Nejbližší koncerty
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

MISERY INDEX – The Killing Gods CD 2014, Season of Mist

Možná si to jeden ani pořádně neuvědomí, ale američtí milovníci politiků MISERY INDEX jsou pěkně živoučká kapela, a dá se říct, že se kolem nich pořád něco děje. Je to už dlouhých 13 let, kdy řvoucí basák Jason Netherton opustil svou tehdejší domovskou kapelu (nebudu schválně jmenovat jakou, stejně to všichni ví a hlavně jsou už baltimorští brusiči alergičtí na její neustálé připomínání v souvislosti s MISERY INDEX), a za tu dobu toho se svou skupinou prožil docela dost. Jsou už pod třetí „velkou“ firmou (po Nuclear Blast a delším období u Relapse novinku koncem května vydal Season of Mist), změny v sestavě se kapele také nevyhýbají, a tak jediné, co se zdálo být stabilní, byl hudební projev, až to kolikrát schytávali v různých recenzích, že hrají pořád to samé. A ani to už, zdá se, neplatí.

Něco už jemně naznačovalo album „Traitors“ (2008), kde se daly vystopovat momenty, jenž se svou propracovaností částečně vymykaly standardním klišé death/grindu, do kterého jsou MISERY INDEX nejčastěji pasováni. Jenže pak přišla pecka „Heirs to Thievery“ (2010), surová, dravá a nekompromisní flákota, která smetla ze stolu vize, že kapela chystá ve svém výrazu přece jen drobné úpravy. A tak jsem i od čerstvého šrapnelu „The Killing Gods“ čekal pokračování divoké jízdy. A bum ho, přece jen se (alespoň pro mě) něco změnilo. A nemyslím tím zrovna obal, který je od těch předchozích taky docela odlišný.

Abych nestrašil, k nějakým zásadním stylovým kotrmelcům nedošlo, na to mají MISERY INDEX svou hudbu až příliš v krvi. Ale při úvodních tónech nezvykle melodického instrumentálního otvíráku „Urfaust“ jsem cd musel vytáhnout z přehrávače a ujistit se, že jsem vložil správnou placku. Shodou okolností jsem právě předtím pro oživení paměti poslouchal „Heirs to Thievery“, takže když spustila novinka, rozdíl ve zvuku a hlasitosti byl jasně ušislyšný. Takhle pročištěný a čistý sound jsem nečekal, ale což, sanice mi padala spíše z hudebního obsahu linoucího se z beden. Moment překvapení byl docela velký a nějakou dobu mi trvalo, než jsem se s novými prvky na „The Killing Gods“ sžil. Ale šlo to a pak mi začalo i šmakovat. Oproti minulosti se výrazně sundala noha z plynu, i když samozřejmě svižné a rychlé pasáže nemůžou chybět. Přibylo však zmíněné melodiky, a co je nejpodstatnější, skladby získaly složitější struktury, obohacené propracovanými a techničtějšími motivy. Schválně si poslechněte songy jako „Conjuring the Cull“ nebo titulní „The Killing Gods“ (kde i jejich délka dává tušit, že už nepůjde jen o nekompromisní nátěry), a hned vám bude jasné, o čem to tu blábolím. Ti, co kapele vyčítali nulový posun a jasnou předvídatelnost, mají sklapnuto. A fanoušci, zvyklí pouze na tradiční death/grind/HC řežbu, které je mimochodem na albu stále dost, mají dvě možnosti. Buď se poohlédnout po jiných, ortodoxnějších sebrankách drhnoucích pořád rovně, anebo zkusit přijít současné tváři MISERY INDEX na chuť.

Já zkusil druhou možnost, a netrvalo zase tak dlouho, abych byl chycen. Naučil jsem se ve spojitosti s hudbou MISERY INDEX sžít s nezvykle zpomalovacími momenty, s občasnou lehce disonanční a industriální atmosférou, s propracovanými kytarovými sóly a melodickými motivy, s větší nathrashlou řezavostí, a to vše jen proto, že ten základ zůstal. Základ v podobě ohromné energie z muziky čišící, v tahu na bránu, v drive, který skupinu vždy zdobil. Tyto pasáže jsou stále luxusní, a není jich na desce málo. Prostě MISERY INDEX natočili své nejpestřejší a nejrozmanitější album (pozor, tím neříkám, že nejlepší), a i když celkový hrací čas je v kontextu diskografie taky netradičně delší, nuda nehrozí. Naopak, když vám novinka sedne, začne po nějakém čase růst. Takže za mě nakonec spokojenost a nelituji, že jsem placku po prvním mírném šoku neodložil, ale zkusil tomu dát čas. Ošidil bych se o velice dobrou nahrávku, která může být svým způsobem do budoucna pro kapitolu zvanou MISERY INDEX určitým mezníkem. A když ne, mají alespoň ve své diskografii důkaz, že snaha o posun a variabilitu jim není cizí. Odložte předsudky a zkuste.

Seznam skladeb:

  1. Urfaust
  2. The Calling
  3. The Oath
  4. Conjuring the Cull
  5. The Harrowing
  6. The Killing Gods
  7. Cross to Bear
  8. Gallows Humor
  9. The Weakener
  10. Sentinels
  11. Colony Collapse
  12. Heretics

Čas: 43:38

Sestava:
  • Jason Netherton – basa, zpěv
  • Mark Kloeppel – kytara, zpěv
  • Darin Morris – kytara
  • Adam Jarvis – bicí

http://themiseryindex.tumblr.com/
https://www.facebook.com/MiseryIndex
http://www.season-of-mist.com/



Zveřejněno: 14. 07. 2014
Přečteno:
3929 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Prepil | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

26. 10. 2014 00:47 napsal/a 4H
MISERY INDEX
The Killing Gods - výborná věc!
20. 07. 2014 19:54 napsal/a pekop
MISERY INDEX
Naprosto souhlasím s DW. Bez nápadů, nuda.
17. 07. 2014 16:15 napsal/a DW
Jak
jsem Heirs napálil 10, tohle je pro mě bodově tak na 5.. Hrozně se to táhne, nápady slabý, zvuk nebere. Asi fakt po Traitors to nejhorší co vydali..
16. 07. 2014 14:05 napsal/a Dharm
The Killing Gods!!!
Souhlasim, ta deska je skvělá! A dle mého asi i druhá nejlepší... Ovšem Heirs To Thievery je nepřekonaná dokonalost :)
15. 07. 2014 09:18 napsal/a Asphyx
....
Misery Index nikdy nepatřili k mým oblíbencům, většinou jsem je jen tak projel, bez nějakého většího zájmu. Dokonce ani na koncertech na mě příliš nezabírali. S novinkou je to ale jiné. Možná budu za neznaboha, ale tohle je jejich první deska, která mě opravdu baví a přešla mi do krve. Díky za pěknou recenzi. Konečně jsem jim dal \"šanci\":)))