Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
F.O.B. - Outside The Palace Walls

ENGLISH DOGS – We Did, We Do, We Always Fucking Will! LP 2014, PHR Records

V poslední době si často vzpomínám (a to se ještě pořád řadím do mladé generace, hahaha) na moje ryze punkové období na základce, kdy jsem z nahraných kazet od ségry starších kámošů s otevřenou hubou sjížděl starý punx RAMONES, CLASH, GBH, DISCHARGE nebo ENGLISH DOGS. A právě o posledně jmenovaných bude řeč tentokrát. Ačkoliv jsem debut „Invasion of the Porky Men“ poslouchal poměrně pravidelně, dnes mohu říci, že jsem tuhle nahrávku už pár let neslyšel. Jenže do rukou se mi dostal novotou vonící vinyl „We did, We do, We always fucking will!“ a já se s jeho poslechem nakonec vrátil i k prvotině.

Celková situace kolem současných ENGLISH DOGS je poněkud chaotická a člověk se v ní stěží vyzná. Kapela se svého času rozdělila na dvě, ovšem názvem nijak odlišné party. Sestava, ve které je i původní zpěvák Wakey, pokračuje v odkazu osmdesátkového britského punk rocku. Sestava číslo dvě pak mísí hardcore-punk s thrash metalovými vlivy. Deska „We did, We do, We always fucking will!“ patří „punkové sestavě“ a tak bude třeba znovu na hlavách vyholit číro a hurá do poga (smích). Zatímco CD verze vyšla ve vlastní režii kapely, vinyl pak u tuzemského Papagáje (PHR Records) ještě ve spolupráci s francouzským labelem Mass Prod. Records. Punková klasika – černá deska, černobílý obal s výživnou fotkou kapely. Uvnitř nechybí texty, koláž z dalších fotek v „divadelní oponě“, sestava či seznam hostů.

Samotná deska pak nabízí celkem patnáct skladeb, které hned od prvního otvíráku „Ripper on the Street“ pěkně nakopávají. Poctivá dávka britského punk rocku, založeného na jednoduchých a chytlavých kytarových riffech a zpěvných refrénech. Jako první se zastavím právě u zpěvu – přibývající roky se u Wakeye příliš neprojevují a pořád má hlas ostrý jako břitvu. Ten jeho chrapot si pěkně notuje se zbytkem kapely. Někdy výborně splývá s kytarami, jindy zase vyčnívá pouze za doprovodu bicích. Doprovodné vokály pak zvýrazňují většinu refrénů, tak jako tomu bývá ve většině punkových kapelách. Zkrátka tahle sestava ENGLISH DOGS servíruje to, na co byli jejich fans zvyklí v první polovině osmdesátých let. Například vál „Brand New Walk“ dokáže upalovat v pekelném tempu, „Society Insults Me“ mě zase dostává spíše do hardcorových nálad a „Chemical General“ mě po chvíli nutí zpívat jednoduchý a snadno zapamatovatelný text. Také strana B desky „We did, We do, We always fucking will!“ má co nabídnout. Začíná pěkně zostra vypalovačkou „Pater Betrayal“, následující „Do U C“ zase obohacuje harmonika a tak bych mohl pokračovat dále. ENGLISH DOGS nezapomínají na krátká, ale o to více intenzivní kytarová sóla. Znovu nechybí melodické líbivé pasáže, které hudbu ENGLISH DOGS lehce přibližují i současné vlně punk rocku. Je pravdou, že chvílemi může celá deska „We did, We do, We always fucking will!“ nudit, protože některé skladby jsou si samozřejmě výrazně podobné. Díky možství hostů a tudíž pestrým vokálům, ale nezní celé album stereotypně. Za všechny jmenujme – Rat z VARUKERS,nebo Faytality z VIRUS. ENGLISH DOGS nahrávali v anglickém Zoo Studiu a zvukově se jedná o kvalitní nahrávku, která si přes veškerou čistotu a čitelnost, zachovává punc punkové syrovosti, špinavosti a rebélie.

Vinyl „We did, We do, We always fucking will!“ mě mile potěšil. ENGLISH DOGS jsem už dávno „pohřbil“ do věčných lovišť a najednou je přede mnou deska, která mě baví a s chutí se k ní vrátím. Nefalšovaná porce anglického old school punku musí bavit každého, kdo jen tuhle vykopávku poslouchal. PHR Records desku „We did, We do, We always fucking will!“ prodává za tři stovky, takže pokud máte ENGLISH DOGS rádi, rozhodně neváhejte. Punk´s not dead! (úsměv).

Seznam skladeb:

Strana A:
  1. Ripper On The Street
  2. Death To The Dogs
  3. Brand New Walk
  4. Society Insults Me
  5. Toot
  6. Chemical General
  7. Ross Lomas, City Baby, Ignite Books

Strana B:
  1. Pater Betrayal
  2. Do U C?
  3. Drugrat
  4. Never Say Never? Fuck Off, Never!
  5. Brain Disease
  6. Punk & Judy (Strangling Hands)
  7. We Did, We Do, We Always Fucking Will!
  8. Ma Baby

Čas: cca 35 min.

Sestava:
  • Wakey - vokály
  • Nick - kytara
  • Tat - baskytara
  • Grizz - bicí

www.phr.cz
www.facebook.com/pages/English-Dogs-Band/221500254550788

Zveřejněno: 02. 09. 2014
Přečteno:
3478 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář