Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
LLYR

Kytarista Stephan Gebedi z HAIL OF BULLETS nám v rozhovoru prozradil spoustu zajímavých věcí o této legendární holandské death metalové smečce.

Ave HAIL OF BULLETS! Zrovna včera jsem sledoval v televizi dokument o vojevůdci Rommelovi. Bylo to velmi zajímavé a poučné. Ihned jsem pak dostal chuť na vaši loňskou desku „III: The Rommel ChroniclesI“. Nestává se mi zase tolik často, abych seděl u svého CD přehrávače a neustále dokola studoval texty. Proč právě Rommel? Je to poměrně kontroverzní postava. Na jednu stranu skvělý vojevůdce, který ale sloužil špatné věci. Neměli jste obavy, že bude zrovna toto téma vyvolávat velké emoce?

Přesně jak říkáš, byl kontroverzní osoba, ale zároveň byl také výborný generál, taktik a stratég. Sice bojoval na špatné straně, ale rozhodně nebyl nacista nebo rasista. Určitým zvláštním způsobem respektoval své nepřátele a oni se jej báli a respektovali ho. Je také známo, že byl pravděpodobně zapojen do spiknutí proti Hitlerovi a rozhodně to nebyl slepý následovník nacistických doktrín. Takže ano, kontroverzní osoba, ale zároveň i velmi zajímavý člověk, o němž bylo zajímavé psát.

Album „III: The Rommel ChroniclesI“ je již nějakou dobu venku. Když se ohlédneš zpět a měl bys tu možnost, změnil bys na něm něco? Co ohlasy od fanoušků, kritiky apod.? Osobně jsem nadšen, ale zaslechl jsem i hlasy, že jsou vaše desky dokola pořád to samé.

Jsme pořád velmi spokojeni s tím, jak album dopadlo, skladby, zvuk, obal. Nemyslím si, že existuje něco, co bych chtěl na albu změnit. Ohledně názorů, že naše alba jsou pořád to samé znova a znova... samozřejmě, hrajeme určitý typ metalu. Hrajeme death metal tak, jak si myslíme, že by se měl hrát a tam není moc prostoru pro experimentování. Jsem si jistý, že  žádný z fanoušků HAIL OF BULLETS by nechtěl, abychom přidali ženské vokály, sbory, čisté vokály nebo deathcorové prvky, ne?

Osobně mám pocit, že každé ze tří alb je odlišné a má jinou atmosféru. „Frost and Wars“ je hodně chladné, kruté, brutální. Částečně kvůli textům - východní fronta, Rusko, pozemní bitvy atd... Zatímco „Divine Winds“ je víc epické, heroické a melodické. Produkce byla trochu čistší, ale pořád souvisí s konceptem války v Pacifiku. Na novém albu jsme přiblížili jiné téma, není to jen o určité části nebo scéně z druhé světové války, ale je to  životopisný příběh Erwina Rommela, který sahá od první světové války až do jeho smrti v druhé světové válce.

Skladby jsou znova rychlejší a zvuk a produkce jsou syrové a brutálnější. Kapely jako OBITUARY, BOLT THROWER atd. nikdy neudělaly radikální změnu stylu a to samé platí pro HAIL OF BULLETS. Já seru na kapely, které nahrají jednu nebo dvě brutální death metalové desky a pak postupně změní svůj styl až k jazz/fusion a pak provedou další změny a po 10 letech se zase vrátí k death metalovým věcem, protože se "chtějí vrátit ke svým kořenům". Seru na to! Já jsem nikdy neopustil své kořeny (smích).

Někde jsem četl, že jste původně chtěli mít obraz/fotku Rommela na obalu, ale byly s tím problémy. Je to pravda? Chápu, že to někoho může provokovat, ale zase na druhou stranu snad všichni chápou, že se jedná pouze o umělecké vyjádření. Nakonec jste zvolili neméně zajímavou válečnou „koláž“. Znamená to, že jste museli ustoupit tlaku vydavatelství?

Není to pravda a také jsme nevybrali „válečnou koláž“. Jeho tvář je pořád na obálce v červené vlajce. Ale samozřejmě je jasné, že by bylo příliš kontroverzní dát velký portrét Rommela na přebal alba. Vydavatelství nám nediktovalo, co můžeme nebo ne, vybrali jsme tenhle obal ve spolupráci s umělcem, který nám jej navrhl.


Pokud bych měl z novinky vybrat nějaký song, který mě zaujal nejvíc, byla by to sedmá skladba Tobruk. Opravdu jsem si připadal při poslechu jako voják, ležící v zákopech v Lybii. Když jsem tuhle skladbu zaslechl poprvé, říkal jsem si, že se v ní určitě zmíníte i o 11. československém pěším praporu. Nakonec tam naše „pouštní krysy“ nebyly, ale přivedlo mě to na myšlenku, zda se všichni v kapele zajímáte o tohle téma nějak hlouběji? Studujete historické materiály, ověřujete si data, navštěvujete muzea, čtete knihy?

Texty píše Martin. Čte spoustu knih a materiálů na tohle téma, píše o tom a o válce obecně. Dalo by se říct, že je v tomhle opravdu vzdělaný.

Ještě k té historii… na svých deskách jste byli za druhé světové války už v Evropě, v Pacifiku, teď v Africe. Znamená to, že toto období bude vždy hlavním tématem vašich alb? Nebo se můžeme těšit, že zpracujete i téma bojů v Koreji, ve Vietnamu apod.?

Zatím nevím…

Zpíváte a hrajete o válkách. Kolikrát volíte poměrně kontroverzní / historicky sporná témata. Už se vám někdy stalo, že jste s tím měli někde problémy, zakázali vám koncert, obvinili vás z militarismu apod.?

Vždy budou existovat hloupí lidé, kteří pořádně nečtou texty, nebo je špatně pochopí. Někteří lidé nás obvinili z velebení války, že jsme nacisti, komunisti, gayové, haha. Ale vážně, my nejsme politická kapela a zpíváme o historických událostech, které se skutečně staly. Snažíme se být co nejobjektivnější.

A co historici, fanoušci apod.? Neměli někdy připomínky k tomu, že je nějaký text nepřesný, že jste čerpali z jiných / „nesprávných“ zdrojů, případně neozvali se pamětníci, veteráni?

Právě naopak, dostali jsme spoustu pochval a existuje i několik učitelů dějepisu, kteří používají naše alba a texty v jejich školní výuce, což je samozřejmě docela v pohodě.

Za mixem a masteringem vašich alb vždy stál Dan Swanö. Máte jasně rozpoznatelný, studený a „starý“ zvuk. Dovedeš si vůbec představit, že byste nahrávali u někoho jiného? Mluvíte mu do jeho práce? Jak práce spojené s u Dana vlastně probíhá? Vy dodáte nahraný materiál a pak už je vše v Danově režii nebo se zúčastňujete i samotného masteringu a mixu?

Jistě, mohli bychom si představit spolupráci s někým jiným, ale Dan odvádí skvělou práci, takže s ním můžeme znova spolupracovat. V podstatě my nahrajeme všechno a na něm je mix a mastering. Dan není zapojen do procesu psaní nebo čehokoliv kolem zvuku. Míchání a mastering probíhá ve spolupráci se mnou a Edem. Víme přesně, jak chceme znít a Dan je perfektní chlap, který nám to zrealizuje podle našich představ.

Jsou nejdřív tvořeny texty nebo muzika? U takhle „koncepčních desek“ bych si tipnul, že nejdříve text, téma a pak muzika, ale jak je tomu doopravdy? Kdo přišel jako první s tím, že bude nová deska o válce v Africe a o Rommelovi?

Hudba přichází jako první, ale pokud víme, o jakém tématu Martin píše, skládáme zbytek hudby v tomto duchu. Například když jsme věděli, že poslední píseň bude o Rommelově sebevraždě, věděli jsme, že musíme ukončit nahrávku doomovým, epickým songem a ne něčím rychlým.

Jak vlastně vznikají nové skladby? Někde jsem četl, že hlavním autorem muziky je z větší části bubeník Ed Warby, bylo tomu tak i u nové desky?

Většinu skladeb pořád píše Ed, já jsem na tomto albu napsal dvě skladby („DG-7“ a „Tobruk“), Paul napsal taky dvě skladby („DAK“ a „Dead of a Field Marshall“). Ed je velmi produktivní a skládá hudbu po celou dobu.

Jste kapela složená ze samých slavných osobností. Každý z vás je umělcem, který se chce nějak vyjádřit, dát do muziky kus sebe. Nestává se vám, že máte třeba při nahrávání na něco každý jiný názor? Jste schopni se třeba pohádat? Kdo má nakonec rozhodující slovo?

Všichni máme stejný cíl a tím je vytvořit výborný a poctivý death metal. Po hudební stránce neexistují žádné velké diskuse. Řekl bych, že v obchodních záležitostech mám poslední slovo já a po hudební stránce je to Ed, protože on je ten, který skutečně skládá a dává skladbám jejich konečnou podobu. Pokud si myslíme, že jeho skladby a nápady se nehodí, vždycky se nějak demokraticky dohodneme. Ale abych byl upřímný, když se někomu z nás pěti nějaká skladba opravdu nelíbí, nehrajeme ji, takže dochází k tomu, že spousta riffů je zahozených.

Jak dáváte dohromady koncerty? Každý z vás působí ještě v jiných kapelách. Kdo dostane nakonec přednost, když se vám překrývají termíny?

Všichni pracujeme s online programem, žádná kapela v podstatě přednost nemá, s výjimkou případů, kdy právě vydala nové album. A samozřejmě, že když ASPHYX mají hrát nějakou malou lokální show a HOB může hrát na Hellfestu, pak má samozřejmě Hellfest  přednost... a to samé platí i obráceně. Ale pro mě osobně HAIL OF BULLETS a THANATOS jsou stejně důležité.

Jste dnes již velká, slavná kapela. Každý máte svoji práci, koncerty s ostatními kapelami, ve kterých působíte, chodíte do práce. Setkáváte se ještě vůbec ve zkušebně, kde pravidelně cvičíte nový materiál, připravujete si koncerty, pak zajdete na pivo apod.? Nebo to řešíte jako AC/DC, kdy je každý hráč z jiné části světa a komunikujete pouze přes telefony a internet?

Nezkoušíme, ale hrajeme hodně koncertů a občas se sejdeme na pivo a zajdeme společně na koncerty... takže jsme v pohodě.

Minulé léto jsem vás viděl u nás v České republice na festivalu Basinfirefest.  Vzpomeneš si ještě na to, jak se vám u nás líbilo? Tento festival je zaměřen spíše na heavy metalové kapely a já přišel jen na vás a SINISTER. Obě kapely mě rozsekaly na kousky, ale jak jste se u nás cítili vy jako muzikanti?

Byli jsme opravdu překvapeni odezvou, protože před námi hrála nějaká divná kapela VAN CANTO a všichni křičeli, tak jsme čekali jen to nejhorší, haha. Ale byli jsme opravdu mile překvapeni, když nás fanoušci přivítali s velkým jásotem, bylo to skvělé. Myslím, že SINISTER měli smůlu, protože hráli velmi pozdě a  publikum už bylo během jejich vystoupení trochu ospalé a unavené.

Letos se chystáte k nám na festival BRUTAL ASSAULT. Máte na koncert přichystaného něco speciálního? Vím, že hrajete syrový, poctivý death metal, ale co takhle třeba nějaké ohně, kulisy apod.? K některým songům bych si je dovedl klidně představit. Nemám moc rád metalové „divadlo“, ale třeba by efekty ještě víc podtrhly celkovou atmosféru.

Za pár dnů budeme hrát na Brutal Assaultu v sobotu na hlavním pódiu jako poslední kapela. Takže doufám, že české publikum bude  ještě vzhůru, jinak jim budeme muset dát v první řadě zdarma koks nebo speed, abychom je udrželi vzhůru, haha. Nemáme v plánu žádnou speciální show, kdysi jsme používali plamenomety atd., ale na Brutal Assaultu je to trochu těžké realizovat vzhledem k hracímu času a větším nákladům s tím spojených.

Stephane, o tobě vím, že jsi hostoval na loňském albu holandské death metalové kapely BODYFARM. Mám tuhle smečku ve velké oblibě, ale v Nizozemí máte určitě ještě nějaké jiné, méně známé, které bys nám mohl doporučit? Osobně mám rád alba od Michela Jonkera (ENTRAPMENT). Co nějaké další?

Myslím si, že  BODYFARM a ENTRAPMENT jsou teď  dvě nejlepší nové kapely. DICTATED je taky docela v pohodě a existuje mnoho dalších...

Co říkáš na nové desky PESTILENCE, SINISTER? Posloucháš vůbec death metal? Zaujaly tě některé nové nahrávky natolik, že sis je koupil na CD?

Zatím  jsem neslyšel celou novou desku SINISTER, jen pár skladeb a ty zněly dobře!  Abych  byl upřímný, tak PESTILENCE pro  mě zemřeli po desce „Testimony of the Ancients“. Dál už se o ně nezajímám, naposledy jsem je viděl na Neurotic Deathfestu a byli nudní.

V e-mailu si se mi zmínil, že právě probíhají přípravy nového alba legendárních THANATOS. Jak jste na tom, na co se můžeme těšit a kdy album vyjde? Navnaď trošku nás, fanoušky.

Právě jsme dokončili nahrávání a teď je na řadě mix u Dana Swana. Ale nebojte se, nebude to znít jako HAIL OF BULLETS. Bude to hodně rychlé a agresivní album. Old school death metal ve stylu  DARK ANGEL “Darkness Descends“... Jsem hodně spokojen s tím, jak to zatím vypadá a osobně si myslím, že to bude jedno z nejlepších death/thrash alb roku! Opravdu, haha. Album vydáme začátkem listopadu a doufejme, že budeme mít koncert i v České Republice.

Znáte nějakou kapelu z České republiky? Posloucháte a máte doma nějaké jejich CD, vinyly apod.?

Jo, pár starších kapel jako KRABATHOR. Tyhle kluky mám hodně rád a MASTER je teď česká kapela, ne? Haha.

Co chystají HAIL OF BULLETS v nejbližších měsících? Už připravujete nový materiál pro další desku?

Žádné velké plány s výjimkou koncertů... myslím, že po létě budeme mít malou pauzu a pak začneme přemýšlet nad novým materiálem.

Děkuji za rozhovor a přeji co nejvíce vítězství na death metalových bojištích.

Děkujeme a doufáme, že se všichni potkáme na Brutal Assaultu... v sobotu zůstaňte vzhůru!

Přeložila Duzl.

http://www.hailofbullets.com/cms/
http://www.facebook.com/hailofbulletsofficial
http://www.lastfm.es/music/Hail+of+Bullets
http://www.reverbnation.com/hailofbullets
http://www.metalblade.com/us/

RECENZE - III: The Rommel Chronicles


Zveřejněno: 03. 08. 2014
Přečteno:
3522 x
Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

12. 08. 2014 21:05 napsal/a Peťan
HoB
díkes za další fajn rozhovor. A jsem rád za novinky ohledně Thanatos, těším se a doufám, že se objeví někde poblíž. Viděl jsem je před pár lety v Německu a byli výborný! :)
03. 08. 2014 19:51 napsal/a prepil
...
Pěkné počteníčko. Dík a palec hore ;-)