Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
HUSMAN FEST

SCREAM IN DARKNESS – Час кровавых причастий (An Hour of Bloody Sacrament) CD 2014, vlastní náklad

Počátky kapely pocházející z Moskvy se datují někdy v roce 2004, kdy se dávají dohromady pod názvem FALLEN ANGEL. Hlavní páteří kapely se stávají basák Yuriy „Lemmy" a kytarista Max „Dark". Po delším hledání zpěváka a bubeníka odehrají svůj první koncert. Ale to se již píše rok 2005 a kapela si začíná říkat SCREAM IN DARKNESS. A jak na svém webu oznamují: „The march of darkness has just began..." Sice následují nějaké personální změny, ať už na postu vokalisty, druhého kytaristy či bicmena, ale to nic nemění na tom, že kapela po stejnojmenném debutu (2005) vydává druhou plnohodnotnou desku „Против течения боли - Against the Flow of Pain" (2009) a jak sami muzikanti říkají, mají za sebou mnoho úspěšných koncertů, včetně toho se švédskými DARK TRANQUILLITY a italskými GRAVEWORM. V současné době je sestava trojčlenná, za bicími od roku 2009 sedí Igor „Nirguna" a oba dva pánové kytaristé se dělí o zpěv. V této sestavě v letošním roce natočili třetí album s názvem „Час кровавых причастий", nebo jestli chcete Hodina krvavých svátostí...

Podle letáku přiloženého k recenzovanému albu pánové produkují melodický death metal. Trochu budu oponovat. Album otevírá skladba „Chimeras", v níž death metal SCREAM IN DARKNESS doplňuje ruská bohatýrská síla hrdinného válečníka v podání mohutného chóru s havraním skřehotem v povzdálí připomínající krutý sibiřský vítr... až mrazí. Hlavní vokál, který je zpěvnější než je u death metalu obvyklé, je snadno rozpoznatelný od jiných. Ten zpěvnější hlas mně hodně připomíná zpěváka české kapely ELYSIUM. Album „An Hour of Bloody Sacrament" není čistě death metalové. Neznám předešlá alba SID, ale zde jsou znát prvky moderny nebo ovlivnění jinými metalovými styly. V „Rejoice Again, Death!" vás mírně trkne thrash metal a uslyšíte výrazný groove podklad. Svižná, energii nabíjející skladba. Spíše black metalově pokračujeme v „Comprachicos". Skladba se pozvolna rozjíždí, do hry vstupují kytarové breaky, v polovině symfonický předěl, šepotem odříkávaný text a běs může opět začít. Basa zde vystupuje z povzdálí jako kdyby mručelo sto ruských mužíků.

Melodický death metal ve středním tempu opět se zajímavým podkladem basy, to je „Steel". V ruštině znějící growl je zajímavý, sem se hodí nebo spíše mně tu nevadí. „Lacedaemon" je pěkně odsýpající skladba, dobarvená melodickou linkou kytary. Klávesové intro, nástup kytary, opět silný groove podklad. Dostal jsem se k samotné „In An Hour Of Bloody Sacrament". Kombinace tvrdých riffů, jen pěstí uhodit do stolu, zabrzdí severský vybroušený zvuk kytar. Nevím, jestli to bude správná kombinace, ale napadá mě starší IN FLAMES, a to v pozadí, co občas vypluje na povrch, je jak od BLACK LABEL SOCIETY. Do toho všeho ten ruský hukot, chór... Divné? Zřejmě ano, ale tady to pasuje jak hrnec na prdel (úsměv).

Písně se stále dobře poslouchají a to jsem dávno za polovinou alba. Jedna z nejtvrdších, přesto melodická, je divočina „Caligula". Zběsilost, zvrácenost jak samotný Řím. Pokud bych měl skladbu hodnotit jako dobrou, tak následující „Revenge 3" je výborná. Opět je to kombinace všeho, co bylo popsáno... Mohutnou auru skladby tvoří tvrdý pozvolný thrashový riff, podporovaný přechody bicích , temnou basou a samozřejmě melodický zpěv s blackovým odérem. Skladba graduje do deathové sypací rychlosti. Další píseň je přesně taková a zároveň jiná... Úvod bych vsunul k nějakému westernu nebo třeba rovnou do filmu Kill Bill očekávajíc, co po vypjatém momentu bude dál... Nenávist, to je to správné slovo. Nenávist bolí, řeže a tělem opět projíždí groove pila. A já už dávno křičím „Scream". Poslední píseň si nezadá s ostatními. Rychlost a tvrdost skladby je zmírněna v první třetině kytarovým vstupem, v druhé basovým preludiem a v té třetí části se ozvou oba nástroje v symbióze společně. Skladba, kde se objeví i speed metalové sólo... Nemůžu si pomoct, ale každou další skladbou, každým dalším poslechem, album stoupá vždy o úroveň výš a výš.

Třetí album bylo vydáno k 10 letům založení SCREAM IN DARKNESS a můj dojem je takový, že se jim vskutku povedlo. Bylo vydáno v luxusním digipacku rozevírajícím se do kříže a co jsem se dočetl, tak pouze o 100 kopiích. Jinak je možnost jej stáhnout z portálu bandcamp.com. Na přední straně digipacku je vyobrazena zkrvavená ruka držící kovové logo kapely. Celý digipack je zbrocený krví, doplněný fotem kapely, potřebnými informacemi a samozřejmostí jsou texty písní, jak jinak než rodném jazyce. Možná by někdo uvítal i anglický překlad, a pro mě jakožto zřejmě „staršího" člověka texty o něco větším fontem a ne jak zrnka máku (potíž to zřejmě bude dělat i člověku s ostřížím zrakem). Ale dejme tomu, že to jsou už menší vady na kráse tohoto ruského death metalového výkřiku...

Seznam skladeb:

  1. Химеры - Chimeras
  2. Возрадуйся, смерть! (Гнилая утроба) - Rejoice Again, Death! (Rotten Womb)
  3. Компрачикос - Comprachicos
  4. Сталь - Steel
  5. Лакедемон - Lacedaemon
  6. В час кровавых причастий - In An Hour Of Bloody Sacrament
  7. Калигула - Caligula
  8. Месть 3 - Revenge 3
  9. (Да хранит меня) Моя ненависть - (Let It Saves Me) My Hate
  10. Крик - Scream

Čas: 38:53

Sestava:

  • Yuriy „Lemmy" Golovko - basa, zpěv
  • Max „Dark" Kryukov - kytara, zpěv
  • Igor „Nirguna" Sorokin - bicí

http://www.indarkness.ru/
http://screamindarkness.bandcamp.com/releases 


Zveřejněno: 16. 08. 2014
Přečteno:
3944 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář