Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

TRUBADÚR č. 2 16 stran, červen 2014

Takřka dva roky uplynuly od prvního ročníku Magické noci trubadúrů, stejný čas i od prvního čísla tiskoviny, která k této zajímavé přehlídce vyšla. Noviny Trubadúr. Závan starých časů... Další z bláznivých nápadů R. X. Tháma (RXT) z BRATRSTVA LUNY. Po dvou letech jsou tu znovu...

Druhé číslo „novinového občasníku shakespearovské společnosti vlčích romantiků BRATRSTVO LUNY“ je koncipováno jako minule a velmi dobře plní hned dvě funkce - za prvé pozvat na druhý díl Magické noci trubadúrů (MNT), za druhé přinést nepovrchní informace týkající se nejen vystupujících interpretů, ale přesáhnout i stranou, třeba k zajímavostem, které se váží k městu Kralupy nad Vltavou, kde se bude nejen hudební přehlídka 18.10.2014 konat.

Největší prostor dostává předák XIII. STOLETÍ Petr Štěpán, rozhovor začíná na první straně a pokračuje na dvou dalších, z čehož je zřejmé, že toho s RXT probrali opravdu hodně, a to se ještě všechno nevešlo na papír a další Petrovy odpovědi jsou k přečtení na webu BRATRSTVA LUNY. V novinách se kromě aktuálního dění kolem XIII. STOLETÍ dostalo i na doby dávno minulé (HNF), vlky, divadlo, literaturu a další zajímavosti, Petr odpovídá na pečlivě připravené dotazy bez vytáček a určitě mnohými výroky překvapí. A to ještě další stranu zabírá představení syntezátorového projektu Petra Štěpána HINDENBURG, kde sám autor popisuje pozadí/poselství všech songů a prozrazuje, že jedna z kompozic zazní na MNT 2014.

Dalším rozsáhlým materiálem je historická studie o skutečných trubadúrech, kteří v 11. až 13. století tvořili něco jako pop music tehdejší doby. Blackmoon to vzal pěkně podrobně, chronologicky, popsal i prostředí, odkud se trubadúři rekrutovali, uvedl to nejzajímavější z životů těch nejslavnějších, nezapomněl dokonce na ženy-trubadúrky a vůbec na význam této profese v širším kontextu. Kdo má rád historii, bude určitě potěšen, ale já bych přečtení doporučil všem, protože si ujasní, k čemu že se Magická noc trubadúrů odkazuje.

Prostřední dvojlist patří účastníkům předloňské MNT. Jenny Novak, Monte Kvasnica, SHŠ Rytíři fortuny, taneční skupina Naděje, Petr Korál i kapely ARTROSIS, PLUTO AND THE PLANETS a CARPATIA CASTLE, ti všichni vzpomínají, uvádějí, co je nového a co chystají.

A rozsáhlé materiály pokračují, ĹAHKÁ MÚZA sice odpovídá jen na pár otázek (opět se ptal RXT), ale velmi obšírně a zajímavě, ostatně má o čem, když existuje 30 let! Ale hlavní mozkovna kapely Gudrun se zabývá i úpadkem umění, krizí nejen finanční, ale i společenskou a ač se budu opakovat, čte se to jedním dechem, jen je třeba oprášit slovenštinu. (úsměv)

Dalším účastníkem MNT 2014 bude DEATHCAMP PROJECT, polská skupina, jejíž počátky jsou spojeny s black/death metalem, ale dnes jde o kapelu gotickou, v rámci žánru ale originální, o čemž svědčí zajímavá slova mluvčího Voida v Allově podrobné historii téhle pozoruhodné party.

Chybět samozřejmě nemůže BRATRSTVO LUNY, nejen na pódiu, ale ani v novinách. Krátký text od Jenny Novak dokládá, že tahle dáma chová k „bratříčkům“ sympatie veliké, Blackmoon vyzvídá, co je nového (odpovídá RXT) a prezentuje se i vydavatelství LunArt Music, dvorní to label kapely.

Pro ty, kteří nemají gotický rock, resp. jeho kořeny „v malíku“, připravil Ezechiel z gotického serveru Sanctuary krátký exkurz do historie, v němž se dočtete jak to přišlo, že dnes jedné subkultuře říkáme gotická. A když gotická subkultura, tak taky Bob Lučan, bloger, který o gotickém rocku píše řadu let a podělil se o své názory a pocity s tímhle hudebním žánrem související.

RXT si ve svém věku (smích) stále rozšiřuje obzory a v rámci bakalářské práce na téma „Jak je konstruován význam a smysl znaku vlk v hudebních textech českého mainstreamu od devadesátých let do současnosti“ bádal a bádal a vcelku nepřekvapivě vybádal, že vlk je prostě zvíře neoblíbené, ze 6500 textů, v nichž se vlk alespoň mihl, bylo pouhých 13 pozitivně zabarvených. S chutí bych si přečetl celou bakalářku, prostor jedné strany A4 v novinách samozřejmě stačí k určité představě, ale celá práce má stran 139!

Poslední zajímavý článek je pozvánkou na výstavu, která v rámci MNT 2014 proběhne. Půjde o fotografie opuštěných míst dříve určených k bydlení, výrobě, výzkumu..., fotografie, které pořídil Urbex Team z Kralup nad Vltavou, jehož filosofií je „neodnášej nic než fotky, nenechávej nic než stopy“ a jejichž mluvčí doufá, že návštěvníci Magické noci „budou vnímat tajemnou atmosféru opuštěných míst stejně jako my“. 

Zbývá jen dodat, že tyhle noviny v pěkném retro hávu jsou k dostání zdarma a info, jak je získat, vám rádi poskytnou na e-mailu: bratrstvoluny@seznam.cz.

www.bratrstvoluny.com
www.bandzone.cz/bratrstvoluny

Zveřejněno: 01. 08. 2014
Přečteno:
3553 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář