Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

DEAD CONGREGATION – Promulgation Of The Fall CD 2014, Martyrdoom Productions

Začnu od konce, konkrétně od závěrečných liter v bookletu novinkového CD řeckých vůdců legií padlých andělů, kde psáno jest: „This album is dedicated to DEATH METAL and its true worshippers“. Lépe aktuální album „Promulgation of the Fall“ vystihnout nelze a DEAD CONGREGATION tak jednou větou řekli více než sáhodlouhé recenze.

Ano, tohle album je skutečný death metal ve své nejryzejší podobě. Čerpá z toho nejlepšího, co před dávnými věky načal morbidní anděl (kdy byl ještě skutečně morbidní a budoucnost kalkulujícího komedianta daleko), připomíná časy inkantací a obětování pod trůnem, kde seděl On a pobaveně shlížel na Golgotu, kde se odehrávalo jedno z nejvydařenějších show v prchavé lidské historii. Naštěstí se nejedná o žádné křečovité retro, nýbrž o poctivé udržování tradic s přidáním své tvůrčí invence. Kdo řecké antikristy sleduje od jejich začátků, ví, že aténské shromáždění mrtvých velice zdárně směřuje k převzetí nadvlády v říši Smrti po dosluhujících panovnících, nacházejících se v nestejných stádiích síly a moci. DEAD CONGREGATION znamenají čerstvou černou krev, která spolehlivě klokotá a víří v řečištích žánrové oběhové soustavy.

Zkrátka a jednoduše, deska „Promulgation Of The Fall“ suverénně pokračuje v nastolené cestě, vydlážděné vynikajícím MCD „Purifying Consecrated Ground“ (2005) a neméně skvělým debutem „Graves of the Archangels“ (2008). Opět si přijde na své každý, kdo zažívá rauš při nejlepších momentech starých INCANTATION, MORBID ANGEL, IMMOLATION, DIABOLIC a podobných tepců. Pekelně černý kov Smrti, který opět nepostrádá onu potřebnou temnou auru, která chybí mnoha současným black metalovým kapelám. V pomalejších pasážích zase DEAD CONGREGATION dokážou navodit takovou atmosféru, že by i leckterá doom bažina mohla závidět. Kapela skladatelsky evidentně vyzrála, dokáže věrněji vyjádřit své emoce. Po více posleších se může dostavit zdánlivý pocit, že poněkud ubyl tah na bránu známý z předešlých děl, což je dáno pestřejší kompoziční prací, výbušnosti a intenzity má však sebranka i nadále na rozdávání. Ač to může znít zvláštně, v některých momentech zní kapela melodicky tak jak nikdy předtím, ale žádný strach z osypek, stále jde o velice temný, rychlý a chorobný death metal síly inferna. DEAD CONGREGATION neustupují ani v textové rovině, takže je zřejmé, že blažeností budou mrkat oči chtivé řádků rouhavých. Osobně mám radost, že skupina nemá potřebu pro vytvoření obskurní a zlé atmosféry záměrně „špinit“ sound a dělat z nahrávky utopené zvukové bahno, jak mnohdy činí žánroví souputníci ve snaze zakrýt svou hudební impotenci.

Družina kolem Anastasise Valtsanise má vše pevně v rukou a pod kontrolou. Novinka vyšla v květnu pod značkou Martyrdoom, což je vlastně label vytvořený kapelou samotnou a zdroj pojmenování se dá lehce vytušit, vzpomínáte na uhrančivý otvírák minulé fošny? Jestliže jste byli spokojeni s předchozími počiny, dosáhnete uspokojení i s albem „Promulgation of the Fall“, které kromě osvědčených postupů nabízí i některé čerstvé, neotřelé momenty. Mám už delší dobu pocit, že death metal se začíná uzdravovat a směřovat tam, kam patří. Pokud tady budou chásky jako DEAD CONGREGATION, nemusíme se o tento jedinečný styl bát, a odpadají obavy z budoucnosti, co bude, až skončí původní lídři. Podle očekávání je „Promulgation Of The Fall“ více než vydařeným kouskem, který letos v daném žánru asi nebude mít moc konkurence.

Seznam skladeb:
  1. Only Ashes Remain
  2. Promulgation of the Fall
  3. Serpentskin
  4. Quintessence Maligned
  5. Immaculate Poison
  6. Nigredo
  7. Schisma
  8. From a Wretched Womb

Čas: 40:02

Sestava:
  • A.V. – kytara, zpěv
  • T.K. – kytara
  • G.S. – basa
  • V.V. – bicí

http://www.deadcongregation.com/

http://deadcongregation.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/deadcongregation?fref=ts
http://www.martyrdoomproductions.com/



Zveřejněno: 18. 06. 2014
Přečteno:
4809 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Prepil | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

22. 06. 2014 09:48 napsal/a Opat
Skvost.
Neskutečné. Tohle musí být death metalová deska roku, nedokážu si představit, že by to někdo v tomto ranku mohl překonat. Znatelně jistě čerpají z Immolation a spol., ale je tam i vlastní přidaná hodnota. Jak prepil ve své moc pěkné recenzi zmínil, \"nepostrádá to onu potřebnou temnou auru\". Nemám slov, vynikající, jedna z mála DM desek letošního roku, které jsem slyšel a opravdu mají hodně, co nabídnout.
19. 06. 2014 09:03 napsal/a Štěpán
Lahůdka
Parádní muzika, parádní recenze, parádní názor na uzdravující se death :-) Díky
18. 06. 2014 08:28 napsal/a Bhut
DC
Tahle deska se vážně povedla, chvilkama je sice moc utahaná, ale pořád to drtí. Debut byl o nějaký kus divočejší ;) Co se týče živého vystupování, tak bych si je dal klidně znovu. Posledně to byla řež, jak blázen :D
18. 06. 2014 06:58 napsal/a Asphyx
TAKHLE PEKLO ZNÍ
Musím moc poděkovat za opravdu moc pěknou recenzi, díky. Mě tahle deska hodně \"zasáhla\". Je to samozřejmě vylouhovaná esence toho \"nejlepšího\" z Incantation a Immolation, ale tady je to podáváno s takovou vehemencí, že mi to vždycky málem utrhne palici. Pro nás hrobníky povinnost a skvělé album! Chtělo by to nějaký řecký obřad naživo:))