Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

MODESTY & PRIDE – Ordo Ab Chao CD 2014, vlastní náklad

Další šikovnou mladou partou, o které dnes bude řeč, jsou podbořanští metalisté MODESTY & PRIDE, kteří se i přes svůj stále ještě poměrně nízký věk (všem muzikantům je pouze lehce přes dvacet let) dokázali se svou tvorbou velice rychle zapsat do povědomí fanoušků, k čemuž jistě pomohlo i společné vystupování s domácí legendou, kapelou ARAKAIN. Na svém kontě má skupina prozatím dvě oficiální CD, z nichž to aktuální se k posluchačům dostalo letos v březnu a nese název „Ordo Ab Chao“.

Kdo z vás ještě neměl možnost se s touhle kapelou setkat, tak vězte, že M&P nejvíce zapadají do škatulky progresivní metal, jejich muzika je plná zajímavých melodií a uchu lahodících technických fines, ale mládenci se nebojí v pravý čas ani řádně přitvrdit, což tvorbě dodává zajímavé zpestření a barevnost. K tomu přispívá i kombinace více vokálních poloh, kdy je vedle čistého mužského zpěvu možné zaznamenat i jeho hrubší a drsnější verzi (například ve dvojce „Bridges From The Past“, „Jacob’s Choice“ nebo osmičce „Cross The Line“), ve dvou skladbách, konkrétně v šestce „Inside The Trap“ (na tu byl pořízen i videoklip) a předposlední „Cards In Hand“ je navíc jako hlavní zařazen dívčí vokál, jenž obstarala hostující Jitka Válková, která donedávna s kapelou spolupracovala. Dále jsou zde umístěné i dvě instrumentální věci, pětka „Memory“ a sedmička „Back To Present“. Po textové stránce, kterou zpracoval kytarista a zpěvák Luboš Matys (zároveň je i většinovým autorem hudby), přináší album koncepční příběh, jehož obsah popisuje skupina v bookletu takto:

"Příběh tohoto disku pojednává o Jákobovi, který jako nevinné dítě přišel na svět s krásnými a naivními představami o světě, který ho čeká. Již během dospívání však zjistí, že okolí vytváří podmínky pro život, které se zcela neztotožňují s tím, jak si myslel, že vše bude fungovat. Plný zklamání se vydává na cestu, na které (jak doufá), nalezne odpovědi na svůj život a na to, jak vše změnit k lepšímu. Při svých cestách zjišťuje hrůzné pravdy o tom, jak funguje koloběh peněz, kdo, proč a jak je vyrábí a jak se ekonomie stala novodobým náboženstvím. Objeví také, že existují a vždy existovaly způsoby využití energie, které neničí svět kolem nás a také jsou zcela zadarmo, ale nevyužívají se právě z ekonomických důvodů. Bezradný a zničený, stojící na okraji světa, se rozhodne, že tento svět, který nedokáže změnit, opustí a skočí do propasti. Když padá dolů, tak si náhle uvědomí, že nelze změnit svět kolem sebe tím, že se bude snažit změnit okolí, ale že změní sám sebe a půjde příkladem. Zklamán tím, že již je pozdě na to, cokoliv udělat, a že jej čeká nevyhnutelná zkáza, se náhle probudí na okraji oné propasti a zjistí, že před skokem omdlel a byla to pouze jeho představa. Naplněn radostí z možnosti dále žít, čerstvým přívalem pozitivního myšlení a vědomím nové životní pravdy se vydává zpět. Tentokrát již zcela rozhodnutý, že bude kolem sebe vytvářet prostředí, které by si přál prožívat a doufajíc, že dobrý skutek se vždy vrátí věčným koloběhem zpátky. Našel svou odpověď."

Zvukový záznam byl pořízený ve Studiu Svárov (mix a produkci obstaral Richard Scheufler junior) a podle mě výslednému soundu nechybí vůbec nic, v graficky pěkně zpracovaném digipacku je pak možné nalézt veškeré kompletní texty, jak v anglické, tak české verzi, aby posluchač mohl společně s hudební složkou zároveň i pečlivě sledovat vývoj zpracovaného příběhu.

Seznam skladeb:

  1. So It Begins
  2. Bridges From The Past
  3. Jacob’s Choice
  4. Edge Of Mind
  5. Memory
  6. Inside The Trap
  7. Back To Present
  8. Cross The Line
  9. Cards In Hand
  10. Taste Of Agony

Zveřejněno: 02. 09. 2014
Přečteno:
4025 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář