Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

TARANTULA - zasvěceným jistě nemusím tuto kapelu představovat. Jak jste si mohli všimnout (i když těch plakátů moc nebylo a tomu pak taky odpovídala návštěvnost) byla v Táboře 18.7. v ORIONu.

Neváhali jsme a vyzpovídali baskytaristu a zpěváka v jedné osobě Alena Sommera.

V Táboře jste podruhý, jak se vám tady hrálo?

Já bych řekl, že je to už po třetí, kluci tady hráli když jsem ještě nebyl v kapele. Poprvé to bylo tady v Kulturáku před čtyřmi roky a v roce 94 jsme hráli na fesťáku na zimním stadióně a to už jsem hrál v kapele i já.

Jste už poměrně známější kapela, jaký byly začátky?

To se zrovna neptáš toho pravýho, ale mohu ti to říci z pohledu tehdy návštěvníka zábav, kde kluci začínali. Už od začátku hráli dost osobitý styl, kromě převzatých věcí. První projekt dali dohromady v roce 89 a nesl název ......eee.... zrovna si nevzpomenu, ale tématikou textů spadal do české historie např. husiti, Lucká válka, Jan Lucemburský. Na tu dobu dost originální náměty. V roce 1990 natočili pro Monitor kazetu, ta se jmenovala ?Mobilis in Mobili?, inspirovaná Julesem Vernem. V roce 1992 následovalo již 1. plnohodnotné  CD s názvem  ?Peklo pro všechny?. Na jaře v příštím roce jsem přišel do kapely já a nastal prudký zlom v dalším vývoji TARANTULY. Kluci chtěli přitvrdit, odešel basák se zpěvákem a jejich posty jsem zaplnil já. Hudební orientace spadala k Panteře. Tehdy to byly daleko melodičtější věci než co hrajeme teď.

Proč jste přešli na anglický texty?

Již s mým příchodem s tím bylo počítáno, kapela byla už hodně rozjetá,  což mohu opět říci z pohledu fanouška, měli obrovskou reklamu a šance prosadit se venku. To byl teda hlavní důvod + já jsem anglinu studoval, takže ani z mé strany nebyl problém....krom toho..anglicky zpívám líp.

Říkal jsi, že jste měli možnost jít vzhůru. Něco se podělalo?

Všechno se posralo když jsem přišel. Kluci byli u jedné česko-americké firmy, která vyplýtvala hrozný prachy na jiné projekty což vedlo k jejímu položení.

Co nám povíš k personálním změnám v poslední době? Nynější sestava. Kdo je z původní sestavy?

Z původní sestavy zbyl už jenom Pavel (bubeník). Jeho brácha Standa (kytara) odešel před dvěma roky a před půl rokem odešel i kytarista, který s námi ještě nahrál Chemomarsch. Nebudu to rozvádět ....již tehdy byl pasivnější, měl zájem o jiné věci než o muziku a nesedlo mu ani to, že jsme přitvrdili. Druhého kytaristu zatím nehledáme .....není však vyloučeno ...kdyby se objevil někdo, kdo by se nám líbil .....jsou pasáže, kde by se to hodilo. Ve třech se nám hraje hodně dobře a jsme spokojeni.

Jak dochází ke skládání nového materiálu? Jedná se o kolektivní nebo individuální práci?

Nebudu mluvit o současnosti a vrátím se k Chemomarsh. Pavel s Vendelínem (kytara) se scházeli ve zkušebně ...jamovali... oba přinášeli nápady a tak vznikla hlavní kostra. Potom jsme to dávali dohromady se zpěvem a na závěr se k tomu dělala basa ....z velké části ve studiu.

Co teď posloucháte za muziku? Na čem jste vyrostli? Ovlivnění?

Dost se to liší, protože Pavel je oproti nám starší ročník. Mezi náma je, když se to vezme 5 let. Pavel poslouchal muziku kdy letěl u nás třeba Katapult, ve světě Deep Purple, Black Sabbath. On sledoval celý vývoj, má ho tedy v sobě. Má vlastnost, že stále vnímá celou scénu. Já jsem začínal na Metallice (první dvě desky), Iron Maiden, ty kapely druhé poloviny 80. let a Vendelín ten vyloženě vyrostl na Panteře, Machine Head a Sepultuře.

Mluvil jsi o Metallice a Iron Maiden, co říkáš na jejich nový alba?

Iron Maiden - Nelíbí se mi to, myslím si, že kapela jako I.M. mohla najít lepšího zpěváka než je Blaze. Dickinsona jsem obdivoval, kdežto o nynějším zpěvákovi se to říct nedá.

Metallica - Přichází s každým albem s něčím novým. Když jsem to poprvně slyšel tak mě to vůbec nezaujalo a když jsem to poslouchal víckrát tak je to podle mě velice dobrá deska, akorát bych od Metalliky čekal úplně něco jiného.  

Jak často hrajete? Návštěvnost?

Nehrajeme pravidelně ...jsou měsíce kdy máme každý víkend kšefty ...teď v červenci toho nehrajeme moc ...srpen bude nabitej, nevíme kam dřív skočit. O návštěvnosti si myslím, že odpovídá situaci, která teď v klubech je. Přijdou i lidi, kterým je jedno co tam zrovna hraje.

Živíte se jenom muzikou, nebo máte každý své zaměstnání?

Hraním se kluci živili v době než jsem tam přišel. Potom se položila firma ...změnil se i trh ...konkurence kapel ze zahraničí je čím dál tím větší ...a se změnou stylu jsme to také nevyhráli. Došlo to tak daleko, že na poslední desce jsme se vysrali na to brát nějaký ohledy, ...hledat kompromisy, ...aby ta hudba byla stravitelná pro lidi. Neživíme se tim už nějakou dobu a od poslední desky si hrajeme to, co se nám líbí a úplně serem na to jak to bude komerčně přijatelný.

Co si myslíš o tvrzeních, že metal je na ústupu, mrtvý?

Žádnou reinkarnaci nečekám. Nynější hudební scéna se projevuje na tom, jak choděj lidi oblékaní. Na naše koncerty chodí lidi, které bych dřív čekal na Depeche Mode a to je to, že se všechno mele dohromady. Dneska, když o sobě řekneme, že hrajeme metal, tak je to pomalu nadávka. Já jsem si toho vědom, ale nějak mě to nesere. Já se prostě vyhýbám nějakému škatulkování a hrajem si to co hrajem a jak si to kdo nazve je mi jedno. Spousta kapel, které dřív hráli vyhranění styl mixují teď dohromady vlivy z různých stylů a kapel....metal jako takový? Ať si tomu říká každý jak chce, ...otázkou zůstává definice co je to  vůbec metal?

Máte k novému CD klip? Nebo jestli něco bude?

Vzhledem ke zkušenostem z minulé desky, kde jsme klip natočili bylo to na baladu LAST RED MAN, který zkurvili na LAST RED YOU (v pořadu ESO - pozn. redakce) ..... prostě ten klip stál dost velké prachy a šel v televizi když to sečtu asi 5x, takže vzhledem k tomu že na nové desce jsme natočili vesměs věci které v životě nejsou hratelné v nějaké televizi nebo v radiu kromě specializovaných pořadů prostě nám nepřišlo vhodné se snažit shánět peníze na nějaký klip.

Říkal jsi, že se muzikou neživíte, jak stíháte práci a muziku? Čas?

No, to že se neživíme muzikou neznamená že pracujeme. Já jsem byl donedávna na civilce a Vendelín je tam furt a s Pavlem chystáme agenturu, která by nás měla uživit.

Hráli jste s někým hodně známým (zahraniční kapela)?

Dávno, dávno tomu bylo ještě přede mnou hráli kluci před SCORPIONS v Ostravě.

Takže to by bylo asi všechno, díky za rozhovor.

Diskografie:

Mobilis in mobili ... 1990

Peklo pro všechny ... 1992

Never say never ... 1995

Chemomarsh ... 1997


Zveřejněno: 10. 09. 1997
Přečteno:
4242 x
Autor: Márty | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář