Nejbližší koncerty
  • 16. 04. 2024Extrémní death-thrashová kapela SPIDER KICKER'S z Řecka h...
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
INSANIA

GRAVECRUSHER – Morbid Black Oath EP 2014, Xtreem Music

Když jsem byl na koncertě téhle maďarské smečky před nedávnem v Písku, říkal jsem si, jak se na pódiu pánové hezky vyřádili. Už tenkrát jsem psal něco o tom, že se mi líbila ta kombinace švédského klasického death metalu pořádně proloženého americkou temnou školou. Ta kombinace postupů podobných severským DISMEMBER, GRAVE, NIHILIST a tmavých IMMOLATION a INCANTATION (občas zaznělo i něco málo inspirace evropskými PESTILENCE, ASPHYX apod.) naživo doslova zabíjela. GRAVECRUSHER mezitím přešli do španělské extrémní stáje Xtreem Music, která je jedním z mých velkých dodavatelů undergroundu. Pro kapelu to musel být bezesporu velký úspěch. Rovnou do toho šli všichni po hlavě a najednou máme na světě skoro 24minutové EP, které obsahuje čtyři nové a tři bonusové skladby (nahrané už dříve na demo z roku 2012). A cože nám to pánové vlastně připravili? Žádné překvapení rozhodně nečekejte. Songy jsou plné starodávného deathu, thrashe a sem tam zazní i trošku toho crustu. Víc vlastně ani netřeba.

GRAVECRUSHER vzešli z pořádně temného maďarského podzemí, ze kterého jsme měli já i naši čtenáři už co do činění s kapelami jako MORBID CARNAGE, TYRANT GOATGALDRAKONA (hraje v nich na kytaru Disguster) a spousta dalších. Moje první setkání s touto částí scény milovníků segedínského guláše bylo se smečkou TYRANT GOATGALDRAKONA, ze kterých si GRAVECRUSHER přinesli (ten Disgusterův rukopis je znát) velký kus temnoty, špíny a velmi výživného chaosu, který k dobrému death metalu bezesporu patří. Poslouchám novinkové EP a říkám si, že těch šest songů je zatím tak akorát. Přijde mi, že pánové sice nápady nešetří, ale mnohé jsou si navzájem velmi podobné a nejednomu méně trpělivému posluchači budou připadat až příliš stejné. A nevím, jestli bude mít v dnešní rychlé době dostatek trpělivosti k tomu, až pro něj nahrávka „dozraje“. Oceňuji velmi dobrý zvuk z Black Hole Sound Studia. Ten dodává nahrávce velký kus čitelnosti a pro nás, death metalové fajnšmekry zaručuje, že si budeme tuhle nečistou nálož pořádně užívat. Za sebe mohu říct, že naživo na mě vše fungovalo o trošku lépe. Z desky je vše víc monotónní (že by naživo zafungovalo pivo? – smích).

Kapela vznikla v roce 2012, nahrála jedno již jmenované demo v roce 2012 a split „Eternal Mutiliation“ se spřátelenými death metalisty NECROSODOMY. Jedná se tedy o začátky, první vzepětí a výkřiky na death metalové scéně. Jsou zde zúročeny zkušenosti jednotlivých muzikantů ze všech kapel, ve kterých hráli, deska je po produkční stránce velmi vyzrálá, nechybí parádní obal od Marka Riddicka. Já jako návštěvník jejich koncertu mohu kapelu doporučit všem vyznavačům smrtícího kovu s klidem i naživo (opravdu to byl masakr). Je slyšet (a vidět), že GRAVECRUSHER myslí svoji muziku vážně a nebojí se ledacos obětovat. Oproti jiným, podobným, mě na jejich muzice baví to velké nadšení, náboj, drive, který je cítit z EP doslova z každého tónu. 

Pokud má být letošní počin malou ochutnávkou a předzvěstí věcí příštích, tak se máme do budoucna určitě na co těšit. Za mě zbývá doladit pár detailů pro to, aby mě další, doufám dlouhohrající, deska smetla z povrchu zemského. Mé drobné výtky směřují snad jen k hudebním motivům, které jsou si navzájem podobné jako pověstné vejce vejci. Nevím, zda by GRAVENCRUSHER v současnosti utáhli plnohodnotnou desku, to nechám na nich, ale „Morbid Black Oath“ je velmi příjemnou, do krve drásající připomínkou toho, že v Maďarsku (konkrétně ve městě Szeged) existuje velmi zajímavá nejen death metalová scéna, se kterou je nutné počítat i v budoucnu. Jsem moc rád, že se mi dostalo EP do ruky. Ale dost řečí, vy si určitě v dnešní době uděláte názor sami. Za mě palec nahoru a i když mám k něčemu občas výhrady a moje ucho je někdy víc kritické, rád se budu k těmto nevěřícím poslům ze země temnoty vracet. Death metalový pozdrav z Maďarska, který se více než vydařil.

Seznam skladeb:

  1. Triumph of the Undead
  2. Necromantic Perversion
  3. Morbid Black Oath
  4. Worship the Impaler
  5. Mutilation Ritual (Bonus)
  6. Deranged Massacre (Bonus)
  7. Cryptic Butchery (Bonus)Bonus) 04:34


Čas: 23:37

Sestava:

  • Revenger – zpěv
  • Disemboweler – kytara
  • Disguster – kytara
  • Chaosprayer – basa
  • Mutilator –- bicí


BANDCAMP
https://www.facebook.com/gravecrusherofficial
http://portal.xtreemmusic.com/


Zveřejněno: 12. 09. 2014
Přečteno:
3836 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář