užíval plnými doušky, stejně jako dobré pivo po vyprahlém dni. Mnohokrát jsem se přistihl, že nějak mimoděk fandím té „špatné“ straně. Je to podobné, jako když si bez zjevného důvodu oblíbíte některého z filmových padouchů. Možná je to určitou přitažlivostí, elegancí, schopnostmi, nevím. Mohu jen směle prohlásit, že s BOMBS OF HADES mi bylo vždy dobře. Víc nechci a ani nepotřebuji. Bombardování prokletého ráje může klidně pokračovat dál. Death/thrash/crustová letka v plné zbroji!

Seznam skladeb:

  1. Fracture
  2. And Your Flesh Still Burns
  3. Palace Of Decay
  4. Omens
  5. Cadaverborn
  6. Crawling Wind / The Tyrant Embryo
  7. Atomic Temples
  8. Through The Pandemonium
  9. The Last Gateway


Čas: 38:18

Sestava:

  • Jonas Stålhammar – kytara, zpěv
  • P-O "Wolfie" Söderback – kytara
  • Magnus "Mark" Forsberg – bicí
  • Anders "Butch" Ekman – basa


https://www.facebook.com/bombsofhades
http://www.bombsofhades.com/
http://www.war-anthem.de/


Zveřejněno: 24. 09. 2014
Přečteno:
3461 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář