Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
LLYR

HOLY MOSES – Redefined Mayhem 2LP/CD 2014, Steamhammer

Kdo by neznal HOLY MOSES? Kapela, která v osmdesátých letech patřila do hlavní vlny evropského thrash metalu, vznikla již v roce 1981 a vždy se veškeré dění soustředilo kolem zpěvačky Sabiny Classen. Ta je dnes jediná z původní sestavy HOLY MOSES a má největší zásluhu na návratu kapely na scénu v roce 2000. V historii HOLY MOSES se odehrálo mnohé, především pak velké množství příchodů a odchodů na všech postech kapely – tentokrát jsou tu nový kytarista Peter Geltat a bicman Gerd Lücking. Kromě zpěvu. Tam Sabina kraluje více než třicet let a je jasným poznávacím znamením, dnes již legendární kapely z Aachenu. Po reunionu HOLY MOSES vydali tři alba a letos přišli se čtvrtým (celkově jedenáctým) studiovým albem, na které si fans museli počkat dlouhých šest let. Nástupce desky „Agony of Death“ nese název „Redefined Mayhem“ a ukrývá dohromady třináct skladeb typické školy HOLY MOSES.

Vinylová verze vyšla jako gatefold 2LP v různých barevných provedeních. Mohu říci, že obal se mi líbí, i přes to, že jde o takovou profláklou klasiku. Rozzuřený „ježíš s rohy“ (smích) a náhrobkem v rukou dává tušit, že nám kapela vypráší kožichy. Zvlášť, když v pozadí zuří bouře a blesky lítají všude kolem. HOLY MOSES svých nových třináct skladeb napěchovali do šestačtyřiceti minut a rovnou první vál „Hellhound“ dává odpověď, že tahle deska bude zajímavá. Sázka na staré a osvědčené postupy se zkrátka vyplácí a HOLY MOSES od začátku drtí svůj typický thrash metal, který sice není ve srovnání s dalšími německými spolky KREATOR nebo DESTRUCTION tak agresivní a rychlý, ale dokáže své posluchače uzemnit svou dynamikou a energií. HOLY MOSES na „Redefined Mayhem“ často sahají po pomalejších a více procítěných pasážích. Dobře je to slyšet ve skladbách jako jsou třeba „Sacred Sorrows“ nebo „One Step Ahead of Death“, kde nalezneme mnoho melodicky zpívaných slok i refrénů, ve kterých Sabinu podporuje i zbytek kapely. Po kytarové stránce HOLY MOSES také nezklamali – old schoolový feeling, vyhrávky, sóla, melodie i pěkně naostřené riffy. Svěží vítr v podobě nového kytaristy Petera Geltata. Místy mám pocit, že HOLY MOSES propadají i do death metalových vod. Tento pocit ale umocňuje Sabinin growling v určitých partech a doprovodné vokály, které mají podobnou barvu. Jinak Sabina Classen vládne svým typickým štěkotem, který sice už neřeže tako jako na starých nahrávkách, ale to v případě „Redefined Mayhem“ není nedostatek. Vždyť Sabině už dávno není dvacet (úsměv). Na desce nalezneme několik klasických thrashových sypaček, jmenovitě třeba „Triggered“, „Process of Projection“, „Liars“ nebo „This Dirt“. Jako jediný výrazný mínus desky „Redefined Mayhem“ vidím její délku. Klidně by mi stačilo nějakých devět deset skladeb a poslech bych si vychutnal s větší intenzitou.

Že mají HOLY MOSES stále co říct, na své novince jasně dokazují. Svých vrcholů v podobě „Finished With the Dogs“, „The New Machine of Liechtenstein“ nebo „World Chaos“ samozřejmě nedosahují, ale „Redefined Mayhem“ je důstojným a kvalitním pokračováním diskografie kapely. Sabina Classen je kapitola sama pro sebe. Jiné padesátnice pomalu vyhlížejí vnoučata, zatímco ona stále a znova vyzývá mladé i staré thrashery k circle pitu (úsměv). Smekám. Po několika letech si navíc budeme moci skočit do moshe na HOLY MOSES i u nás - 23. srpna se totiž HOLY MOSES představí po boku DESTRUCTION v Lokti nad Ohří. A z novinky „Redefined Mayhem“ jistě zazní hned několik skladeb. Sejdeme se v kotli! Thrash ´till Death!

Seznam skladeb:
  1. Hellhound          
  2. Triggered          
  3. Undead Dogs          
  4. Into the Dark          
  5. Sacred Sorrows          
  6. Process of Projection          
  7. Fading Realities          
  8. Liars          
  9. Redemption of the Shattered          
  10. Whet the Knife          
  11. Delusion          
  12. One Step Ahead of Death          
  13. This Dirt

Čas: 45:55

Sestava:
  • Sabina Classen - zpěv
  • Thomas Neitsch - baskytara, vokály
  • Gerd Lücking - bicí
  • Peter Geltat - kytara, vokály

https://www.facebook.com/official.holy.moses
http://www.holymoses.net

Zveřejněno: 14. 08. 2014
Přečteno:
3992 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

14. 08. 2014 16:44 napsal/a KubaAjz
Svatý Mojžíš
Na obalu není vyobrazen Ježíš ale Mojžíš a není to náhrobek ale deska s desaterem přikázání. Toliko pro upřesnění:-) Jinak za mě 10/10 a jediné letošní album které jsem si zatím koupil.