Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

12. - 14.6.2014, Červený Kostelec

Kubrt:
Poslední den MGCDF se probudil do zamračené oblohy, ale nakonec to bylo docela příjemné. Pršelo jen chvilku nad ránem.
Sobotní line-up začal už 10 hodin řízným death metalem v podání CUTERRED FLESH. Nicméně jsem ještě nebyl dostatečně probuzený, tak mi z prvních kapel až do patnácti hodin zůstalo vše v zamlženém oparu.

Aleš:
Po propařené noci jsem hrdinně stanul před podiem těsně před začátkem CUTERRED FLESH. Postarali se o úctyhodný budíček. Sypali to pěkně, jednalo se o příjemný death metal s líbivými melodiemi. I po ránu měli spoustu energie na rozdávání a poslední den MetalGate Czech Death Festu tak mohl slavnostně začít.
Vzhledem k chabé tělesné kondici jsem vykonal záchranné kroky, aby mi nic nebránilo poslechu UNBORN. Dostal jsem od nich přesně to, co jsem očekával. Kvalitní výkon, hyperaktivního frontmana a řádnou porci pořádného thrash metalu. Slyšel jsem je párkrát v Plzni a nezklamali mne ani zde.
O kulturním blastcoreovém triu PERFECITIZEN jsem slyšel jen samou chválu. Hrají bez basy, druhé kytary a není pražádných důvodů, proč by to tak nemělo zůstat. Svým výkonem, precizností, změnami nálad a temp mne naprosto odrovnali. Famózní kytarista kombinoval rozklady s poctivými technickými riffy a osamělá rytmická sekce mu zdatně sekundovala. Při jedné monstrózně vygradované chvíli dostal mistr Kamenetski za mikrofonem takřka epileptický záchvat a atmosféra v tuto chvíli naprosto neuvěřitelná. Když bylo po všem, musel jsem ještě chvíli postát a utřídit si myšlenky v hlavě, protože takto pohlcující hudební zážitek jsem v této žánrové kategorii patrně ještě nezažil. Bravo!
DYSANGELIUM nastoupivší ve výborné formě pokračovali v našláplém dopoledni. Střednětempý death metal mne baví, takže jsem byl s jejich náloží spokojen.
DESIRE FOR SORROW jsou mladí kluci, kteří mají dobře našlápnuto. Hrají melodický black metal, který mne nijak nenadchnul, ale ani neurazil. Oceňuji grafiku na podiu, jistou celistvost a jsem zvědav, v co do budoucna vykrystalizují.
Musím se přiznat, že polští OGOTAY mne nadchli. O této kapele jsem neslyšel prozatím nic, ale aby toto napravili, snažili se jako o závod. Během setu vyhazovali v dav machršňůrky s logem kapely, časem přilétly i jejich nahrávky. A to mi přišlo jako celkem sympatické promo. Produkovali klasický black/death polského rázu, ale všechno fungovalo a na hochy se dobře dívalo. A navíc propagovali i český masný průmysl, Ó, gotaj!

Kubrt:
V 15:00 nastoupila polská úderka OGOTAY z Gdaňsku. Přijde mi, že polské kapely tohoto ražení si jsou dost podobné. OGOTAY mi připomínali soukmenovce VADER. Mnohem více mne ale pobavila následující polská kapela, NUCLEAR VOMIT. Perfektně šlapající grindcore se dvěma zpěváky. Výborný zvuk a growl kombinovaný s grindovým kvičením. Kapela vytáhla hity ze všech svých alb a odezva dole v kotli byla skutečně veliká.
Grindová vlna zůstala příchodem nejveselejší grupy celého CDF – jihočechů GUTALAX. To už se v davu připravovaly role toaleťáků, záchodové štětky. Kapela oděná v bílých kombinézách si moc užívala více než vřelé přijetí fans. Na ně jsem se obzvláště těšil. Dokonce přišla ke slovu i jedna předělávka od MESHUGGAH. Příznivci kalkulaček si tak užili pětivteřinový cover. (smích)
ISACAARUM, mne abych řekl pravdu, moc neoslovili. Show pěkná, krvavá, ale nebavilo mne to.

Aleš:
Zde to máme, bratře, přesně naopak. GUTALAX ve mne vyvolal nadšení když jsem je viděl poprvé a s každým dalším zhlédnutím postupně upadalo. Je to sranda, na festy skvělá kapela a na druhé straně tu stojí ISACAARUM. Chvíli mi trvalo, než jsem se do jejich hudby dostal. Po vyslechnutí jejich poslední desky „Whorecraft“ jsem ale celé té řežbě přišel na chuť a sugestivní pódiová prezentace je finální třešní na dortu. Pravda, na grind možná příliš noblesní přirovnání, že by tedy spíš moucha na hovně..?
Následující CONTRASTIC jsem kvůli obstarání opomíjených základních potřeb pro přežití ostudně prošvihl. Z dáli se nesla skvěle znějící fúze grindu, elektroniky a když jsem v nadšení stanul před podiem, kapela se rozloučila a odešla. Dle spokojeného kotle to zamrzelo mnohonásob.
Česká klasika ROOT na mne zapůsobila rozpačitě. Sice jsem se neshodl se zbytkem dotázaných, ale mně se zvuk kytar zkrátka nelíbil. Pobíhal jsem po areálu ve snaze o manuální nazvučení z různých úhlů, ale nikde mne to neuspokojilo natolik, abych si ROOT užil. Musím pochválit setlist, ale díky zvuku jsem se kapelou zkrátka nedokázal nechat pohltit. Škoda.

Kubrt:
Dlouho jsem se chystal na čertíky ROOT. Nezklamali. Naopak mne nadchli perfektním zvukem a vtipnými průpovídkami mezi skladbami. Doufal jsem, že uslyším něco z pro mne dokonalého alba „Kärgeräs“ a dočkal jsem se. Nádhera! Nestorům satanského blacku nemohly chybět klasiky z počátků - „Píseň pro Satana“ a „666“. ROOT jsou naživo prostě výteční.
Pořádající kapela MGCDF TORTHARRY nastoupila hned po ROOT. V Pařátu aktuálně vyšla reedice první desky k dvacátému výročí. Celý set byl z větší části věnován právě skladbám z ní. Z nového alba „Follow“ pak zaznělo také pár fláků. Kapela je instrumentálně velmi zručná a vše skvěle šlapalo. Byl jsem nadšen z  bubeníka, který razancí kulometu protepával díry do uší fanoušků.

Aleš:
TORTHARRY byli jako již tradičně vynikající. Tahle stálice má už zkrátka všechno vymakané, ať už jde o zvuk, techniku, či hudbu jako takovou. Zajímavé bylo sledovat i posun v tvorbě. Ač byla první část setu skvělá, blíže mám přeci jen k novějším věcem. Cítím v nich větší náboj. Došlo na setkání se starou sestavou, která se postarala o první desku, fotku s ní a následně i se všemi účastníky festivalu. Dan prohlásil, že letos se účast opět zvýšila a dle zákulisních informací napočítal úctyhodných devět set hlav.

Kubrt:
Přespříliš dlouhá doba před vystoupením LOCK UP mne trochu otrávila. Chápu, že se jedná o headlinera, nicméně ani TORTHARRY nemeškali, aby dodrželi stanovený čas setu. Vše bylo smazáno výborným zvukem a pěkně úderným grindcorem. Před spaním moc příjemná záležitost. Zpěvák Tomas Lindberg omluvil basáka Shanea Emburyho, kterého nahradil Dan Lilker s ostře řezanou nehybnou tváří s častými výmluvnými gesty směrem do davu. Ovšem já byl nadšen ze slavného bubeníka Nicholase Barkera. Jistě ho znáte i ze spousty dalších kapel. Byl skvělý a pekelně rychlý. LOCK UP naživo nezklamali.

Aleš:
NAHUM je hodně zajímavá partička. Škoda, že mi nebylo souzeno vychutnat si celý set. To, co jsem slyšel, mne ale hodně bavilo. Zajímavý thrash/death s blackovým odérem bych si rozhodně rád vyslechl někdy příště. Nutno uznat, že ostravská a havířovská scéna svým zastoupením ovládla MGCDF.
Dramaturgická volba na závěr celého festu padla na (dramatická pomlka) power metal. Já si myslím, že na konec každého podobného soustředění patří zkrátka doom metal a to mi nikdo nevymluví. Jelikož ale pořadatelé pochopitelně nesdílí mé nadšení, svůj um mohli předvést budějovičtí WARHAWK. Přestože mne tento žánr míjí, svého osudu se zhostili se ctí a příjemná frontmanka mne dokázala přesvědčit o kvalitách kapely. Ale co naplat, tento žánr zkrátka a možná i bohužel neumím ocenit.

Kubrt:

Metalgate Czech Death Festu jsem se zúčastnil poprvé a z mého pohledu to byl skutečně parádní fest s příjemnou atmosférou a perfektním zázemím se sprchami a splachovacími záchody. Dokonce, i když na akci vystoupil GUTALAX, nikde na záchodech nechyběl papír. (smích) Pořadatelům smekám pomyslný širák a posílám poděkování za moc příjemně strávený prodloužený víkend. m/

Aleš:
A tak skončila tahle nezapomenutelná idylka. Stejně jako v minulých ročnících, i zde jsem odjížděl hudebně uspokojen a informován o dalších kvalitních tělesech československé scény, které stojí za to. Budou mi chybět večery na molu za poslechu produkce s primátorem v ruce a postávání na kterémkoliv místě festu netlačen davem jako na těch větších. Nemohu nezmínit ani skvělou domácí atmosféru, a tak pětkrát sláva MGCDF týmu! Také budu doufat, že si na dalších ročnících nejmenované rockové hvězdy nebudou lámat kytary a rozbíjet hlavy. Tak zase za rok!


Fotky: Kabrio

Ignorův fotoreport

Zveřejněno: 23. 06. 2014
Přečteno:
3256 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář