Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TELEPATIE VI

DIPHTERIA – Diphteria MCD 2014, L´Inphantile Collective

Uplynul půl rok od zajímavého alba „Kdo nasype ptáčkům“ a DIPHTERIA nechává o sobě slyšet čtystopým novým CD. Nahrávka, která nese pouze logo kapely, byla původně plánována jako splitko také s pražskými BEAST WITHIN THE SOUND. Na portálu Bandzone na stránkách kapely DIPHTERIA je zmíněno slovo „lenoši" a tak nové dvanáctiminutové EP vypustili sami do světa.

Jen letmým pohledem na obal nové nahrávky zjišťuji, že není tak strohý jako u loňského alba. Booklet je vícestrankový, obsahuje texty i foto kapely. Sestava je mírně obměněna a místo Honzy Stejskala je na postu druhé kytary Ivan Jakůbek. U zpěvu se zas tak moc nezměnilo, ale pokud se podívám na sestavu pečlivě, tak zjišťuji, že za mikrofonem je nadále Roman a Tomáš Červinka je zde již jen jako host, „protipól" hrubého vokálu. Cover bookletu s otevřenou lebkou s hřeby v ní a nůžky okolo... je určitě o třídu lepší než havrani z minulého obalu. Nahrávka vznikla ve vyškovském studiu Davos, což určitě nemusím komentovat.

Ten, kdo zná loňské album, tak si hned prvním poslechem všimne, že ubylo nebo respektive téměř úplně zmizely hardcorové sekačky a z čerstvé nahrávky se spíše stala deathová záležitost. V každém případě je to pořád kombinace různých metalových prvků, které se určitě dají nalézt v různých odnožích tvrdé hudby. Ale určitě již to není taková neuvěřitelná spleť jako na „ptáčcích". Hudba na nové nahrávce je přimočařejší, minimálně pro mě přijatelnější a myslím, že pro samotné posluchače je stravitelnější než loňský „mišmaš".

Čtyři skladby vytvářejí i na takto krátkém albu celek. Nahrávka má svůj úvod i závěr, intro a na stejný způsob zkomponované outro, jejž jsou součástí písní. Jak jsem již zmínil, tak první písní „Public Enemy" začíná dobrý death metalový nářez s občasným grindovým štěkotem. Druhá „Monsanto" je skladba odkazující na předešlé album. Zajímavě se zde postřídají dva vokály, které vytvoří minimálně tři čtyři polohy hlasu. Jeden hrubý death metalový growl, rádoby zpěvný střední hlas, je tu znát i scream vokál a nějaké náznaky hardcore. To stejné bych mohl říct i o hudbě. Tvrdé death metalové pasáže, podpořené silnou basovou linkou, jsou protkány severským death metalovým nádechem. Objeví se zde ke konci i nějaká core sekačka. Severský nádech je znát u prvních třech písní, nejvýrrazněji však u „Beautiful Lies". Svištivý death metal je protknut symfonickými prvky, ve středu se objeví i thrash metalový riff. Mezi growlem a blackovým křikem se objeví i melodický zpěv. V předposlední skladbě bych viděl to nej z nového EP. Sypací bicí, grindové prvky jsou ve skladbách také znát, ale asi nejzřetejněji u poslední skladby „Time to Act". Aby ne, je to cover legendy NASUM. Sic kluci z DIPHTERIE odbourali temnější špinavější auru skladby, zní samozřejmě moderněji a techničtěji, ale i tak to není špatný cover na závěr alba.

Minulé album jsem pochválil, taktéž chválím i toto EP. Je to takový, dejme tomu vylepšený, více mému uchu lahodící, pokračovatel loňské nahrávky. Sice jsem nějaké další hodnocení ještě nečetl, ale myslím, že se album DIPHTERIA bude líbit a kapela je na dobré cestě.

Seznam skladeb:

  1. Public Enemy
  2. Monsanto
  3. Beautiful Lies
  4. Time to Act (NASUM cover)

Čas: 12:00

Sestava:

  • Roman Vician - zpěv
  • Ivan Jakůbek - kytara
  • Daniel Weis - kytara
  • Martin Mrázek - basa
  • Michal Chalupka - bicí


http://bandzone.cz/diphteria


Zveřejněno: 22. 06. 2014
Přečteno:
3645 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář