Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

ENTOMBED A.D. – Back to the Front CD 2014, Century Media Records

Věrnost až za hrob. Ano, to je jedna z mých vlastností, která mi někdy při poslechu hudby způsobuje potíže. Na nové album jsem se (jako poctivý fanoušek kapely) těšil jako na smilování Boží. Neodradil mě ani mediální humbuk, soudní spory v ENTOMBED, divné nové logo, ani někdy poměrně „nechutná“ vyjádření jednotlivých protagonistů. Míval jsem tyhle rock´n´rollové deathaře moc rád. Některá jejich starší alba se mi válí na různých místech v bytě, v autě i v práci, aby byla vždy po ruce. Očekával jsem tedy novinku s netrpělivostí starého věrného psa. Nadchnul mě obal, kde z jakéhosi kamenného monolitu zhlíží podivný škleb. Krásná práce.

Pak nadešel konečně (po dlouhých průtazích a odkládání vydání) ten velký okamžik, kdy jsem držel v ruce nové CD. Navnaděn ukázkou z internetu jsem byl snad jeden z prvních kupujících u nás v ČR (smích). Odnesl jsem si nový artefakt domů, usadil se jako za starých časů (kolikrát já už tenhle obřad praktikoval) do svého oblíbeného křesla, naladil hlasitost na srozumitelnou mez a pustil si L-G Petrova a jeho „novou“ kapelu do bytu.

Jsem hodně pocitový posluchač, vše vnímám tak, jak to leží a běží a prvním dojmem bylo velké zklamání. Ptal jsem se sám sebe, jestli je i po tolika „zkušenostech“ pořád možné, abych si ještě dnes kupoval nějakou desku bez toho, aniž bych si ji dopředu pořádně „neprověřil“. Z CD se na mě neustále linul jen obyčejný utahaný „death metalový bigbeat“. Na tom by asi nebylo nic špatného, na „Wolverine Blues“ (1993), „Uprising“ (2000), „Inferno“ (2003) a dokonce i na mnohými proklínané poslední desce „Serpent Saints – The Ten Amendments“ (2007) to na mě pořád fungovalo, zabíralo a bral jsem ENTOMBED jako takovou jistotu. Neočekával jsem již nic převratného, nového, ale doufal jsem v poctivé, pořádně kopající album. Toho se mi bohužel nedostalo.

Přitom veškeré náležitosti byly splněny. L-G Petrov má čím dál tím víc hlas poznamenaný alkoholem, roky na pódiích i stářím (což mi většinou dělá dobře). Zvuk je dobrý, očekávaný. Jen mi celá tahle „nová“ smečka přijde vyčerpaná (asi soudními spory), dlouhými odklady, chybí mi nějaká smršť, rána, kopanec do hlavy. Návrat na frontu mi tak připadá albem jakoby vynuceným, nahraným na truc nebo na objednávku od labelu. Neříkám, dobrých melodií se pár najde (třeba úvodní vál „Kill to Live“ je zabijácký!). Jenže kapela po pár skladbách ztrácí dech, některé songy ke konci mi pak přijdou dokonce jen obyčejnými mdlými vycpávkami.

Nejspokojenější jsem ve chvílích, kdy se ENTOMBED A.D. dotýkají thrashe, případně NWOBHM. Naopak, pokud se hraje valivý, kdysi touhle smečkou patentovaný death metal, nudím se. Nikdy bych nevěřil, že slovo nuda u této kapely použiju, ale přistihl jsem se, že jsem z hromady CD na stole raději sahal po novinkách mladších kapel, jako jsou kupříkladu BOMBS OF HADES, ENTRAPMENT, MIASMAL, DOMAINS. „Back to the Front“ mělo být návratem ve velkém stylu po sedmi letech, ale místo toho se nemůžu zbavit dojmu, že klasici žánru přišli jen s nevýrazným, obyčejným materiálem.

Podle dostupných informací má „originální“ ENTOMBED koncertovat s bývalým zpěvákem Orvarem Säfströmem a orchestrem (hrát se má z legendárního alba „Clandestine“ (1991)). Soudní spory jsou asi vyřešeny, jméno kapely nesmí nikdo „samostatně“ používat. Za sebe mohu jen říct, že po tom, co letos odtrhnuvší ENTOMBED A.D. předvedli, mě neláká živé vystoupení ani jedné úderky.

Z výše uvedeného je jasné, že mě „návrat na frontu“ příliš neoslovil (přesto považuji album za lehce nadprůměrné, sem tam se přeci jen nějaký ten světlý okamžik vynoří na povrch). Možná je to tím, že jsem měl příliš velká očekávání nebo tím, že jsem desku pořád srovnával se slavnými záseky z minulosti, nevím. Zkuste se s novinkou poprat sami a uvidíte, třeba vás chytne víc než mě. Já si pustím raději něco jiného. „Back to the Front“ je pro mě jen pomalu blednoucím stínem minulosti. Škoda.

Seznam skladeb:

  1. Kill To Live
  2. Bedlam Strike
  3. The Underminer
  4. Second To None
  5. Allegiance
  6. Waiting For Death
  7. Eternal Woe
  8. Digitus Medius
  9. Vulture And The Traitor
  10. Pandemic Rage
  11. Soldier Of No Fortune


Čas: 51:15

Sestava:

  • L-G Petrov  - zpěv
  • Nico Elgstrand - kytara
  • Olle Dahlstedt - bicí
  • Victor Brandt - basa


http://www.facebook.com/entombedAD
http://www.last.fm/music/Entombed+A.D
http://www.centurymedia.com/


Zveřejněno: 19. 08. 2014
Přečteno:
3893 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

20. 08. 2014 15:26 napsal/a Peťan
Souhlas 2
Ač nerad, musím souhlasit. Album není špatné, ale příliš mě nebaví. Průměr. Mrzí mě ty tahanice okolo Entombed, jdu si pustit Left hand path...
19. 08. 2014 11:58 napsal/a Opat
Souhlas
s recenzí. Je to takové naprosto obyčejné, ničím zvláště nezajímavé album. Jediná skladba \"Eternal Woe\" si mě díky podmanivým melodiím trochu dostala, jinak jsem se při poslechu spíše nudil...