Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

TACIT FURY – A Social Berserker CD 2014, Fono Ltd.

Když jsem před sebou na stole spatřil poprvé CD moskevských deathařů TACIT FURY, byl jsem z obalu poměrně šokován. Ne že bych nebyl zvyklý na ledajaká zvěrstva, ale ten pán v kvádru mi až příliš připomínal jednoho podobného z ranních zpráv na BBC. Autorem coveru je Andrey Kroms. Prohlížel jsem booklet pečlivěji a zjistil jsem, že tahle smečka se ve svých textech rozhodla nenechat dnešní společnost na pokoji. Vyzdvihuje a kritizuje všechny její současné nešvary. Abych pravdu řekl, jsem absolutně apolitický člověk a podobná témata jdou nějak zcela mimo mě. Já bych raději ty mé hrobečky, tam se cítím lépe (smích). Tady bych si občas dovolil s některými názory nesouhlasit. Při dalším dohledání informací zjišťuji, že Moskvané dříve do death metalu míchali velké množství symfonických prvků. Předešlá alba jsem tedy raději jen zběžně projel. Dnes ale před námi stojí zcela jiná kapela. Trojice šílenců se zhlédla v modernějším pojetí smrtícího kovu, prokládá ho thrashem a občas se dotýká až metalcore. Obzvlášť zpěvák frázuje jako zběsilý, štěká a v podstatě celé album se drží jedné stejné vokální linky.

Vždycky si recenzované desky nejdříve oťukám, poslouchám je postupně, vracím se a nechávám je uzrát. S TACIT FURY jsem měl ale od začátku problém. V promo materiálech se psalo něco o progresivitě, moderním pojetí apod. Jenže se na mě vyhrnul vždy jen poměrně obyčejný valivý death metal. Někde jsem četl i o old schoolovém feelingu. Jenže já nikde žádný neslyším. Spíš mi přijde, že pánové skládají veškeré riffy podle určité šablony. Jakoby měli předpis, návod. Nahrávka tak postrádá jakoukoliv živočišnost. Možná to tak má být, třeba jsem na podobné záležitosti už starý vlk, ale mě přijdou všechny songy navzájem si velmi podobné. Pokoušel jsem si narvat novinku do hlavy skoro až násilím, ale kromě několika málo motivů jsem si nebyl schopen zapamatovat zhola nic.

Vždycky, když mi nějaké CD příliš nesedne, přemýšlím, čím to je. Hudba je hodně subjektivní záležitost, ale jsou skupiny lidí, kteří mají své uši nastaveny hodně podobně jako já, tak snad to uslyšíte někdo stejně (smích). Ani nevím proč, ale TACIT FURY mi přijdou s novinkou chvílemi hodně podobní poslední nahrávce CARCASS. Také se jedná o propracovaný, perfekcionistický nářez, který ale pro mě postrádá tu pravou černou duši, náboj, energii. Zajímavostí je jeden ukrytý song, neuváděný v bookletu. Pokud „A Social Berserker“ právě posloucháte, už určitě víte, že to je předělávka „Creeping Death“ od slovutné METALLICY. Ale ani ten není z těch, které bych si s chutí znovu poslechl.

Z výše sepsaného a dnes doslova vypoceného je jasné vidět, že TACIT FURY nehrají zrovna muziku, která by byla můj oblíbený šálek smrtícího jedu. Neházejte ale hned flintu do žita. Každý máme přece zcela jiné chutě. Opět se mi protiví dávat pod recenzi dolů to proklaté číslo. Moc dobře vím, že existuje nemalá skupina posluchačů, kterým se bude „A Social Berserker“ hodně líbit a posadí si ji na pomyslný Olymp své sbírky. Doufám, že jsem je svým skromným názorem příliš neodradil. Svět death metalu je pestrý jako bývaly košile našich otců v dobách hippies. Buďme za to rádi. Pro mě je přesto novinka Rusů nemastná, neslaná, nezáživná a postrádá pověstný dráp, který by se do mě zasekl. Deska bez chuti a zápachu. Přesto je nutné ocenit určitou zarputilost, skoro až buldočí nadšení, se kterým nám TACIT FURY svoje fláky předkládají. Schválně, zkuste je a uslyšíte sami.

Seznam skladeb:

  1. Lacerated, Strangled, Impaled
  2. Run While You Can
  3. Mind Crushing Power Dominance
  4. Release the Lions
  5. Chronology Bleached
  6. A Standard of Perfection
  7. Future for Future
  8. Overbade
  9. Ferocity Unleashed
  10. The Saw Wheel of Fortune
  11. War Against All Living
  12. Creeping Death (Metallica cover)


Čas: 44:33

Sestava:

  • Enoth – kytara, zpěv
  • German – basa
  • imidaZo – bicí


FACEBOOK

http://www.tacitfury.net/
http://www.reverbnation.com/tacitfury
http://www.youtube.com/user/tacitfury
http://www.fono.ru/


Zveřejněno: 26. 07. 2014
Přečteno:
3473 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

27. 07. 2014 12:44 napsal/a pekop
TACIT FURY
no, píšeš to dobře. Pro mě je tahle deska vynikající. Nelze mít vždy stejný názor, k čemu by pak byly diskuze.....