Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
Heathen Convention 2024

11.-12.7.2014, Hradec Králové - Festivalpark

Letos opět v jiném termínu, ale na tradičním místě a se stejnou koncepcí festivalu, který se snaží stát na nekomerční bázi, bez sponzorů, bez grantů, dělaný nadšenecky v duchu D.I.Y. a undergroundu, který spojuje různé nezávislé aktivity. Pro někoho dogma, pro nás postoj.

Takže opět na Vás čeká třicítka kapel, snažili jsme se nalákat kapely z různých koutů světa a hlavně kapely, které ještě nikdy v ČR nehrály a prezentují aktuální současnou scénu doplněnou o zaručená jména a v podstatě legendární kapely daného stylu. Tu prezentují samozřejmě angličtí DEVIATED INSTINCT, kteří definovali pojem „stenchcore“ a jsou klasickými představiteli crust punk stylu, který hrají už od roku 1984. Tihle průkopníci britského crustpunku už hráli několik koncertů po svém obnovení a vždy to byla extra třída, takže se těšme i letos. Mladší, ale dnes už v podstatě první liga crustu jsou švédští MARTYRDÖD. Kapela chystá novou desku „Elddop“ opět na Southern Lord a v Hradci určitě předvedou smrtící severskou kombinaci crust hardcore s blackenedvyhrávkami a zlou atmosférou. Členové hrají v dalších slovutných kapelách jako Skitsystem, Miasmal nebo Agrimonia a přijedou exkluzivně na Play Fast.

Ale samozřejmě je kladen důraz na rychlost a tuhle vlastnost splňují bezesporu ultra vzácní hosté z Austrálie, kteří přijíždí poprvé do Evropy – THE KILL. Nemají slitování a hrají ultra rychlý blastgrindcore, něco pro fandy starých Napalm Death a kultu „Scum“. Pravděpodobně jedna z nejlepších současných grindcore kapel na světě, bez debat. 

Trio z Melbourne doplní dvojička z Japonska, kultovní FINAL EXIT. Fanšmejkři tuhle kapelu znají z devadesátek, kdy se měnili a nahrávali kazety, kdy byl každý uchvácen vtipným a hlučným grindnoisecorem téhle originální kapely, která noisecore kombinuje s rockem – po dvacetiletém fungování vystoupí poprvé mimo Japonsko!

USURPRESS je opět švédská kvalita, kterou v popředí řídí ex-zpěvák kultovních Diskonto. USURPRESS drtí sice crust, ale těžce ovlivněný death metalem alá Dismember/Nihilist.

Veškerý výčet kapel najdete samozřejmě na stránkách festivalu - přinášíme opravdu pestrý mix internacionálního hardcore punku, kdy si přijdou na své samozřejmě fandové oldschoolgrindcore, powerviolence přes hardcore crust punk až po klasický sludge na závěr. Snad krátce k pár jménům: INSTINCT OF SURVIVAL z Německa je dnes už profláklástenchcore kapela, poslední věci zní víc jako gothic punk a to se budeme moci přesvědčit na novém albu, který kapela chystá na vydavatelství Agipunk.  Powerviolence fandy rozhodně potěší smečky jako CHRISTER PETTERSSON ze Švédska, DERBE LEBOWSKI z Německa nebo STRONG AS TEN z Francie. Grindcore, ale ne goregrind nebo death/grind, nýbrž čistý a tzv.oldschoolgrindcore bude k slyšení od mistrů žánru RAS, což je dlouholetá grind úderka ze Španělska s několika veterány např. z ViolentHeadache v sestavě a drtící typický španělský grindcorealáDenak nebo LookingForAnAnswer. Mladší, ale kulometný grindcore atak hrají WHORESNATION z Francie, fastcorem nakopnutý grind závratné rychlosti a z maximální dávkou šílenství přivezou CHIENS opět z Francie nebo Američani TÜRBOKRIEG, kteří svůj grindcorealáTerrorrizer mixují s tradičním thrash metalem. Thrashcore, který rozmoshuje celý hangár zajistí CRIPPLED FOX z Maďarska, podobně laděný, ale víc do hardcore punku zahrají našinci RÄPSOD, kteří odehrají bohužel svůj poslední koncert. Vzácní hosté jsou BLOODSUCKERS z Ruska, kteří dorazí exkluzivně a poprvé mimo Rusko a předvedou špinavý a hlučný hardcore punk ve stylu Chaos UK. Crust zástupci nechybí, nakoplej a Motörheadcrustrock´nroll drtí HARD CHARGER z Kanady, dále staří známí LIVSTID z Norska, TORSO z USA (zabijáckej hardcore punk se členy Punch, RitualControl atd.), INFEKCJA z Polska nebo dvojice kapel z Austrálie, DEBACLE a DARK HORSE.

Tipem na překvapení festivalu mohou být Švédi SVART STÄDHJALP, kteří hrají lehce odlišnou formu hardcore, která se odkazuje na ranou americkou HC scénu ´80 let a kapely jako Minor Threat – energie, síla, nespoutanost... to bude jízda!

Českými zástupci jsou už zmínění RÄPSOD, pak mladá, ale nakoplá a výborná raw punková kapela z Brna BRUNNER TODESMARSCH a KLUTZ z Pardubic, violence hardcore.

Počasí hlásí solidní, pivo bude opět z různých malých pivovarů, k dispozici samozřejmě rozlehlý areál s dostatečným místem na zaparkování a bezplatným kempem, velký výběr vegetariánské/veganské stravy dělané většinou jako benefit pro různé aktivity, kafé bar, čajovna, velký výběr dister z celé Evropy, kteří přivezou spoustu tiskovin, triček, vinylů atd.

Prostor opět dostane i street artistka Toy Box se svým workshopem o DIY sítotisku a kromě možnosti potisku svého vlastního trička poskytne i výběr ze své tvorby ilustrací a komixů.

Letos je malá změna ohledně hracího hangáru, vše se stěhuje do původního hangáru č. 187, ve kterém proběhly první ročníky Play Fastu ve Festival parku.

Vstupné na oba dva dny je 800 Kč, nedá se zakoupit vstupenka na jeden den. Cokoliv o festivalu včetně navigace, dalšího infa, rozpisu kapel ad. najdete na www.playfast.cz nebo www.facebook.com/playfast


Zveřejněno: 09. 07. 2014
Přečteno:
3604 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář