Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

ZAVŘÍT – Promo 2014 MCD 2014, Avik

Skupina ZAVŘÍT pochází z Dobřan, existuje 12 let, za sebou má punkrockovou minulost, turné s ALKEHOLEM a v současnosti hraje pop/rock. Promo k nám doputovalo tak trochu omylem, na podobné kapely nejsme „zařízeni“, ale když už jej někdo poslal, tak o něm něco málo napíšeme, s upozorněním, že „na podobné kapely nejsme zařízeni“ (smích) a je tedy třeba brát další slova s rezervou a spíše jako informaci, že ZAVŘÍT existují a nahráli dvě nové skladby, které si každý může na Bandzone poslechnout.

Obal plní akorát funkci ochrany CD před poškrábáním, po grafické stránce nevypadá papírová kapsa zrovna vábně. Obsahuje sice koncertní fotky kapely a základní informace o nahrávce, titulní stránka se mi ale nelíbí, stejně tak logo. Ale u promáče je obal věcí druhotnou, hlavní je hudební náplň. Těžko říci, k čemu vlastně ty dvě skladby mají sloužit, k lovu labelu nejspíš nikoliv, protože pod vydáním je podepsaný plzeňský Avik, který CD vypravil do světa v lisovaném provedení. Opomenuta nezůstala ani zvuková stránka, nahrávalo se v klatovském ExAviku pod producentským dohledem Miloše Bešty (ASMODEUS). Tolik základní informace, co ale to nejdůležitější, tedy hudba samotná?

Instrumentálně solidně zahraný pop/rock, který by klidně mohl znít z rádií, vedle takových CHINASKI, MANDRAGE, IMODIUM, READY KIRKEN... dál nevím. (úsměv) Tím „dál nevím“ myslím, že si nemůžu vzpomenout na další podobně orientovanou partu, napadá mě ještě třeba LUCIE, ale ta je o světelné roky napřed. Ty ostatní mi přijdou jako přijatelná muzika bez jakéhokoliv přesahu, prostě pobavit masy, hlavně náctileté a hlavně slečny. ZAVŘÍT možná míří stejným směrem a nějaké předpoklady k úspěchu mají. Patří k nim slušná instrumentace, chytlavé refrény, nepatří texty, ale to málokterý mainstreamový posluchač řeší. Poprvé mi to až tak nepřišlo, ale když se některé neobratné veršíky ozvaly počtvrté, usoudil jsem, že můj čas je na tuhle partu drahý. Jasně, je to dané tím, že mám k podobné produkci averzi, takže nejsem ten pravý, kdo by měl kapelu hodnotit, leč CD na mě jednoduše zbylo a tak jsem se „obětoval“... (úsměv)

Zvláštní kapitolou je pak zpěv, když Libor zpívá bez afektu, je to celkem OK, když ale zkouší nějaké rádoby happy a free polohy (úvod „Romantika“), trhá mi to uši. O zpestření se ještě starají elektronické zvuky, ale s těmi se spíše šetří. Dál nevím, co ke dvěma skladbám „chytřejšího“ napsat, když začne Libor kňourat „Tvojí květinou, vrahovo vidinou, příslibu věrnosti...“, je tu konečná. Mohl bych tady ještě napsat, že to nebudu bodovat, protože tomu nehovím, ale nahrávka mě nebaví, tak sem ty tři body plácnu a pak si to holt slíznu.

P.S. Nejlepší na celé nahrávce je výborný, krásně čitelný zvuk.

Seznam skladeb:
  1. Vokýnko
  2. Romantik

Čas: 7:07

Sestava:
  • Libor Hříšný – kytara, zpěv
  • Vladimír Kocůn – bicí
  • Kamil Mašek – baskytara

www.facebook.com/zavrit
www.bandzone.cz/zavrit
www.avik.cz

Zveřejněno: 12. 08. 2014
Přečteno:
3321 x
Hodnocení autora:
3 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

12. 08. 2014 09:14 napsal/a Lafi
pro zajímavost
Bicmen této grupy působil dříve v kapelách jako Mythopoeia nebo Gold of Athanor