Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
HEIDEN – Andzjel

Kytarista Robert \"Bob\" Vigna z kapely IMMOLATION nám v rozsáhlém rozhovoru prozradil spoustu zajímavých věcí o této legendární americké death metalové smečce. Zde je jeho druhá část.

„Kingdom of Conspiracy“ jste nahrávali v Milbrook Sound Studiu v New Yorku. Jestli se nepletu, tak tomuto studiu jste věrni již od roku 1999 (od nahrávání „Failures for Gods“). Proč právě tohle studio? Je něčím jiné, výjimečné? Zajímavé je, že se na každém albu postupně zvukově vyvíjíte a nikdy nezníte úplně stejně, což u některých studií a kapel bývá poměrně problém. Je to díky tomu, že za vámi „stojí“ Paul Orofino? Nebo Zack Ohren (mix a mastering)?

Zbožňujeme Milbrook a Paula. Je to skvělé studio, Paul je výborný technik, producent a ještě lepší člověk. Vycházíme s Paulem skvěle, dokáže vytvořit dokonalou atmosféru při nahrávání a tím nám vše usnadňuje.

Je super oprostit se od našich "normálních" životů a zůstat pár týdnů v Millbrook a soustředit se jen na nahrávání. A pokud máme volno a je tam BBQ s Paulem, jdeme si užít do hospody. Je to vždy zábava a bez tlaku, který by při nahrávání mohl nastat. Takže určitě budeme pokračovat ve spolupráci s Paulem v Millbrook.

Neměli jsme žádnou potřebu jít jinam a teď se Zackem Ohrenem na palubě a dnešními technologickými možnostmi můžeme dělat pokroky v produkci a to vše v pohodlném a příjemném Milbrooku.

Mezi poslední deskou a předchozím albem „Majesty and Decay“ jste vydali EP Providence. To bylo možné zadarmo stáhnout k poslechu ze Scion A/V. Pro nás evropské (české) fanoušky je ale velký problém sehnat do sbírky originální CD. Jestli se nepletu, tak originál se dal sehnat jen na americkém turné v roce 2011. A co my v Evropě (smích)? Koukal jsem na Ebay a tam se ceny tohoto CD šplhají hodně nahoru. Dočkáme se ještě nějaké reedice?

Celé to s  Scion A/V se událo docela rychle. Automobilka Scion (součást Toyoty) byla americká divize, obchodovala na trhu pouze ve Spojených státech. Bylo super mít možnost získat CD zdarma, ale zároveň to bylo trošku nešťastné pro ty, kteří jsou mimo USA a ty, kteří nebyli schopni získat ho zdarma tady v USA.

Ale mimo to, tahle zkušenost s Scion A/V byla úžasná a my bychom si ji ze srdce rádi zopakovali. Byli naprosto super a udělali toho pro kapelu hodně.

Dobré je, že nyní jsme schopni vydat to sami. Takže nemusíte šílet na Ebay, prostě si to objednejte přímo od nás a nemusíte za to zaplatit absurdní částky.

Myslím, si, že "Providence" bylo naše nejlepší vydání, jeden z vrcholu naší kariéry a my jsme rádi, že jsme teď schopni ho znova dostat ven.

Když už jsme u těch „sběratelských kousků“… dají se vůbec někde sehnat ještě vaše první dema z roku 1988 a 1989? Neuvažovali jste o jejich remasteringu  a znovu vydání? A když se ohlédnu ještě dále, co RIGOR MORTIS? Osobně mám doma již hodně poškrábaný vinyl ke stejnojmennému singlu z roku 1990 a nové vydání bych ocenil (smích)?

Dema vydávat nebudeme, to tě můžu ujistit! Mohli bychom případně vydat CD "Stepping On Angels", které do jisté míry obsahuje vše z rané tvorby. Takže možná to jednoho dne uzří denní světlo, ale zatím to není  naší největší prioritou.

V roce 2010 jste albem „Majesty and Decay“ přestoupili od labelu Listenable Records k Nuclear Blast. Proč vlastně ta změna? Nebyli jste spokojeni?

Listenable pro nás byl výborný label. Odvedli skvělou práci! Byli jsme s nimi v Evropě, s Century Media v USA, ale prostě jsme cítili, že pro kapelu by bylo lepší mít jeden celosvětový label. Jakmile tedy vypršela naše smlouva s Listenable a Century Media, tak jsme po mnoha měsících úvah vzali nabídku Nuclear Blast.

V roce 2012 na podzim jsem vás viděl na pražském vystoupení spolu s MARDUK a českými HEAVING EARTH. Vzpomeneš si ještě, jak turné probíhalo? Byli jste spokojeni s evropskými fanoušky? Mimochodem, v Praze to bylo skvělé vystoupení a moc jsme si ho všichni užili.

Tohle turné bylo úžasné a všechny kapely jsme si ho užily. Jeli jsme s Morganem a s kluky z MARDUK, oni jsou nejlepší. HEAVING EARTH jsou výborní lidé a muzikanti. Měli jsme na turné FORSAKEN WORLD z Francie, stejně tak jako NOCTEM ze Španělska, DIE PROFUNDUS a DEAD BEYOND BURIED z Anglie a SOUL SACRIFICE z Turecka. Byli to výborní lidé a kapely a rozhodně to bylo zabijácké turné!!

Praha je samozřejmě jedna z našich neodmyslitelných zastávek při každém evropském turné. Víme, že přijdou lidi, že to bude super, a město je rovněž úžasné. Máme tam hodně přátel, takže se rádi vždycky těšíme.

Na fotkách i při rozhovorech vždy působíte velice uvolněným, sympatickým dojmem. Neznám snad víc „veselejší“ kapelu. Jakmile ale vstoupíte na pódium, jde z vás „strach“. Vždycky si říkám, kde se ve vás bere ta temnota, „zlé“ riffy a muzika? Pak sestoupíte z pódia a zase jste „pohodáři“. To máte v sobě nějaký čip, kterým se přepínáte (smích)?

Haha, taky si myslím. Podívej, všichni stojíme nohama na zemi, jsme hudební fanoušci a milujeme to, co děláme. Takže pokud jsme mimo pódium, jsme jen sami sebou a užíváme si, že nemusíme být v práci!! Haha.

Když jsme na pódiu, s hudbou přijde spousta energie! Emoce z hudby přichází zevnitř, takže když jsme na pódiu, uvolní se emoce a my "jdeme na to". Je to pro nás uvolňující, ale stejně tak i zábavné. A když vidíš fanoušky, jak si zpívají texty, s vědomím, že chápou tvé poselství a pocity z písně. Je to úžasný pocit.

Hrajeme už víc než 25 let, ale pokaždé, když se dostaneme na pódiu do téhle fáze, zmocní se nás nadšení a chceme, aby to byla ta nejlepší show. Stále jsme velmi ambiciózní a 100% zapálení pro hudbu! Prostě je to přirozenější, než cokoliv jiného. Takže ano, řekněme, že na pódiu přepneme spínač na "metal“!

Poslední klip, který jsem od vás viděl, byl k songu „Illumination“ z EP „Providence“. Nechystáte se podpořit i novinku nějakým zajímavým videem? A pokud ano, prozradíš nám, k jakému songu to bude?

Máme pár věcí, které bychom chtěli udělat, doufáme, že brzo natočíme klip pro "Kingdom". Naše plány jsou někdy hektické a jak víš, uplyne předtím hodně času a tyto věci musí být promyšlené a pečlivě naplánované. Takže nám držte palce a doufám, že v brzké době od nás uvidíte něco nového ve formě videa.

Celosvětově dochází díky stahování muziky z internetu k poklesu prodeje CD. Pocítili jste to vy, jako „velká“ kapela také? Nutí vás to třeba více koncertovat nebo se soustředit na prodej merchandise? Nebo tohle vůbec neřešíte a necháváte to zcela na labelu? Chodí vůbec IMMOLATION do klasické práce? A pokud ano, jak se vám daří zaměstnání skloubit s turné, nahráváním apod.?

Máme štěstí, že v našich pracích chápou naši situaci. Neustále informuji svou firmu o tom, co dělám a jaká data koncertů přijdou, takže to funguje dobře. Není to vždy snadné, ale vždycky to nějak uděláme.

Co se týče stahování,  tak my nejsme moc "velká" kapela, to je jasné! Haha. Proto moc neztrácíme. Hlavně si myslím, že v metalu, když se někomu líbí kapela, tak jde a ten nosič si koupí, na rozdíl od jiných hudebních žánrů. Jsou tady také digitální prodeje a služby, atd., takže nevidím příliš mnoho škody na tom, že lidé stahují  alba, nebo nějaké skladby k poslechu, aby zjistili, jestli se jim to líbí.

Opravdu není způsob jak zastavit někoho při poslechu daného alba nebo kapely. YouTube a stahování ze stránek zastavit prostě nejde. Důležité je, že se hudba dostává ven a myslím si, že skutečnost, že se dostane ven, lidé mají možnost ji slyšet a nakonec může prodeji pomoct.

Samozřejmě, že prodeje CD šly dolů a budou i nadále klesat a pravděpodobně do deseti let zmizí úplně. Fyzické nosiče jsou skvělé, mám je rád! Pravdou je, že technologie se ubírá jiným směrem a mám pocit, že fyzických nosičů nakonec mnoho nebude. Vtipné je, že se domnívám, že ze všech nosičů, které jsou teď k dispozici, je vinyl ten, který přečká vše. Vzhledem k "novosti" je to něco, co lidé udrží, zatímco budou moct kupovat digitální verze alb, vinyl bude nejzajímavější fyzická kopie. Nahrávací společnosti tak či onak přežijí.

Sleduješ ještě nové, mladé kapely? Zajdeš si třeba ve svém volnu někam na koncert apod.? A máš za poslední dobu ve svém přehrávači nějakou nahrávku, kterou už jsi dlouho nevyndal a pořád ji přehráváš dokola? Naše čtenáře bude určitě zajímat, co posloucháš za muziku?

Mám rád všechny hudební žánry. Lidé se asi budou smát tomu, co poslouchám, Bill a Steve to obvykle dělají! Haha. Ale já jsem hodně otevřený a mám rád všechny tyhle věci. Například jsem velkým fanouškem MUSE. Je to výborná kapela a úžasní muzikanti. Myslím si, že při tvorbě tak temné bezbožné muziky potřebuješ něco zcela opačného jako rovnováhu. Dostal jsem se také ke starším věcem, které jsou pro mě teď nové, jako LAIBACH. Objevil jsem v tom mnoho podobných  poselství, které máme na "Kingdom", což je docela v pohodě. Někdy to trvá, třeba i desetiletí objevit kapelu. Muzika je v tomhle divná. Můžeš kapelu slyšet roky, ale nikdy ji skutečně neposlouchat a nedat ji šanci. Ale to je na muzice to super, pokud je dobrá. Jen čas ukáže, jestli je to správně nebo ne.

Pracoval jsem také pro DJ/production  tady v New Yorku, takže jsem byl hodně vystaven populární hudbě, hudebním domům, klubům a tak. Po dvaceti letech v tomhle byznysu jsem v tom taky našel zalíbení. Myslím si, že hudba je osobní věc a každý má z toho či onoho důvodu rád něco jiného, takže každému podle svého.

Pokud jde o extrémní metal, rád poslouchám nové věci, ale je těžké držet krok, zejména s prací a vším ostatním, co se děje. Je tolik začínajících kapel. Když máme čas, chodíme na koncerty, nedávno jsme tady v NY viděli  BEHEMOTH. Hltali jsme jejich nové nahrávky. Ale s mladými kapelami je těžké držet krok. Jsme starý, haha! Bill a Steve nás drží v obraze s novějšími extrémními záležitostmi. Oni neposlouchají věci, které oceňuji já s Rossem. Ale máme to tak dané, chodíme s Rossem na spoustu koncertů tady v NY, jak malé, tak velké a to i přes náš nabitý program. Podporujeme místní scénu a naše přátelé, kteří sem přijedou hrát.

Vždycky je skvělé vidět hrát přátele z jiných kapel, kteří projdou NY, obzvláště, když jsme s nimi byli předtím na šňůře. Ten večer mám pocit, že jsme s nimi opět na turné, haha!

Bezesporu patříte mezi death metalové kapely, které udávají v tomto stylu směr. Líbí se mi, že se neustále vyvíjíte, neustrnuli jste jako mnoho jiných a IMMOLATION i po těch letech působí jako živý, neustále se měnící organismus. Máte nějakou vizi, představu, kam chcete ještě kapelu posunout?

Díky, rozhodně si toho vážíme. Snažíme se, jak je v našich silách, dělat věci tak, abychom je udrželi zajímavé a snažíme se být kreativní jak jen to jde, bez toho, abychom ztratili temnost a intenzitu. Ne vždy je to jednoduché, ale protože jsme "zažraní" do toho, co děláme a máme pořád ambice se prosadit, tak se nám daří přirozeně se rozvíjet a růst. Poslouchám spoustu různých žánrů, ale já vím, co je IMMOLATION a co to pro každého z nás v kapele znamená. Je to naše krev, takže není žádných pochyb o tom, jak by to mělo být. Je to jako "spínač", který se spustí, když jsme na pódiu a dostaneme se do tohohle režimu. Víme, že chceme dosáhnout něčeho jiného, než předtím a snažíme se dělat to nejlepší, co je v našich silách.

Letos v létě u nás v ČR vystoupíte na dnes již legendárním festivalu OBSCENE EXTREME. Chystáte pro nás nějaké překvapení? Jak se na tento převážně „grindový“ festival těšíte?

Myslím si, že to bude úžasné! V průběhu let jsme slyšeli hodně o tomto festivalu, takže bude skvělé si tam konečně zahrát. Na turné a festivaly se vždycky těšíme, obzvláště tam, kde jsme předtím ještě nehráli. Takže už se nemůžeme dočkat!

Troufám si tvrdit, že i přesto, že Česká republika je malá země, máte u nás velké množství velmi věrných fanoušků. Pokud jim chceš nyní něco vzkázat, máš zde prostor!

Oh, samozřejmě milujeme Českou republiku! Haha. Potkali jsme tam spoustu skvělých lidí a fanoušků! Hráli jsme tam mnoho koncertů a několikrát jsme byli hosty na BRUTAL ASSAULTU. Takže nepochybujeme, že OBSCENE EXTREME bude skvělý zážitek! Těšíme se na naše fanoušky a děkujeme jim za jejich úžasnou podporu v průběhu let.

Děkuji za rozhovor, přeji jen samé vydařené koncerty, spoustu fanoušků a prodaných hudebních nosičů a budu se těšit někdy na živém vystoupení!

Díky Jakube!  Velmi si cením tvé trpělivosti při čekání na tento rozhovor. Jsi dobrý chlap! haha Doufám, že si spolu brzo dáme pivo! Třeba na OBSCENE EXTREME festu! Měj se fajn a zdravíme všechny naše fanoušky v České republice a všechny, kteří dorazí na OBSCENE EXTREME. Potkáme se tam!!!

Přeložila Duzl.

http://www.facebook.com/immolation
http://www.everlastingfire.com/
http://twitter.com/immolation
http://www.nuclearblast.de/de/


RECENZE „Kingdom of Conspiracy“

První část rozhovoru zde.


Zveřejněno: 14. 07. 2014
Přečteno:
3675 x
Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

17. 07. 2014 12:31 napsal/a Opat
!
Vynikající rozhovor, díky za něj. Je příjemný, jak jsou členové takové legendy, jakou IMMOLATION bezesporu jsou, naprosto skromní a pohodoví lidé. Leckteré kapely, které vydají první album a už jsou to ohromné hvězdy, by se měly učit. Paráda!