Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

ORIGIN – Omnipresent CD 2014, Agonia Records

Často přemýšlím nad tím, že být v určitou dobu na správném místě, být určitým subžánrovým stylotvůrcem nebo jedním z jeho lídrů, to věru není nic k závidění. Nějakou dobu vás nosí na ramenou a zobou z ruky, aby po nějakém čase začali různí mudrcové a chytrolíni vznášet připomínky, že co bylo bylo, ale už se nějak opakujete. A když naopak zkoušíte vyšlapanou cestičku trošku rozšířit, vyčtou vám ti sami brebtové úkroky stranou a nesprávnou oddanost žánru. Nezávidím interpretům, kteří něco dlouhodoběji dokázali a ušili si tím na sebe bič v podobě smečky internetových rozumbradů číhajících na sebemenší zaváhání či náznak nedokonalosti. Jistě si sami dosadíte jména „větších“ kapel, za jejichž třeba i nejslabší desky v diskografii (označené takto alespoň vševědoucí kritikou) by jiní umělci, ti méně známí a úspěšní, byly schopni obětovat třeba i kus těla.

Američtí techničtí brutal death maniaci ORIGIN patří k těm vyvoleným, kteří měli tu čest spoluvytvářet a rozvíjet styl, kterému kromě ohromující brutality vévodí mimořádné hráčské schopnosti, předváděné v hyper šílené rychlosti. Pravda, pryč jsou už doby, kdy ORIGIN patřili mezi ty nejrychlejší a nešílenější kapely na zeměkouli, přesto i dnes jejich tvorba v některých momentech dokáže svým tempem pořádně zamotat palici. A i ORIGIN, kteří zanechali ve vývoji tohoto subžánru nesmazatelnou stopu, jsou čím dál častěji terčem výše zmíněných všeználků. První náznaky breptání jsem zaznamenal při zrodu předchozí desky „Entity“ (2011), dodnes si ale myslím, že jednou z příčin bylo, že někteří nerozdýchali přestup kapely k výrobcům spotřební umělé hmoty Nuclear Blast. Přiznám se, že při prvních posleších „Entity“ nešlo nezaregistrovat určitou změnu, ale dle mého stačilo dát desce trochu více času než předchozím, a po čase si to vše krásně sedlo. Alespoň u mě to tehdy zafungovalo a dnes se k albu rád vracím. A de facto to samé v bleděmodrém přichází i s novinkou „Omnipresent“, tentokráte vycházející pod záštitou skromnějších, ale stále zajímavěji se rozvíjejících Agonia Records.

Starší fans si prostě musí zvyknout na to, že ze současné tvorby ORIGIN se poněkud vytratil kus syrové animální zuřivosti, a že jejich hudba už není kobercový nálet od začátku do konce. Kvarteto s novým vokalistou Jasonem Keyserem (kdysi mučil hrdlo v chorobných SKINLESS) si umí s přibývajícím věkem dopřát chvilky, kdy zdánlivě zvolní a trochu více si hrají. Avšak pozor, tím nechci říct, že by své skladby plnili vatou za účelem oddechu, to zas ne. Jednoduše do své hudby aplikovali více jak „klasických“ deathových momentů, čemuž napomáhá i hutnější a nabasovanější sound, tak i různých „blbůstek“ a vychytávek, dokládajících nadhled kapely, která už svou hudbou nemusí nic dokazovat, ale hlavně se jí chce bavit. A tak pro kapelu neodmyslitelný kytarista Paul Ryan opět trochu ubral ze svých zběsilých arpegií, střelhbitých a bleskových prstokladů, a kromě ultrarychlých beglajtů a zběsilého riffingu nabízí širokou škálu i jiných kytarových technik a parádiček. Jeho kytara řeže, seká, vazbí a píská, preluduje, ale vytváří také i hutné kytarové stěny a občas dokáže být načichlá náznaky načernalé melodiky. Pozadu nezůstává ani šílený basák Mike Flores a je určitě dobře, že zvuk jeho nástroje nezůstal utopen v té masivní kytarové hradbě. Dodávat něco k tlučmajstrovi je úplně zbytečné, John Longstreth je kapitola sama pro sebe a opět platí, že je individualita, která svou hrou zaujme tak, že zapomenete na chvíli na ostatní věci kolem.

K tomu, aby byla deska výborná, samozřejmě nestačí jen mimořádně nadaní muzikanti. Nejdůležitější je samotná hudební náplň, a to si ORIGIN jasně uvědomují. Dalo by se říct to samé, co u nedávno vyšlé novinky MISERY INDEX. Obě kapely jsou sice hudebně jinde, ale přístup a vývoj je podobný. Jako by si uvědomily, že mírným zpestřením mimo zavedený standard (u obou spolku stále vysoký) toho moc zkazit nemůžou. Tudíž ORIGIN pokračují tam, kde začali s „Entity“, masakry typu super alb „Echoes of Decimation“ či „Anthitesis“ nejde zřejmě do puntíku opakovat donekonečna, a tak se v tvorbě kapely pravděpodobně i nadále budeme setkávat s prvky, které byste na starších albech asi nečekali. A za sebe můžu říct, že mi to vůbec nevadí, a ať si klidně třeba i chvílemi grindují (slyš např. „Redistribution of Filth“), disonují a „v rámci mírného pokroku v mezích zákona“ melodizují, ať tam valí kytarové hutě evokující momenty DYING FETUS a podobných, nakonec stejně zjistíte, že ten nezaměnitelný trademark ORIGIN tam pořád je více než zřetelný.

ORIGIN natočili opět velmi dobrou desku. Výživnou, ve své diskografii určitě nejpřístupnější, a přitom natolik silnou, že se nebojím toho, že by nebavila i po letech. Těch pár brbloňů, co zas budou hledat mouchy, mají ORIGIN myslím někde, a o nadhledu a pohodě uvnitř spolku svědčí i bonusový track „Kill Yourself“ legendárních S.O.D.. Album, které by se mohlo dlouho rozebírat, ale o hodně lepší je ho poslouchat. Anebo se přijít o kvalitách čtveřice přesvědčit i naživo, 2.12. jsou v Praze a o den později v Bratislavě.

Seznam skladeb:

  1. All Things Dead
  2. Thrall:Fulcrum:Apex
  3. Permanence
  4. Manifest Desolate
  5. The Absurdity of What I Am
  6. Source of Icon O
  7. Continuum
  8. Unattainable Zero
  9. Redistribution of Filth
  10. Obsolescence
  11. Malthusian Collapse
  12. The Indiscriminate
  13. Bonus: Kill Yourself (S.O.D. cover song)

Čas: 36:56

Sestava:

  • Jason Keyser – zpěv
  • Paul Ryan – kytara, zpěv
  • Mike Flores – basa, zpěv
  • John Longstreth – bicí

http://www.reverbnation.com/officialorigin
https://www.facebook.com/Origin
http://www.agoniarecords.com/

Zveřejněno: 21. 07. 2014
Přečteno:
3465 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Prepil | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

22. 07. 2014 15:14 napsal/a Dharm
JO
Taky souhlasím. Recka je napsaná moc pěkně a album samotné je úplně v pohodě. Mně se teda Entity líbí nejvíc ze všech, ale to je pouze moje věc. Omnipresent je stále součást špičky ledovce..
21. 07. 2014 07:05 napsal/a BRUTAL
BRUTAL
Zdravím pana redaktora a jeho super recenziu ktorú som si veľmi rád prečítal a moj názor na ORIGIN je taký istý. Je to super kapela a nový album je proste parádny. Tak ako všetky. A aj v úvede s tými internetovými kecalmi ma redaktor pravdu. Ja by som doplnil že najviac kecajú tý , ktorý si v živote žiadne CD nekupili.Ty su najviac najmidrejší- vety ako napr. Ty sis si kúpil toto CD ? veď to je o ničom hudba atď.. No psy štekaju a karavana ide ďalej. A inak ta hláška že kobercový nálet- to je super som sa nasmial Z pozdravom