Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

DUST BOLT – Awake the Riot LP/CD 2014, Napalm Records

Německo, země zaslíbená thrash metalu, rozhodně netěží pouze ze slavné historie, ale také pořádně přikládá pod kotel nové vlny thrash metalu v podobě nových kapel. K těm nejlepším podle mého názoru patří bavorští DUST BOLT. Čtveřice fungující od roku 2006 vydala po čtyřech letech úmorného zkoušení i hraní první EP „Chaos Possession“. V roce 2012 pak přicházejí s debutovou deskou „Violent Demoliton“, která mě doslova semlela. Okamžitě jsem si oblíbil „Toxic Attack“ nebo „Pleasure on Illusion“. Výborný dojem z DUST BOLT ještě umocnil parádní pražský koncert loni v červnu, kde předskakovali HEATHEN. Škoda, že si tehdy cestu do klubu našlo max. 20 lidí. Letos DUST BOLT vyrukovali proti thrashové konkurenci s dvojkou pojmenovanou „Awake The Riot“ a vydanou u labelu Napalm Records.

Obal desky představuje typickou thrashovou apokalypsu. Ani se nemusím pídit po autorovi, protože práce Andreie Bouzikova (stejně jako na debutu) je patrná na první pohled. Zkáza, výbuch, obří zmutovanej zombík se dvěmi bombami v rukou (možná Little Boy a Fat Man hahaha) a pod ním skupina bezbraných, kteří se pomalu ale jistě musí smířit s faktem, že jejich minuty jsou sečteny.

A okamžitě po zapnutí vím, že moje minuty jsou také sečteny (úsměv). Téměř hodina je sice opravdu hodně, ale nechci předbíhat. DUST BOLT vyštěkli hned s úvodní peckou „Living Hell“ ve velkém stylu. Thrash metalový masakr se vším všudy. Ostré riffy zařezávající se bleskurychle pod kůži, nádherně čitelný a agresivní zvuk a vyčnívající Lennyho vokál. Ten je čistý, srozumitelný, perfektně frázovaná angličtina. Tahle barva hlasu mi do thrashe zapadá výborně a já si chrochtám. Že by DUST BOLT polevili? Na to zapomeňte! „Soul Erazor“, „Beneath the Earth“ a „You Lost Sight“ se nesou v ultra rychlém, smrtícím tempu. Headbanging nelze stíhat a tak jen nechat plíce v mosh pitu. Tempo na chvíli „uklidní“ „Agent Thrash“, ve které nalezneme několik pomalejších vyhrávek. Nevím, co jsem těmhle klukům udělal, že mě chtějí zlikvidovat, ale ta smršť riffů, nekompromisních bicích a kytarových sól pokračuje i na druhé polovině alba. A pokud DUST BOLT přeci jen zvolní, jedná se o pár momentů, poukazující na blížící se nálet. Jenže do krytu ani nestihnete doběhnout a ostré nábojnice v podobě „Living a Lie“, „Eternal Waste“ či „Drowned in Blind Faith“ Vás zasáhnou přímo do palice. Celkovou stopáž výrazně natahují poslední dva sedmiminutové vály. První z nich – „The Monotonous - Distant Scream“ se nese v nějakých pěti minutách v pomalém tempu a dává vyniknout instrumentálním dovednostem těchto kluků. Trochu to ve mně evokuje starou METALLICU. Závěr obstarává výborný cover skladby „Future Shock“ od mých velkých oblíbenců EVILDEAD. Za tohle opravdu tleskám! Po textové stránce se pánové otírají o typická thrashová témata a dobře vědí, o čem kážou. DUST BOLT dokonale promíchali agresivní německou školu se starou Bay Area scénou a výsledek v podobě „Awake the Riot“ je na špičkové úrovni.

Novinku nelze než vychválit. Někdo může namítnout, že DUST BOLT opakují stokrát ohrané, ale dovolím si nesouhlasit. Z těhle kluků je cítit, že se za nic neschovávají a dělaj thrashing tak jak je baví. To je mi daleko milejší, než se ohánět různými vychytávkami, ale s chybějícím efektem. „Awake the Riot“ mě maximálně baví. Navíc když vím, jak to kapela umí rozbalit naživo. Dostalo se mi přesně to, co od thrash metalu očekávám. Vytřepat si palici, zničit se v pitu a natáhnout brka (smích). Na albu jsou cítit vlivy mnoha legend a závěrečný cover v mých uších přidává ještě bod navrch. Díky za parádní album. O existenci thrash metalu nemám s DUST BOLT nejmenší obavu (úsměv). Na začátku října koukejte dorazit na Chmelnici, kde budou DUST BOLT likvidovat společně s Anglány SAVAGE MESSIAH. Stay thrash!

Seznam skladeb:
  1. Living Hell     
  2. Soul Erazor   
  3. Beneath the Earth     
  4. You Lost Sight     
  5. Agent Thrash     
  6. Living a Lie
  7. Awake the Riot - The Final War
  8. Eternal Waste
  9. Drowned in Blind Faith
  10. Worlds Built to Deceive     
  11. The Monotonous - Distant Scream
  12. Future Shock (Evil Dead Cover)

Čas: 58:30

Sestava:
  • Lenny B. - vokály, kytara
  • Flo D. - kytara
  • Nico R. - bicí
  • Bene M. - baskytara

http://facebook.com/dustbolt

Zveřejněno: 23. 09. 2014
Přečteno:
3685 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

23. 09. 2014 16:28 napsal/a KubaAjz
Prague Mosh
a pak budou v Praze znovu v lednu pře Obituary!
23. 09. 2014 13:53 napsal/a Peťan
koncert
no recenze je psaná asi před měsícem a půl a mám za to, že původně to mělo být ve Vopici. Každopádně díky za opravu, je to na Chmelnici...
23. 09. 2014 13:24 napsal/a Duzl
...
Tak ve vopici leda , že by si kluci dali dvojkoncert :))).... bo jinak budou 3.10. na Chmelnici ;)!