Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

S kapelou GRAVEYARD jsme probrali její historii, zastavili jsme u jejich zatím posledního alba a nahlédli i do budoucnosti. Odpovídal kytarista, zpěvák a baskytarista Julkarn.

Ave GRAVEYARD! Minulý rok jste u nás v České republice vystoupili na festivalu Obscene Extreme. Vzpomeneš si ještě, jak se vám vystoupení povedlo? Já osobně jsem tam nebyl, ale kamarádi říkali, že jste byli skvělí. Jak jste si festival užili a jak se ti u nás líbilo?

Zdravím Jakube! Festival Obscene Extreme byl úžasný a moc jsme si to užili. Naše vystoupení bylo trochu jiné, protože pršelo, ale užili jsme si to tak jako tak a zkusili to dát co nejlíp. Potkali jsme spoustu skvělých lidí, potkali se se starými kamarády a každý večer dobře popili, takže jo, bylo to skvělý. Taky vaše země je krásná, mnohem klidnější než Španělsko, všechna čest!!!

Asi se tě ptají pokaždé, ale ona se ta otázka sama nabízí. Pocházíte ze španělské Barcelony a hrajete „švédský“ death metal s odkazy na další kapely z devadesátých let.  Od kapely z vaší země bych to nečekal, nejste zrovna zemí, odkud by každý rok „vylezla“ spousta old school death metalových kapel. Když jste v roce 2007 začínali, jaké kapely byly vaše vzory a proč jste začali hrát zrovna tento styl?

Ano, když jsme začínali, naším jediným cílem bylo hrát death metal klasickým způsobem, stylem kapel, které jsme měli rádi a které jsme uctívali. Nehledali jsme kolem sebe španělskou kapelu, kterou bychom si vzali za vzor, jen jsme popadli svoje nástroje a začali hrát a vlastně teď nepotřebujeme o moc víc než tenkrát. Je pravda, že Španělsko je trošku zvláštní místo pro metal, hlavně pokud srovnáváš s menšími evropskými zeměmi, ale je pravda, že Španělsko trpělo 40 let pod fašistickou diktaturou a to zanechá v lidech hluboké jizvy. Myslím, že Španělé se právě teď přes to začínají dostávat, téměř 40 let po Francově smrti. To je asi ten hlavní důvod, který vysvětluje nedostatek vlastní scény ve Španělsku.

Nejen album „The Sea Grave“ je opatřeno velmi dobrým „starým“ zvukem.  Nahrávali jste v Moontower Studiu. Jak jste docílili takového „prohnilého“ zvuku?  Když jste do studia šli, měli jste jasnou představu jak znít? Měli jste nějaká alba, která vám byla vzorem?

Vždycky jsme svoje věci nahrávali u Javiho Bastarda v jeho vlastním studiu, to místo je skvělé a cítíme se tam jako doma. Máme úplnou kontrolu nad nahrávacím procesem, mixováním, masteringem a vším ostatním. Je skvělé mít v kapele profesionálního zvukaře jako je Bastard, protože to znamená, že se můžeme soustředit na muziku a zvuk a všechny technický věci nechat na něm. Taky máme všichni ve studiu solidní zázemí, takže není problém udělat věci tak, abychom dosáhli toho správného zvuku pro naši hudbu. Nemáme na mysli nějaké specifické nahrávky, prostě jen zkusit získat pořádný death metalový zvuk a na “The Sea Grave” udělat zvuk trochu temnější než na “One With the Death”, kde na nás dopadl příliš čistě a průzračně.

Pod texty na poslední album je podepsán člověk s nickem The Mad Arab. Koho si pod tím můžeme představit? Texty pak pro písně upravoval Juikam. Jak texty vlastně vznikaly a jakou jim přikládáte důležitost? Co jsem četl, tak jsou vám blízké knihy Howarda Phillipse Lovercrafta.

Mad Arab není nikdo jiný než ohromný necromancer Abdul Alhazred, posel chaosu a autor Necronomiconu. Některé jeho texty a básně byly upraveny a mnou zadaptovány s velkým respektem a pokorou, aby byly použity jako texty pro GRAVEYARD. Četl jsem celé HP Lovercraftovo dílo a má na mě obrovský vliv stejně jako je mi i velkou inspirací. Myslím, že žádný jiný spisovatel nedokázal vytvořit tak silný pocit ohromného a kosmického strachu, téměř v náboženském slova smyslu

Inspiraci k textům čerpáte mimo jiné také v různých okultních věcech, antikřesťanství, smrti a hororových tématech. Vím, že kvůli tomu jsou některé kapely házeny do jednoho pytle se satanisty. U nás máme Španělsko zafixováno jako zemi, kde je spousta ortodoxních věřících. Měli jste s církví někdy problémy? Jaký je vlastně tvůj vztah k náboženství a víře?

Španělsko jako země má velmi silnou prezentaci katolické církve, ale nemyslím si, že to znamená, že naše země je především plná věřících. Kostely jsou většinu času téměř prázdné a lidé nejsou striktní ve všem, co se týká náboženství. Po pravdě, nikdy jsme ani já ani GRAVEYARD neměli problémy s církví. Jsem ateista a myslím si, že přesvědčení založené na víře je celkem hloupé, a to je ten důvod, proč nikdy nenajdeš v našich textech otevřeně satanistické téma. Rozumím síle satanistických představ jako prostředku k vyjádření, ale nikdy nebudu akceptovat satanismus jako opodstatněný způsob myšlení kvůli základům víry samotné.

Kdo je hlavním skladatelem muziky v GRAVEYARD? Je to jeden člověk nebo tvoříte dohromady? Jak vlastně vznikají nové skladby?

Obvykle je to Javi nebo já, kdo přijde s nějakou myšlenkou, více či méně dokončeným songem nebo jen  pár riffy a pak na tom pracujeme společně. Ale někdy to jsou Gusi nebo Marc, kdo napíšou nový věci. Co se mě týče, psaní muziky je pro mě trochu bolestivý proces. Zabírá mi spoustu času najít správné riffy, rozvinout různé části, které se přizpůsobí songu do něčeho, co můžu ostatním ukázat a někdy je to trochu frustrující. Ale je pravda, že když pak po celém tomhle procesu a vynaložené námaze posloucháš nahraný song, je to velká satisfakce.

Pod coverem k „The Sea Grave“ je podepsán Matthew „Putrid“ Carr. Jeho práce patří k mým nejoblíbenějším. Přijde mi, že se soustředí převážně na death metal. Jak spolupráce probíhala? Posílali jste mu třeba pro inspiraci vaše songy? A proč zrovna Matthew? Jestli se nepletu, tak na „One with the Dead“ vám cover kreslil váš krajan Robert F. Giordano.

Matta jsme si vybrali ze dvou důvodů. Především je to velice talentovaný umělec a máme k jeho práci hluboký obdiv, za druhé je to náš dobrý kamarád a pracovat s ním je vždycky jednoduché a plynulé. Pokaždé, když spolu pracujeme, posílám mu e-mail, ve kterém se mu pokouším (chabě) vysvětlit svou představu coveru s co největší mírou popsaných detailů. Pak Matt udělá k tomuhle mému blábolu návrhy a poté oba dva vytvoříme dobrý pracovní plán, on se do toho dostane a pošle nám náčrty. Na druhou stranu, Roberto F. Giordano je můj kamarád z dětství a velmi talentovaný tatér, myslím si, že značná část metalových muzikantů má jeho inkoust na svý kůži. Pracovat s ním byla naše hlavní priorita, od té doby, co byl vlastníkem základny, kde jsme nahráli naše první demo, nám pomáhá a sleduje kapelu den za dnem.

„The Sea Grave“ vyšlo také na krásném vinylu. Poslední dobou dochází ke „znovuzrození“ tohoto nosiče. Jak se prodává? Některé kapely tvrdí, že dnes prodají více vinylů než CD. Jaký je vůbec tvůj vztah ke gramodeskám?

Abych byl upřímný, neděláme muziku pro peníze, takže nejsem dobře informovaný o prodeji. Není to pro nás důležité. Vím, že “The Sea Grave” se prodává celkem dobře a že vinylová verze je vyprodaná, ale detaily neznám. Pro mě je důležité, že asi děláme muziku dobře, protože nahrávací společnosti s námi chtějí pracovat, ale zase, prodej desek není naše priorita. Naším cílem je být upřímní sami k sobě a dělat hudbu, jakou chceme poslouchat a zároveň vzdát hold velkým kapelám minulosti.

Vaší kapelu jsem poprvé zaregistroval v roce 2008 s vydáním vašeho EP „Into the Mausoleum“. Tenkrát jste ho vydali ještě u španělského labelu BlackSeed Productions, stejně jako následující CD „One with the Dead“ (2009). Loňským albem jste ale už přešli k německým War Athem Records. Proč vlastně ta změna a proč zrovna tento label?

Blackseed (a náš současný vinylový label, Antichristian Front) pro nás dělají hodně věcí a my jsme jim za jejich pomoc vděční, ale po nahrání “One With The Death” jsme pochopili, že jak kapela tak i společnost cítily, že se potřebujeme zaměřit trošku jinak ve smyslu dostat se víc do povědomí v  Evropě a vyzdvihnout úroveň kapely, abych tak řekl. To je důvod, proč jsme začali hledat jiný label. Realizovali jsme MCD “The Altar of Sculpted Skulls” s Pulverised ze Singapuru a mezitím dostali skvělou nabídku od War Anthem, takže jsme skončili na jejich soupisce. A musím říct, že to byla moudrá volba. Jsou nejprofesionálnějším labelem, se kterým jsme kdy pracovali, komunikace s nimi je perfektní a myslím, že spokojení jsme vcelku všichni. Mimochodem, současně děláme na velmi speciální desce zase u Blackseed, počkejte si.

Jak to vůbec vypadá s undergroundovou scénou ve Španělsku? Když jsem dělal rozhovor se SCENT OF DEATH, tak si jejich kytarista Bernard docela stěžoval. Chodí lidé na koncerty, podporují své kapely? Jak se ve Španělsku daří death metalu?

Hmmmm, to je těžká otázka. Neznám Bernarda osobně, ale dokážu si perfektně představit jeho názor na věc. Metal ve Španělsku (stejně jako jiné věci) bývá velmi úzce spojován s mejdany a pitím, což je v pořádku, to se na mě nezlob. Problém je, když lidi raději utratí 10 € na levných pařbách a chlastají na ulicích, než aby zaplatili za kapelu, která zahraje naživo. Vím o lidech, kteří si stěžovali na lístek za 9 € na GRAVEYARD, BALMOG a DOMAINS, což jsou dnes tři z nejdůležitějších blackových a death metalových kapel ve Španělsku. Tady je něco špatně, jestli mi rozumíš. Obzvlášť, když někteří z nich nemají problem zaplatit 25 € za tričko nebo 8 € za panáka whisky. Jsou i lidi, kteří přijdou na koncert a jsou normální, to je jasný, ale převážně tam vidíš takový kretény jako jsem popsal výš.

Zase tolik kapel ze Španělska, které hrají old school death metal, neznám. Napadají mě (mimo vás) snad jen ATARAXY, DECAPITATED CHRIST a MASS BURIAL. Můžeš nám nějaké další doporučit? Od nás se jezdí dost často kousek od Barcelony na dovolené, tak abychom věděli, na koho případně zajít (smích).

Další jsou MORBID FLESH, INSULTERS, DECAPITATED CHRIST, BANISHED FROM INFERNO, DOMAINS, ONIRICOUS a NECROVEN. Všechno to jsou dobré kapely, které hrají poctivý death metal, každá samozřejmě svým způsobem.

Jaké desky z poslední doby tě zaujaly? Co říkáš třeba na poslední alba GRAVE, ENTRAILS? Jsi sběratelem muziky?

Ano, metal poslouchám většinu svého života a právě teď se vracím ke klasice víc než kdy jindy předtím. Hádám, že to souvisí s věkem. Když tohle píšu, poslouchám starý dobrý BARÓN ROJO… O každou novou skupinu na scéně jsem se přestal starat už před lety a zaseknul jsem se se svými osobními “top” kapelami, což jsou především heavy metalový a hard rockový, jen tak mimochodem. Pořád poslouchám death metal, to je jasný, ale většinou starý kapely. Z těch “novějších” mezi ty, který mě velmi pozitivně překvapily, patří NECROS CHRISTOS, NEGATIVE PLANE, DEAD CONGREGATION, BOMBS OF HADES, EXCORIATE… Co se týká nových GRAVE, sorry, ale ještě jsem je neslyšel. Na druhou stranu, poslední ENTRAILS mi připadají jako solidní death metalové dílo.

Na vašich stránkách jsem nenalezl moc informací o koncertech. Máte raději menší kluby nebo festivaly? A uvidíme vás zase někdy v České republice? Třeba takový koncert s vašimi kolegy z labelu s českými MALIGNANT TUMOUR nebo německými PURGATORY bych si dovedl (rád) představit (smích).

Všechny informace, které se týkají GRAVEYARD, najdete na našem Facebooku: www.facebook.com/graveyardofdoom. Zatím nás čeká koncert se švédskými IN SOLITUDE v Barceloně, tři koncerty ve Španělsku s našimi kamarády NOMINON na konci června a ještě nějaký další. Zkoušíme si sjednat nějaké koncerty v Evropě na léto, ale zatím nic není potvrzeno, tak opravdu nevím, co bude. Jeden z nápadů byl udělat minišňůru do Polska, České republiky a  Maďarska, ale jak říkám, nic není jisté. Neznám kluky z MALIGNANT TUMOUR, ale kamarádíme se s PURGATORY, takže by to pro nás byla čest si s nima zahrát.

Je nějaká kapela, které byste rádi dělali předskokana na turné? Dnes je zvykem, že si „méně známá“ kapela zaplatí turné a vezme je s sebou nějaká slavnější smečka. Nechystáte něco podobného? Dovedl bych si představit evropské turné GRAVEYARD kupříkladu s GRAVE nebo ENTOMBED apod.

Ve vší úctě, pokud by GRAVEYARD byli někdy schopný dělat předkapelu MOTÖRHEAD, KING DIAMOND/MERCYFUL FATE nebo CANDLEMASS, zemřu jako šťastný člověk. Ale to se samozřejmě nikdy nestane. Abych byl realista, byla by pro nás bomba, kdybychom dělali předkapelu pro nějakou legendární death metalovou kapelu. Hráli jsme s ASPHYX v Barceloně a byli jsme z toho rozrušený jako 5letý děti na pouti. A koncert s BOLT THROWER by byl taky určitě zabijácký.

Když jsem si o vás dohledával informace, zjistil jsem, že všichni hrajete ještě v jiných kapelách. GRAVEYARD jsou ale v současnosti tou „nejslavnější“. Znamená to, že když se vám kupříkladu kryjí koncerty, mají vždy GRAVEYARD přednost? Určitě chodíte i do klasického zaměstnání. Jak všechny ty kapely zvládáte? Nejsem zase takový znalec španělské scény, popiš nám prosím, kdo kde v jakých kapelách ještě hrajete?

Momentálně jsou GRAVEYARD Gusi (MORBID FLESH, INSULTERS) bubny, Javi (DIVINA; KORGULL THE EXTERMINATOR, OF DARKNESS) a Mark (KORGULL THE EXTERMINATOR, INSULTERS), kytary, Fiar (FOSCOR) zpěv a já, Julkarn (BANISHED FROM INFERNO, OF DARKNESS, DEVOTION), baskytara. Dělám všechny vokály ve studiu, ale abychom udělali vokály naživo, voláme našeho dobrýho kamaráda Fiara. Problém je, že já bydlím 400 km daleko od ostatních, takže  to byla práce na h… nacvičovat bez vokálů a já jsem měl zase problémy, když jsme hráli naživo, protože jsem mohl s klukama cvičit jen 3-4krát za rok. Dosud jsme neměli žádné potíže, každý z nás si rozvrhne koncerty svých kapel s předstihem, takže víme, kdy je každý z nás schopný hrát. Naše práce je nesnadná, protože Javi, Mark, Fiar a já jsme na volné noze, což znamená, že každý den, kdy nepracuješ, tak nevyděláváš. Ale není toho moc, co můžeme dělat. Jedna věc je ale jistá, že pokaždý, když se potkáme, chlastáme jako kdyby neměl být další den. Pořád jsme nejlepší kamarádi a rád se s nima poflakuju tak často, jak to je jen možné.

Spousta kapel má poměrně vyhraněné názory na stahování muziky z internetu. Co vy a nelegální stahování? Většinou každé album unikne v den vydání. Pro někoho je to reklama, někdo proti tomu bojuje. Co si o tom myslíš?

Obecně řečeno nemám problem se stahováním muziky. Jsem si ale jistý, že to poškozuje malé a nezávislé labely a to je smutná záležitost. Ale pokud stahování hudby znamená, že nějaká bohatá neužitečná svině v kanceláři nebude mít na nový Porsche, tak to jsem 100% pro. Když stahovat muziku, tak si člověk musí být vědom toho, koho tím poškozuje, jestli se jedná o undergroundovou kapelu, která si vydává věci přes malý nezávislý label, tak by měl uvažovat o koupi reálného nosiče, protože jinak uškodí normálním lidem, kteří se starají jen o vydávání muziky a udržení scény. Jestli se jedná o nadnárodní společnost vydělávající miliony, tak do prdele s nima.

Co si vůbec jako kapela myslíte o recenzích, reportech z koncertů apod.  Jsou pro vás tyto názory důležité? Čtete a vyhledáváte si „názory“ na vaší muziku na internetu?

Ano, myslím si, že tento druh informací je pro kapelu velmi užitečný. Je to jediná možnost, jak poznat názor druhých a jak jim dát najevo slabá místa. Nechci tím říct, že všechny tvoje rozhodnutí musí být založený na tom, co říkají recenze, ale určitě je to něco, co je třeba vzít v úvahu.

Jaké to vůbec fungují ve Španělsku webziny a tištěné časopisy? Kam bych se měl podívat, pokud bych chtěl zjistit něco o vašich undergroundových kapelách?

Kytarista GRAVEYARD je vydavatelem jednoho z nejlepších fanzinů ve Španělsku, jmenuje se Hellspawn. Je jich mnohem víc, ačkoli většina z nich je psaná ve španělštině. To samý platí pro webziny. Jen pár z nich není ve španělštině, ačkoli Google je dobrý, pokud jde o překládání do angličtiny. Ale raději nezkoušet překlady do jiných jazyků. Jednou jsem zkusil přeložit hotovou recenzi do španělštiny a bylo to jak legrační tak k nasrání, protože to nedávalo žádný smysl.

Znáte a posloucháte nějaké kapely z České republiky?

Dvě, z mých pořád oblíbených kapel, MASTER’S HAMMER a ROOT jsou české. Myslím, že MASTER se považují v současnosti za českou skupinu. Nejsem příliš informován o současné scéně a za to se omlouvám. Ale MH a ROOT jsou pro mě velmi důležité kapely, pokud se to dá počítat jako moje obhajoba.

Určitě jsi zaregistroval, že existuje nejedna kapela se stejným, názvem jako máte vy. Nejslavnější pochází ze Švédska a hraje doom stoner metal. Nepůsobí vám to nějaké problémy? Jenom třeba při dohledávání informací na internetu se na člověka nejdřív vyhrne spousta odkazů na Švédy a najít něco o vás je docela náročné. Neuvažovali jste někdy o změně názvu kapely?

Obě dvě kapely začaly ve zhruba stejnou dobu a vzpomínám si, že jsme se s nimi dostali do sporu kvůli názvu a všichni byli naštvaný, protože to nebylo mezi španělskou death metalovou kapelou a švédskou hard rockovou kapelou běžné. V současnosti jsou trochu slavnější než my, ale nemyslím si, že změnili názor a pokud ano, jsem si jistý, že nějací právníci by nás o tom informovali. Pokud by se nakonec něco stalo, budeme muset změnit jméno kapely my, zatím si nemůžeme dovolit jít k soudu, platit právníka atd.

Co chystají GRAVEYARD v nejbližších měsících? Jestli se nepletu, tak by vám mělo vyjít splitko s ENTRAILS. V jaké to bude podobě? Bude jen vinyl nebo i CD?

Jo, splitko s ENTRAILS vyjde za nějakou dobu. Je to 7” vinyl, myslím, že to bude limitovaná edice 500 kusů. Ještě se chystáme v příštích dnech vydat další 7” splitko s našimi kamarády REDIMONI. Také nahráváme nějaké nové věci pro budoucí splitka. Taky začínáme psát songy na naše třetí album, které by se mělo začít dělat příští rok nebo tak nějak. Aktuálně pracujeme celkem rychle, protože potřebujeme připravit nové věci, ale na to potřebujeme nějaký čas, jelikož nahráváme všechno v Javisově vlastním profi studiu Moontower a u něj nahrává ještě spousta dalších kapel. Takže strpení.

Máte něco na srdci, co byste chtěli vzkázat fanouškům, vydavatelstvím, promotérům apod.?

Díky každému, koho naše kapela zajímá, kdo nám jakýmkoli způsobem pomáhá nebo si s námi dá pivo nebo dvě. A pro promotéry: JSME TADY! A stejně tak velké díky tobě, Jakube, za tvůj zájem. UVIDÍME SE VŠICHNI NA HŘBITOVĚ!!!

Děkuji za rozhovor a přeji co nejvíce šílených fanoušků a mnoho prodaných nosičů.

http://graveyardofdoom.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/deathmetalgraveyard
http://www.graveyardofdoom.com/
http://www.war-anthem.de/

Přeložila Susan.

RECENZE “The Sea Grave”


Zveřejněno: 29. 06. 2014
Přečteno:
3524 x
Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

11. 07. 2014 11:47 napsal/a Peťan
Graveyard
Díkes za tenhle rozhovor! Graveyard byli loni na OEF jedni z nejlepších. I když jsem se krčil v tom lijáku pod stromem, užil jsem si je parádně. Tak snad někdy brzy v klubu :-)
10. 07. 2014 11:00 napsal/a Dalihrob
.
Díky! Budu se těšit. http://blackmassrecords.bandcamp.com/album/ldrtfs-of-darkness-scorpiace-cassette Scorpiace k poslechu
09. 07. 2014 18:01 napsal/a Asphyx
OF DARKNESS
Zdravím vůkol, tak jsem se pro vás specialně ještě zeptal, co je nového v táboře OF DARKNESS, zde je zpráva od Julkarna: \"Zde je několik novinek. Před pár měsíci jsme nahráli nějaké nové věci, ale ještě nám chybí mix a mastering. Myšlenka je taková, že chceme nové věci spojit se splitkem Scorpiace (2012). Mělo by vyjít kekonci tohoto roku nebo začátkem roku 2015. Děkuji všem fanouškům za zájem a zdravím do České republiky\" Julkarn
04. 07. 2014 09:40 napsal/a kubánec
of darkness
to je fakt škoda, když už...
02. 07. 2014 06:58 napsal/a prepil
...
Pěkný rozhovor, díky za něj!