Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
TELEPATIE VI

Slovenští PSEUDOSAPIENS vydali kýžený debut „Godfail“, který stejně jako kapelu samotnou zdobí nadhled, pohoda a správná drzost.

V rámci tradiční ankety/rozhovoru „Deset otázek“ s ochotou odpovídal kytarista a zpěvák Falusoid.

Troufnu si říct, že pro většinu lidí jste zatím neznámým pojmem. Zkuste se představit: kdy a proč jste skupinu založili? Proč zrovna tenhle název a co vlastně znamená?

Každý z nás už predtým hrával v nejakej kapele. Ja (Falusoid) a Jano sme dlhé roky hrali spolu v Revúckej kapele Virtual Voyage. Koza a Vlado spolu hrali v Tisovskej kapele Protesta. Taktiež som 10 rokov hral na bicie v HC-punkovej formácii Na smiech. Je to prepletené ako brmbolce na riti . (smiech) Vznik Pseudosapiens sa datuje na 2009ty rok od Kristovho narodenia a názov má poukázať na primitívnosť človeka v našom krásnom vesmíre. Ale nech si ho vysvetlí radšej každý po svojom. Je to internacionálny názov a pochopiteľný  všade vo svete.

Představte jednotlivé členy: věk, zkušenosti z předchozích kapel apod.

Koza má 28 rokov a je najvačší cassanova v kapele. Momentálne hráva tiež s kapelou Pohľad zblízka.
Vlado k nám nastúpil ako posledný. Má 29 a okrem hry na basu jazdí offroad. Je príjemný človek.
Jano práve žije roky Kristove. Jeho chlípnemu objektívu neujde žiadna slečna v legínach. (úsmev) Stará sa aj o fotky v kapele.
No a ja, Falusoid, sa starám o hudbu a texty. Zaoberám sa všetkým nadprirodzeným, ženským prirodzením a úkazmi UFO. Okrem toho,  každý z nás  vačšinu času trávi vo svojom zamestnaní.

Máte venku debut „Godfail“. Jak starý je materiál na něm obsažený? Za jakých podmínek nahrávka vznikala? Jaký byl náklad, kde se dá sehnat a jaká je cena? Kupuje se? A jaké jsou ohlasy?


Materiál na Godfail je prakticky prierez našou celou tvorbou. Preto je aj taký pestrý. Ostatné 4 songy vyšli na našom Prome. Nahrávka vznikala slimačím tempom a veríme, že po sebe zanechá aj patričný sliz. Všetko prebiehalo v príjemných priestoroch štúdia SPK Audio, za spolupráce skvelého zvukára a nášho priateľa, Mira Speváka.  Prvý náklad 50 ks sa rýchlo vypredal a podľa záujmu budeme zásoby dopĺňať. Cena CD s krásnym bookletom a textami je 4 eurá. Dá sa objednať na našej FB stránke, alebo píšte na mail: shitonthecross@azet.sk. Ohlasy sú zatiaľ  pozitivne, čo nás veľmi  teší.

Texty jsou dosti specifické, přibližte je. Kdo je jejich autorem? Uvažujete v budoucnu i o jiném než slovenském jazyce?

Ako som už spomínal, autorom textov som ja. Rozdelil by som ich na 2 kategórie. Tie vážnejšie sa zaoberajú negativnymi stránkami života, vnútornými bojmi človeka  a kritikou náboženstiev. Napríklad podnetom  textu k piesni  Pomáhať  a chrániť  bola nepríjemná skúsenosť s našimi pánmi policajtmi, ktorá istého času zasiahla všetkých členou kapely.  Tie „veselšie“ sa zaoberajú pohlavným vzťahom k ženám a kňazom. (smiech)  Baví nás čierny humor a taktiež nepohrdneme dobrým pornom.  Texty budú aj naďalej písané v našom rodnom jazyku.

Vtipný je i obal. Kdo je jeho autorem, stejně jako loga a webových stránek? Přikládáte těmto grafickým záležitostem váhu?

Nad obalom sme dlho uvažovali. Raz sa vynoril nápad s hrou fľaša a svetovými náboženstvami. Ja s Janom sme ho spoločne zrealizovali u nás doma. Výsledok nie je extra metalový, ale každopádne je zaujímavý a veľavravný. Jano sa venuje foteniu už nejakú dobu a taktiež, čo sa grafických úprav týka, dal dokopy prakticky celý booklet. Logá som robil ja a náš web má na starosti náš kamarát Pohrebný Peugeot, který tiež občas prispeje srandovnou fotomontážou. Našou grafikou chceme ľudí hlavne pobaviť . Tí, čo sa pohoršia, potešia zasa nás. (úsmev)

Které kapely/interpreti patří mezi vaše vzory nebo inspirace?

Každý v kapele má svoj vlastný hudobný vkus. Keďže hudbu píšem ja, tak odpoviem za seba. Vyrastal som hlavne na death a thrash metale 80. a 90. rokov. Škandinávska škola je tiež badateľná v našej tvorbe. Postupne som začal objavovať  iné hudobné štýly ako hard core, punk, crossover, electronica… Veľmi rád mám napr. českú scénu a kapely ako Master’s Hammer, Root,  Insania, Dark Gamballe, Orlok, Vanessa, Airbrusher, Kaviar Kavalier a v neposlednom rade pána Necrococka.

Posílali jste nahrávku na nějaké firmy? Jestli ano, byla nějaká odezva? A jaká?

Náš debut  sme neposielali žiadnemu vydavateľovi. Stále nad tým uvažujeme, ale zdá sa, že takto nám to zatiaľ vyhovuje. Uvidíme.

Kolik máte za sebou koncertů a který byl nejpovedenější? A na který byste naopak nejraději zapomněli?

Koncertov bolo pomerne dosť a hlavne v poslednej dobe od zverejnenia Godfail. Najhorší koncert bol asi v Lubeníku, kde sa naše vystúpenie preložilo až do pozdných nočných hodín. Dovtedy som sa stihol patrične zošrotovať, ledva som  stál na pódiu. Aparatúra na spev sa ešte začiatkom koncertu odpálila a tak sa spievalo cez gitarovú bedňu. Keby som odtiaľ  videl záznam, asi by som zaplakal. :D. Najlepšie koncerty boli podľa mňa  v Banskej Bystrici v Tirish Pube, kde je vždy skvelé publikum a záruka dobrého zvuku. Nejde nespomenúť skvelé koncerty po boku talianskych, ale aj iných zahraničných kapiel, ktoré v rámci svojho turné navštívili Slovensko.

Máte ambice hrát i v zahraničí?

Samozrejme, že máme. Podarilo sa nám dostať na Vandaalfest do CZ, ktorý bude v auguste a veľmi sa z toho tešíme. Či sa nám podarí dostať ďalej si netrúfam povedať, vzhľadom na jazyk, ktorému svet nerozumie.

Plány do budoucna?

Chceme, aby sme sa prostredníctvom nášho debutu a koncertov  viac zviditeľnili na scéne. Plánujeme natočiť pár klipov a tiež dáme spraviť tričká pre dámy aj pánov. Popri tom, budeme makať v skúšobni na novom materiále.
Ďakujeme za rozhovor.

http://www.pseudosapiens.meximas.com/
http://bandzone.cz/pseudosapiens
https://www.facebook.com/pages/PSEUDOSAPIENS/209627869072339?sk

RECENZE




Zveřejněno: 11. 07. 2014
Přečteno:
3967 x
Autor: Prepil | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář