Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

TANKARD – R.I.B. LP/CD 2014, Nuclear Blast

Vítejte v pivním ráji! Znáte ten pocit, když dostanete chuť na pivo? Naprázdno polknete a okamžitě Vám vyschne v hrdle? Otevírám tedy ledničku a vytahuju vychlazenou Plzeň, ideální do těchto letních teplot. Současně sahám po nové desce TANKARD – „R.I.B“ (Rest in Beer) a vychutnávám si to jedinečné spojení piva a thrash metalu (úsměv). Ano, němečtí veteráni dodržují dvouleté intervaly a naservírovali svým fanouškům již šestnácté studiové album ve své bohaté, třicetileté historii. Představovat TANKARD považuji za naprosto zbytečné. Kdo tyhle fotry západoněmeckého thrash metalu viděl někdy naživo, dám mi za pravdu, že roky jim na energii, nasazení ani vtipu neubírají. Spíše naopak a tihle fandové fotbalového Eintrachtu Frankfurt zrají jako žatecký chmel.

Novinka se opět může pyšnit výborným obalem – komiksovou vtipnou kresbou pošahaného profesora omotaného pivním dynamitem. Tak trochu mi tahle kresba připomíná obal druhé a pradávné fošny „Chemical Invasion“. „Rest in Beer“ je název sám o sobě a jak vidno, těmto chlapíkům nedocházejí nikdy nápady. Samozřejmě, že textově se TANKARD znovu pohybují kolem alkoholu, párty a velkých chlastaček. A uhybat někam jinam by byl holý nesmysl. Ale zejména na několika posledních albech dokážou stále více zpracovat i vážná témata, která do nás podělaná média hrnou každý den čtyřiadvacet hodin. Sám Gerre před časem uvedl, že kapele není lhostejná situace ve společnosti a nelze ji přehlížet a opomíjet ve svých textech. Takové skladby „War Cry“, „Hope can´t die“ nebo „Enemy of Order“ mluví za vše. A když jsem před pár roky slyšel o týpkovi, který byl non stop na kaši, protože jeho žaludek přeměňoval veškeré živiny na alkohol, nenapadlo mě, že by TANKARD tohle téma zpracovali. A najednou je tu skladba „Fooled By Your Guts“ (úsměv).

Hudebně samozřejmě od TANKARD nelze čekat převratné změny. Upřímně, já bych je ani nechtěl. Mě ten jejich inteligentní „alko thrash“ jednoduše baví a žeru jim všechny nahrávky, které kdy vypustili do světa. Celkem deset poctivých a upřímných skladeb s přiměřenou délkou můžete poslouchat jednotlivě nebo komplet a stejně dostanete spousty hitů. Z několika koncertů TANKARD, které jsem viděl, vím, že naživo novější tvorba funguje stejně dobře, jako staré a provařené flákoty ze „Zombie Attack“, „Chemical Invasion“ či „The Morning After“. Dávám několikátý poslech a mám pocit, že se ze mě stane alkáč (smích). Chuť je pořád větší a deska „R.I.B.“ neustále baví. Thrash metal založený na melodických, zpěvných a sakra chytlavých refrénech, při kterých mám pocit, že mě Gerre zve na sklenku. Neodmítám, protože si po chvíli prozpěvuji s ním. Kytarové riffy z dílny Andyho Gutjahra řežou jako vždycky, k tomu připočítejme melodická, takřka heavy metalová sóla. Ve chvíli, kdy se TANKARD přepnou do thrashového běsnění, žene celou kapelu bubeník Olaf Zissel. Líbí se mi, že je celé album vyvážené, najdeme na něm klasický tankardovský thrashing, ale i moho pomalejších pasáží. Neznamená to však, že by TANKARD nějak ubrali. Pokud bych měl vyzdvihnout některé skladby, za zmínku určitě stojí otvírák „War Cry“, titulní „Rest in Beer“ s opět povedeným videoklipem, „Breakfast for Champions“ nebo závěrečná a asi nejvíce ohlehčená pecka „The Party Ain't Over 'Til We Say So“. Naopak již zmiňovaná skladba „Hope can´t die“ se trochu vymyká ostatním. S několika pomalými pasážemi a středním tempem je asi nejemotivnějším válem na desce „R.I.P.“ a Gerre zde nejvíce se vyniká svým vokálem.

Pivní lázně jsou u konce, já jsem v příjemné náladě a deska „R.I.P.“ opět dokázala, v jaké formě se frankfurští vochlastové nacházejí. Piva a holek mají zřejmě pořád dost a na kvalitě hudby je to znát (úsměv). TANKARD natočili své další klasické a tradičně povedené album. Dokud budou hrát kapely jako TANKARD, thrash metal nikdy nezemře. Díky za mejdan panové! Na zdraví – cheers – zum wohl!

Seznam skladeb:
  1. War Cry
  2. Fooled by Your Guts
  3. R.I.B. (Rest in Beer)
  4. Riders of the Doom
  5. Hope Can’t Die
  6. No One Hit Wonder
  7. Breakfast for Champions
  8. Enemy of Order
  9. Clockwise to Deadline
  10. The Party Ain’t over ‘Til We Say So

Čas: 40:06

Sestava:
  • Gerre - zpěv
  • Andy Gutjahr - kytara
  • Frank Thorwarth - baskytara
  • Olaf Zissel - bicí

http://www.tankard.info
http://www.facebook.com/tankardofficial

Zveřejněno: 22. 08. 2014
Přečteno:
3465 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

25. 08. 2014 22:48 napsal/a Míra
Ještě jedno točený!
Skvělá recenze na opět skvělou desku TANKARD. :) Rád se je dám naživo, protože to je totální thrashový oktoberfest!