Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
F.O.B. - Outside The Palace Walls

TEMTRIS – Shallow Grave CD 2014, Battlegod Production

Procento ženského prvku v metalové muzice je sice stále dost malé, přesto je řada kapel o  dámský element obohacena, většinou na pozici vokální, ale i na instrumentálních postech se setkáme stále častěji s interpretkami kovového ražení. Pak se díky své výjimečnosti stávají nejpoutavějším článkem kapely, přitahují hodně pozornosti a škoda jen, že mnohdy se za touto přitažlivostí skrývá touha po komerčním úspěchu a jakési líbivosti. Vždy mě dost zaujalo, kolik lidí, postrádajících jakýkoli hlubší zájem o metalovou hudbu, zná a touží vidět skupiny jako NIGHTWISH, EPICA, WITHIN TEMPTATION, neřkuli současnou sólistku Tarju Turunen. Možná je to dáno stravitelností power metalu, symfonickými prvky, melodičností a gotickým pojetím, které dohromady tak lahodí uchu a hlavně oku konzumenta takovéto hymnické tvorby. Výše jsem zmínil veličiny evropské scény, ale i ve světě dalekém se takováto tvorba prosazuje, příkladem čehož je třeba thajská formace SERAPHIM, ANALGESIA z Maroka nebo právě TEMTRIS z Austrálie.

TEMTRIS jsou u protinožců dnes považováni za téměř veterány hudební scény propojující heavymetalovou hudbu s prvky power, thrash i death metalu. Uskupení muzikantů se zformovalo v roce 1999 v Sydney a kromě dema z roku 2002 má za sebou vydané tři plnohodnotné desky, včetně letošní „Shallow Grave“. Momentální kvintet působí v projevu velice sebevědomě a je zřejmé, že vůdčími osobnostmi budou kytarista a doprovodný zpěvák Llew Smith, který před více než deseti lety působil v blackmetalovém uskupení MALICE a Genevieve Rodda, vokalistka s nebývalým hlasovým rozpětím a jednoznačnou schopností upoutat pozornost. Tato dvojce je spolu od počátků tvorby TEMTRIS a podle toho, jak se celá kapela momentálně prezentuje, jsou i ostatní členové velice vytříbení hudebníci. Adam Woterspoon obsluhující basovou kytaru hraje skvěle, a přestože se nejedná o nějaké technické závody, je pěkné vnímat dominantní basovou linii ve všech skladbách. Druhý kytarista Anthony Roberts zdvojuje a velmi dobře ladí se zmíněným Smithem. Za zmínku stojí i výkon bubeníka Bena Harta, který hraje hodně rozmanitě, zvládá přechody v tempu s deathovou frekvencí v pozadí. Celé album je melodické, jednotlivé skladby mají atributy hitů, kapela zvládá udržovat zkomponované hudební motivy, odklánět se od nich v sólech a intermezzech a zase se k nim vracet, nechybí rozmanité, působivé riffy. Nahrávka má pak i v kompletu silný, hodně moderní zvuk, dobře čitelný, jak na hlasitý i tichý poslech.

Album „Shallow Grave“ otevírá skladba „Captured“ s výraznou basovou linií na samém začátku, supícím rytmem a deathovým vrčením Llew Smithe, kterého doplňuje Genevieve z počátku také hlubokým vokálem, v refrénech stoupajícím do výšek. Vše je doplněno melodickou mezihrou, sladěnými kytarami, prostě solidní vstup do celé desky, určující její celkový ráz. „Slave to the System“, má hodně obdobný charakter, jen vokalistka ještě více pracuje s hlasem, jehož polohy se z čistých projevů chvílemi mění na drsnější, nakřáplejší. Třetí věc „Shallow Grave“ vtahuje posluchače do temnější doomgotické, hrozivé atmosféry, rytmicky zajímavé, kytarově vyspělé, o hlasu opět nemluvě, spolu se songem „Silent Tears“ pro mě jednoznačný vrchol celého alba. Tento zmíněný tichý pláč šeptá, jemně dráždí, zažírá se pod kůži, střídá světlo se stínem, realitu se snem, jemnost s drsností, možná nejdynamičtější záležitost celé kompozice. Následující „Forever Haunted“ je naopak silně riffovou písní s řezavým zarezlým vokálem a melodikou inspirovanou metalovými velikány IRON MAIDEN. Předposlední skladba disponuje asi nejrychlejším rytmem, jednoznačně nejlepší výkon bubeníka Bena Harta v kompletu. V kontrastu je tu ale vokál, který se vznáší nad instrumentální stránkou věci a celkový dojem je pak unylejší, utahanější, což je škoda. Vše uzavírá nejkratší song „Your Time Has Come“, energický duet nejdrsnější polohy hlasu Genevieve a hluboce vrčivého kytaristova, rychlá riffová skladba, která by se podle mě ale hodila někam doprostřed celku, aby narušila takovou tu kompletní klouzavost a celkově působící jemnost.

Je moc těžké objektivně zhodnotit projev kapely, jejíž hudba zdaleka neodpovídá mému vkusu, tak se pokusím o trochu toho vlastního názoru. První poslech mě dost bavil, říkal jsem si, ta melodičnost, to je fajn, ženská zpívá parádně, jo a ty kytary, kluci to umí. Další konzumace byla už střízlivější a stopáž skladeb, většinou pět šest minut, se mi začala zdát dlouhá, skladby se mi začaly slévat a nakonec, když jsem si pustil desku v přítomnosti kamarádů, tak jsem si říkal, jaká že to je příjemná kulisa. Nicméně jsem rád, že mnohé z toho, čím TEMTRIS svojí invencí zapůsobili, určitě jen tak nezapadne v zapomnění. Byla by to škoda, protože určitě existuje množství posluchačů, které jejich hudba osloví a potěší.

Seznam skladeb:
  1. Captured
  2. Slave to the Systém
  3. Shallow Grave
  4. The Entity
  5. Silent Tears
  6. Forever Haunted
  7. Darkness Lies
  8. Your Time Has Come

Čas: 44:25

Sestava:
  • Genevieve Rodda – zpěv
  • Llew Smith – kytara / zpěv
  • Anthony Roberts – kytara
  • Dale Green – basová kytara
  • Ben Hart – bicí

https://www.facebook.com/pages/Temtris/78684275977

http://www.temtris.com/



Zveřejněno: 19. 08. 2014
Přečteno:
3872 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: štěpán | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář