Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

Jak Obscene Extreme, tak Brutal Assault jsou brány za přehlídky hlavně zahraničních kapel, ale obě akce letos dají poměrně hodně prostoru i tuzemským kapelám.

Proto jsme všechny naše účastníky oslovili se stejnou anketní otázkou...

Letos si zahrajete na jednom z nejprestižnějších (nejen v rámci ČR, ale celého světa) letních festivalů extrémní muziky.

Považujete hraní na BA za něco výjimečného, vrchol letošní koncertní sezóny, nebo dokonce vrchol dosavadní kariéry a splněný sen?
Chystáte na takovou akci nějaké překvapení pro fanoušky, nebo odehrajete klasický set?
Proč by měli dát fanoušci přednost vaší kapele před zahraničními interprety?


Žrout – RADIOLOKÁTOR
(Pokračování odpovědi z ankety týkající se OEF) S RADIOLOKÁTOREM hrajeme letos i na Brutal Assaultu, což je o trochu větší párty než OEF. Popravdě je to na mě už masakr a nebejt toho, že jsme na tuhle akci pozvaný, určitě bych tam nejel. Už jsem měl tu čest na Brutále hrát, a to s Lahar. Je to opravdu velká masa lidí a nečinilo mi to moc velký potěšení, prodírat se nekonečným davem nalitejch příznivců týhle tvrdý hudby (a nabírat přitom do plic ten smíšený odér chcanek a připálenejch klobás, hahaha). Něco na tom ale asi je. Pro někoho je to zřejmě svátek. Hahaha. Na druhou stranu kapely na Brutal Ass(f)altu jsou výběrem toho nej, co na týhle planetě jezdí tour a koncerty. Letos jen namátkou z mých oblíbenců: Slayer, Sodom, Venom, Obituary, Benediction, Pentagram, Suffocation, Inquisition, Flotsam & Jetsam, Church Of Misery, Worship, Unleashed, Strife, atd. Na jinym tuzemským fesťáku tuhle skvadru pohromadě zkrátka neuvidíš. S RADIOLOKÁTOREM zahrajeme asi hodně podobný set jako na Obscene Extreme Festu, takže převážně vlastní věci ze splitu s Black Market Fetus a Crucified Mortals + nějakej bonus na závěr.

Vláďa – FLESHLESS
Ahoj... Zajímavá otázka... Určitě bude super si na tomto již kultovním festivale po více jak sto letech zahrát (tuším, že naposled jsme se na BA objevili v Prostějově a to už je řádný dávnověk). Pro každou kapelu je parádní si zahrát před velkým publikem, které tam dozajista bude a na velikém profi podiu. I co se týče organizace věřím v total profi přístup, takže nezbývá nic, než se těšit. Co bude ještě fajn, je vidět po kupě takové množství kvalitních skupin, takže bude po cely pátek na co koukat a poslouchat. V noci v pátek ale vyrážíme na další fest do Švýcarska, tak si užijeme aspoň páteční masakr.
I když nás set se odehraje v dopoledních hodinách, tak i přesto věřím tomu, že si lidé najdou cestu náš set vidět. Překvapení nevím, spíše odehrajeme náš klasický set co jen možná nejlépe, neboť v této době teprve novou desku připravujeme a tak nové věci hrát nebudeme.
Lidi ať spíše dají přednost dobrým kapelám před špatnými... a je jedno, odkud jsou. Ale myslím, že na BA bude víceméně jen kvalita, takže lidem nebude, než běhat mezi podii, aby toho stihli co nejvíce.

Einsk – HEIDEN
Hrát na Brutal Assaultu je fajn. Lze to považovat za vrchol koncertní sezóny v ČR v daném žánru i za vzácnou příležitost prezentovat svoji hudbu před větším množstvím lidí. Jedinečná je i tamní atmosféra. Pro nás bude 19-tý Brutal Assault, po 11-ti letech existence, zároveň premiérovým. Pro tu příležitost jsme se rozhodli poprvé zahrát naše skladby i s Werlingou za klávesami, v kompletní sestavě. A důvod proč nám dát přednost před zahraniční kapelou? Asi to, že nás lidé na BA uvidí vůbec poprvé. Náš set bude zasněným zvolněním, což by pro mnohé mohla být docela příjemná změna.

Werlinga – HEIDEN
Pro mě osobně je to určitě dobrá příležitost, jak nabídnout naši hudbu lidem, kteří zatím neměli možnost o Heiden slyšet. Na Brutal Assault jsem jezdila pravidelně několik let, takže z hraní tam mám celkem radost. Tohle vystoupení bude navíc moje první s Heiden. Hodně se na to těším, přece jen je to zase trochu jiná energie a chemie, než v Morgue Son. Proč by našemu vystoupení měl dát někdo přednost před jiným? To je spíš otázka pro naše fanoušky.

Poly – INSANIA
Nesporně je to brutální vrchol sezóny, ale zároveň bez mučení vyklopím, že naše sezóna má letos tvar trojúhelníku, protože bude mít vrcholy tři. Zbylé dva jsou Trutnov a FestFest. A já osobně si užívám spíš menší festivaly, jako jsou třeba Branišovice... jsou to akce víc na pohodu. BA je ale určitě kult - když jsme tam hráli minule, až nás mrazilo v zádech, kolik nás tam zdravilo lidí, s nimiž jsme se v průběhu roku setkávali na koncertech po klubech. Je to poutní místo!
Určitě zahrajeme jiný set, než jaký hrajeme tradičně. Kratší a přiměřeně brutální. Původně jsem tu chtěl na prknech, co znamenají podsvětí, poprvé předvést svou novou, brutálně růžovou kytaru
Firebird, která je právě ve výrobě... jenže bude bohužel hotová až na podzim. A tak se budou muset přihlížející spokojit s mou kněžskou košilí s růžovým kolárkem a růžovými vojenskými nárameníky.
Především si myslím, že je dobře, že BA letos představí víc domácích kapel. Nemám rád ufňukané řeči o "podpoře" místní scény. Podle mě je to přesně naopak: všechny ty kapely mají svoje publikum, budou pro festival přínosem, a BA to ví. My jsme si naše poslední vystoupení na BA nesmírně užili - máme rádi, když při našem hraní panuje veselí a publikum s námi pobaveně zpívá rouhačské texty. INSANIA zahraje a bude báječná!!!

F.C. – ISACAARUM
Lhal bych, kdybych tvrdil, že to bude pro ISACAARUM standardní koncert. Sice jsme toho za svojí existenci zažili hodně, ovšem akce jako BA nebo OEF jsou vždy něco víc … takže ano, můžeme tvrdit, že se pro nás jedná o jeden z vrcholů letošní koncertní sezóny.
Klasický set určitě neodehrajeme, jelikož program na akcích tohoto typu bývá časově dost našlápnutý a harmonogram hraní se musí striktně dodržovat, budeme muset tomuto samozřejmě uzpůsobit i náš playlist. Zda bude upravený playlist pro fanoušky překvapením, to musí posoudit oni sami.
Proč by fanoušci měli upřednostnit českou kapelu oproti zahraničním? Je mi jasné, že fans na festival tohoto typu jezdí hlavně kvůli těm „velkým“ kapelám (sám nejsem výjimkou), za relativně málo peněz dostanou velkou porci muziky. Na BA přijede mnoho lidí, stylově různě zaměřených a to nejen z ČR. Existuje ještě dost míst, kde jsme na klubové úrovni s ISACAARUM nikdy nehráli, především pak v nejbližším zahraničí a přesně pro fans z těchto lokalit, kteří nás ještě neměli možnost vidět by mohlo být naše vystoupení zajímavé, prostě něco nového, neznámého, neookoukaného. Takže se fans na takovýchto akcích rozhodně vyplatí sledovat i menší, pro někoho relativně neznámé kapely, protože nikdy nevíš, co tě může nečekaně a mile překvapit.

Sam – SPASM
Zdravíme čtenáře Fobie. Nalijme si trochu čistého vína. Ten, kdo má kapelu a pohybuje se na hudební scéně, není pro něj sen hrát na Brutal Assault? Za mě je to jeden ze dvou mega festů, takže určitě ano. Za dobu existence kapely SPASM je to naše první, možná zároveň poslední vystoupení na tomhle festu, jsme tedy velmi rádi, že jsme dostali tuhle šanci a jsme součástí nabitého playlistu. Osobně to ale nepovažuji za vrchol letošní sezony, protože nás ještě čekají další vystoupení jak doma, tak v zahraničí, plus jedno vystoupení na sice menším, ale zato kultovním festu na konci prázdnin. Ostatně bilancovat se má až na konci roku.
Jinak ptáš se na nějaká překvapení. No, jedno z nich je, že určitě zahrajeme celý klasický set, ale jako bonus můžu prozradit, že si chtějí s námi zazpívat slova textu Masturbation - no pain, no gain dívky z 5Angels, teda pokud je uvolní z letního tábora. Jinak máme v záloze nemálo kvalitní náhradu, a to v osobě vlasového mága Ondřeje Hejmy, který v synchronizovaném vystoupení s námi předvede pár letních triků na úpravu vlasů, takže nezbývá než doufat, že aspoň jedno překvápko klapne.
Proč by měli fanoušci dát přednost nám? Představte si. Je sobota ráno. Co takhle nějaký lehký erotický flirt se sousedkou z vedlejšího stanu? Není problém, my vám k tomu ještě zahrajeme. Pokud máte v úmyslu se pobavit a roztančit své údy krátkou lekcí z S/M tanců, SPASM je jasná volba.

Canni – SIX DEGREES OF SEPARATION
Pro nás je každý koncert výjimečný. (úsměv) Nicméně, musím přiznat, že zrovna pro mě je hraní na BAF opravdový svátek. Nejspíš taky kvůli tomu, že tam jezdím i jako fanoušek. Je to pro mě dovolená a relax.
Kromě osvědčených kapel, které mám předem vyhlídnuté a na které se těším, se mi navíc pravidelně daří objevit kvalitní a zajímavé kapely, které velmi příjemně překvapí a potěší. Tak doufám, že i nám se podaří někoho takhle příjemně překvapit a třeba i potěšit. (úsměv)
BAF bude v tomto roce naším teprve šestým koncertem, takže jsem přesvědčený, že i klasickým setem některé fanoušky překvapíme. A protože máme venku ještě poměrně novou desku, tak se dá předpokládat, že set bude z velké části zaměřený právě na ni.
To asi nejde. Nedokážu nikoho přesvědčit, aby dal přednost nám před svou oblíbenou zahraniční kapelou. Možná ale díky přidělenému (poměrně pozdnímu) hracímu času nám nebudou konkurovat ani tak ty zahraniční kapely, jako spíš únava a říše snová. Rozhodně nic nepodceníme a budeme se snažit naší show přesvědčit jak naše fanoušky, tak i náhodné příchozí, že si vybrali správně. Těšíme se na každého z Vás!

Jurgen – HEAVING EARTH
Vzhledem k postavení festivalu Brutal Assault v Čechách se naskýtá odpovědět ano, je to něco výjímečného, leč pravda je někde na půl. Toto vystoupení je určitě vrcholem letošního koncertování HEAVING EARTH, ne však splněným snem, či nejvyšší metou. Jsme moc rádi, že jsme dostali příležitost si zde zahrát a představit širokému spektru fanoušků pár nových skladeb z nadcházející desky, která snad už konečně spatří temno světa během podzimních měsíců. Náš set na BA co do pořadí skladeb nebude výjimečný, zazní věci jak z debutu „Diabolic Prophecies“, tak EP „Redemption Ablaze“ a jak jsem již zmiňoval i úplně nové skladby z připravované novinky. Co však bude nové... chceme zde poprvé zapojit intermezza mezi skladby, dát tak našemu setu větší atmosférický rozměr. Není to výjimka pro BA, jen premiéra nadcházejících show, buďte u toho. (úsměv) Tedy, všem fanouškům pravého blasfemického death metalu... nenechte si ujít náš zavírací set ze čtvrtka na pátek ve 2:40 hodin na Metalgate stage a přijďte podpořit naši show...

Honza – LIVEEVIL
Hrát na Brutal Assault je pro každou tuzemskou metalovou smečku jakýmsi milníkem v jejich kariéře a růstu. Pro nás je to určitě v prvé řadě příležitost, jak se ukázat zahraničním fanouškům, na které bychom rádi zacílili a kteří navštěvují  festival v hojném počtu. Bude pro nás také jedním z mála letošních vystoupení, které odehrajeme, protože náš frontman Petr Staněk v současné době pobývá v zahraničí. Náš set uzpůsobíme nepříliš dlouhému hracímu času, který nám byl vymezen. Bude však seskládán z úderných a přímých pecek, které by měly fanoušky namlsat na novou desku, kterou právě připravujeme. Myslím, že publikum můžeme zaujmout ve srovnání se zahraničními kapelami právě tím, že naše tvorba je světová, tudíž s nimi srovnatelná.

Zveřejněno: 10. 07. 2014
Přečteno:
3505 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

02. 08. 2014 08:44 napsal/a Johan
Oslovené kapely
Kromě KRABATHORU, jehož vystoupení na BA je medializované dostatečně a pánové se vyjadřovali v řadě rozhovorů, jsme oslovili všechny české kapely. Některé nereagovaly...
01. 08. 2014 23:19 napsal/a immortal
?
A oslovili jste opravdu všechny naše smečky? Někteří zástupci mi tu chybí. Jinak já jezdím na BA rád a v plánu mám jezdit minimálně až do důchodu, případně do doby dokud budou mezi vystupujícími starší kousci než jsem já (smích). Jinak souhlas s F.C.
31. 07. 2014 15:11 napsal/a KubaAjz
souhlas s Jedlíkem
WTF? Žrout má recht, upřímný názor který nemá zapotřebí lezt někomu mezi půlky! ale přepálený klobásy sou fajn
31. 07. 2014 09:58 napsal/a Peťan
BA
Já sice nikde nehraji, ale se Žroutovo názorem se plně ztotožňuji. Jezdil jsem na BA několik let, ale v 2012 už to byla pro mě poslední tečka. Festivalová pohoda byla vytlačená na úkor nekonečného stání, čekání, front, prodírání se, předražení, ... zkrátka takhle masovej fest není nic pro mě. I když sestava kapel je letos výborná :)
31. 07. 2014 09:01 napsal/a Ivan
_
ano , po precitani prveho spovedaneho, som ostal ze WTF ???