Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

THE SNUFF – Lotus CD 2014, Warner Music

K recenzi tohoto alba jsem se dostal vlastně náhodně, a to tím, že po přečtení recenze na „Šachmat“ Daniela Kroba se mi ozval basák kapely THE SNUFF Ijen Ayen. Každopádně jsem si souběžně všiml billboardů v Praze s reklamou na jejich nové album „Lotus“, které vyšlo v prvním prázdninovém měsíci. Na billboardech je na bílém podkladě pětice kluků, pohledných lamačů dívčích srdcí (úsměv), s lotosovým květem. Takže těžko říci, jestli bych se k „chlapecké popové kapele“ jinak dostal...

THE SNUFF provází jen krátká historie, kapela pochází z Prahy a byla založena v roce 2009 bratry Markem a Tomášem. Po pár měsících střídá původního basáka již zmiňovaný Ijen Ayen a kapela vydává debutové album „Requiem For Me“. Koncerty, změna na postu bubeníka a opět koncerty, například společně s Danielem Krobem (odtud i vítr fouká) a nakonec i jako předkapela Blaze Bayleho v Plzni. Videoklipy „Boxed In“ a „Erotic Sylvia“, které byly prvními vlaštovkami nového alba, na kterém kluci pracovali víceméně celý rok.

Krátce se ještě vrátím k debutu „Requiem For Me“. Pro porovnání jsem vyslechl nějaké skladby a musím říct, že letošní album je sice „měkčí“, ale o poznání vyzrálejší. Ale i nad prvotinou bych uznale kývl. Hlavně písně „The Enemy“, „Destroyer“ a „Instable Hunger“ jsou hodně sympatické. Dejme tomu, že jsou tak trochu zvláštní. Jsou postavené na dobrém groove podkladu, tím pádem mají správnou tvrdost a tah. Zásadní je zpěv, který je až moc melodický, což je u tvrdých alb nezvyklé, ale tím pádem tady je to kouzlo jejich hudby... No, a tímto můžeme přejít k albu „Lotus", které je (cituji) „poněkud neotřelé - osciluje mezi několika žánrovými směry a vyobrazuje tvrdší hudbu nové generace“.

(Polo)koncepční album, volně na sobě navazující jednotlivé příběhy fiktivní unesené dívky Lotus, otevírá originální intro „Origin“. Připadám si, jako kdybych seděl někde v uzavřené místnosti a z reproduktorů kolem mě se ozývaly zvuky z nějakého filmu či zpráv přímo ve 3D provedení. Ano, ten prostorový dojem je doopravdy víc než reálný. Tím otevírám škatulku velmi kvalitního zvuku celého alba, které bylo vytvořeno v Biotech studiu za pomocí zvukového mistra Ecsona Waldese (Jiří Paška). EW koketuje hodně s elektronikou, ale to nic nemění na tom, že pod jeho taktovkou vznikla dobrá alba, namátkou kapel jako ATARI TERROR, VANESSA, KURTIZÁNY Z 25. AVENUE, spolupracoval s Annou K, Davidem Kollerem, Kamilem Střihavkou anebo má na svědomí remixy třeba pro INSANII...

Vstupujeme do děje a jsme jako dívka Lotus také „Riven“ od všeho dění, jsme daleko od domova a reality... To se dá vyčíst z textů. Ke každé písni je v knížečce pěkného digipacku popsán stručný náčrt děje, info... a tak víme, že se v úvodní písni promítají první dojmy, vztek a vzpomínky z posledních dnů... Mně se to zamlouvá. Neznalý anglického jazyka nechť se zaposlouchá do příjemné rockové hudby. Co hned překvapí, že tvrdá rocková hudba je podpořena velmi výrazným civilním melodickým zpěvem, vkusnými dvojzpěvy a také hrubším, důrazným, vzteklým hlasem. Prakticky v této písni se odvíjí vše, co nás čeká po celou dobu alba. Dvojka se sice trochu vymyká koncepci, nikoliv však hudebně. Domácí násilí naopak, od „Erotic Sylvia“ ke svému muži... nakonec proč ne, i ten děj alba může být naopak... Ve skladbě se objeví slušně řezající kytara, oproti předchozí skladbě zde chybí hutnější basový podklad, ale s důrazem na bicí solidně utíká.

Dostáváme se k nejsilnějším písním alba. První výraznou píseň zaznamenávám v „Can't Dispose of Me“. Rozjezd jakoby nic, ale posléze se z toho vyklube řezající skladba do poloviny jedoucí ve středním tempu. Neuškodí volnější zpěv a také trochu elektroniky nezaškodí... Na konci jsou slušné metalcorové zářezy. Hitový potenciál má skladba „Boxed In“. Melodický i zastřený zpěv, a navíc výkřik, který volá o pomoc... Kvalitní výslovnost, a to nejsem žádný angličtinář, prostě to tak cítím. Zpěvák s takovým hlasem nepotřebuje žádné TV soutěže. Prostě kdo umí, tak ten si nemusí nic dokazovat.  Basová vybrnkávačka, doplněná o tajemné zvuky kytary, se mění v silnou rock-metalovou skladbu, která je plná emocí. Ke konci je doplněna o rozpoznatelné znaky heavy kytarového sóla Daniela Kroba. Píseň má, jak jsem zmínil, hitový potenciál, ale není to ten případ, že by se po stovce poslechů začala zajídat. Srovnal bych ji třeba s „Božskou komedii“ od INSANIE. Tu jsem taky slyšel nesčetněkrát a vůbec neomrzela

Naoko volnější rocková píseň „Lotus“ je přesně taková, aby korespondovala s tím, že jsme smíření (dívka Lotus) se svým osudem. Z popovějšího kytarového rázu vystupuje opět rytmika a atmosféru dokreslují klávesy. A abych neopomněl, tak opět musím připomenout vokální linku. Doprovod k hlavnímu zpěvu zde vytvořila kouzelným ženským hlasem Adéla Michálková.

Jsem zničen, někdo mi v hlavě něco našeptává, udělej to a to, dusím se, křičím - to je metalcorový základ v „Menace Within“. I přes tvrdost má tato píseň také hitové ambice. Už pro ten chytlavý refrén, který s melodií nemůžu vyhnat z hlavy:

„When i'm holding your neck and your scream is loud
and i want you so bad, should be crucified!
this is not a game, that everyone should play
once i know i can, i will never stop till the end."


„Crumble!“ THE SNUFF trochu ocukrovali a udělali z toho tak trochu poprockový ploužáček, i když v refrénu se přežene slabší rocková vichřice. Každopádně je to taková sladší písnička, která mi i po pěvecké stránce připomněla Marka Ztraceného, kterého sice nemám podrobně naposlouchaného, ale viděl jsem jej na festivalu.

„Life Essence“ a „Left for Wolves“ jsou opět plné emocí, tak jako sám život, s kterým se musíš poprat, protože dovolat se spravedlnosti není možné a sebevražda je jen pro slabochy. Z jedné strany klidná houpavá rocková melodie, z druhé vzteklá metalcorová vypalovačka. U druhé písně se objeví více elektroniky, která trochu zkreslí zvuk i hlas.

V druhé půli alba je více pomalejších skladeb (na střídačku s tvrdšími věcmi) a takovou je i baladická zpověď chlapců z THE SNUFF „Love... and the Other Stuff“. (úsměv) Tak nakonec asi toto zažil každý... srdce nebo rozum... ukázat-neukázat své pravé já... jak se zachovat. Ve výšinách znějící kytara, do toho údery bicích a vše to dokreslující klávesy. Oproti „Crumble!“ není až tak přeslazená a na povrch vyjíždí rozladěnost dotyčného s tím, že neví co dělat. Nic se nesmí přehánět, ani s láskou, a tak tu máme nakonec naštvanou vypalovačku „4th Floor". A musím podotknout, opět s dobrými groove podklady. Příběh a album uzavírá 13. odlehčená skladbička „Telos". Jak sám název napovídá, tak je to o zpytování svědomí, o smyslu života... Vlastně je to takové kytarové přemítání s pěkně zpracovanými dvojhlasy.

THE SNUFF a jejich „Lotus“ je rocková hudba plná emocí se skvělými aranžemi skladeb. Rocková hudba s popovějším rázem, skloubená s elektronikou, potažmo s ambientem a to vše doplněné metalovými prvky, respektive to vše stojí na moderním metalcorovém soklu. Každá píseň by mohla aspirovat na potenciální hit a jen se divím našim (zatuchlým) rádiím, že takové věci nepouštějí do éteru. Ono je to i na vkusu posluchačů, ale to jsme už někde jinde... Myslím, že takhle nějak bych si dovedl představit moderní poprockovou muziku, a ne uslintané, oblepené oblejzačky typu MANDRAGE anebo kraviny jako NIGHTWORK. I když ve snuffím podání je to taky někdy sladké, ale ne natolik, že bych byl celý oblepený od medu. Za mě dva palce nahoru.

Seznam skladeb:

  1. Origin
  2. Riven
  3. Erotic Sylvia
  4. Can't Dispose of Me
  5. Boxed In
  6. Lotus
  7. Menace Within
  8. Crumble!
  9. Life Essence
  10. Left for Wolves
  11. Love... and the Other Stuff
  12. 4th Floor
  13. Telos

Čas: 50:55

Sestava:

  • Marek Kučera - zpěv
  • Tomáš Kučera - kytara, doprovodný zpěv
  • Michal Scheiner - kytara
  • Ijen Ayen - basa
  • Matyáš Verner - bicí


http://bandzone.cz/thesnuff

Videoklipy: Boxed In a Erotic Sylvia


Zveřejněno: 28. 08. 2014
Přečteno:
3491 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář