Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TELEPATIE VI

MORTALS – Cursed To See The Future CD/LP 2014, Relapse Records

Letos v červenci vyšlo u Relapse debutové album brooklynské partičce MORTALS, které stejně jako samotná kapela stojí za zvýšenou pozornost. Tu si MORTALS vynutí, aniž by ještě muzikantky museli hrábnout do strun a vzít paličku do ruky. Ano, MORTALS jsou dívčí kapelou, která skládá poctu rozzuřeným nástrojům a zlým tónům. Kdo očekával tři nádhery barbínovského typu, nebo mladé paninky od plotny, ten se musí kouknout jinam. Spíš než zmíněné typy působí holky z MORTALS jako tříska za nehtem. Jejich hudba je totiž prolezlá skrz na skrz temnotou a špínou, vidinu světla na konci tunelu neznaje.

Stačí pohlédnout na povedený, černobílý obal, na kterém hrají prim dvě kostry, jeden pohled na logo, kde písmeno T je ve formě obráceného kříže, a hned v tomhle momentě musí být každému jasné, že se tady nevaří z žádných moderních ingrediencí, ale použity jsou suroviny z let minulých. Poctivý materiál, žádná náhražka, nebo snad chemická přísada. MORTALS se zhlédly ve velkém počtu špinavých odnoží, a tak není problém registrovat smrtící riffy, doom/sludge ponurou náladu, na špičku jazyku dosedne i chuť thrashe, ale to hlavní patří poctivému zapáchajícímu black metalu. Jeho výskyt je zřejmě nejsilnější, a to především díky barvě hlasu zpěvačky Lesley, která má ještě navíc na krku připevněnou basu; ostrá holka. Zvukově pak zní nahrávka poměrně čistě a soudobě, s citelnými vlivy čerpajícími z hardcore scény, což není navzdory použitým stylům na škodu. Tudíž se zřejmě shodneme na poslední dobou dost používané škatulce blackened sludge plus něco navíc.

Stejně tak jako podobným spolkům, které kombinují více vlivů, se daří MORTALS pospojovat jednotlivé díly k sobě tak, aby dobře držely při sobě a přechody mezi nimi byly pokud možno co nejméně rušivé. MORTALS tuhle nelehkou disciplínu zvládají s prstem v nose. Všechny tři dámy s ďáblem v těle jsou navrch instrumentálně na vysoké úrovni, a tak je radost vychutnávat si kytarové nápady Elizabeth, bubenickou, nápaditou hru Caryn, a to vše pod dohledem Lesley, jejíž basa není ničím na obtíž a hraje důležitou roli.

„Cursed To See The Future“ je necelých padesát minut dlouhá deska a obsahuje jen šest věcí. Tím pádem se připravte na velkoryse pojaté kompozice, plné zvratů a dějových zápletek, které možná na poprvé působí jenom jako kolekce různých nápadů. Počáteční poslechy ve vás můžou podobné myšlenky evokovat, ale už při prvních tónech je jasné, že se jedná o materiál, kterému se má smysl věnovat hlouběji. Výrazně zapamatovatelné momenty se vyplaví s narůstajícím počtem poslechů, a až po důkladném zorientování se. Toto tvrzení vyvrací poslední a zároveň nejkratší záležitost „Anchored in Time“, která se ve své druhé polovině zlomí a nabízí uhrančivou gradaci. Podobných momentů se snad nelze nikdy nasytit.

MORTALS na „Cursed To See The Future“ nabízejí příjemně špinavou jízdu napříč hudebním spektrem, která má nejblíž ke kapelám typu TOMBS a jim podobným. Další skupina, co mě v souvislosti s nimi napadá, je AGRIMONIA, která loni nahrála skvělou desku „Rites of Separation“. Podobnost je to čistě pocitová, každá z kapel má totiž jiné vyjadřovací prostředky, ale to, co je spojuje, je ženský element s podobnou barvou hlasu za mikrofonem.

Seznam skladeb:
  1.  View From a Tower
  2. Epochryphal Gloom
  3. The Summoning
  4. Devilspell
  5. Series of Decay
  6. Anchored in Time

Čas: cca 48 min.

http://mortals.bandcamp.com


Zveřejněno: 21. 08. 2014
Přečteno:
3152 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář