ZINEKontaktSpolupráceRedakceLinksDatabáze koncertů

Fobia zine

INFO BOX

ETERNAL NOISE MISERY 2019 - infočíst info »

ROOT s INFERNO v Brně - infočíst info »

VOMITOR, PERFIDIOUS - infočíst info »

ET MORIEMUR a POSTCARDS FROM ARKHAM na společném mini-tour - infočíst info »

INSANIA představí na turné Kacířův kancionál - infočíst info »

SVARTIDAUDI, SATURNALIA TEMPLE, ALMYRKVI - infočíst info »

MONSTROSITY se vrací po víc než 15 letech dobýt Prahu! - infočíst info »

ENTER THE ETERNAL FIRE FEST 2019 – infočíst info »


Další nové články

24. 4. 2019 | Ankety
RAVAR – „Deset otázek“celý článek »

22. 3. 2019 | Ankety
HORA RUIT – „Deset otázek“ celý článek »

14. 3. 2019 | English
C-4 – „10 questions“celý článek »

14. 3. 2019 | Ankety
C- 4 – „Deset otázek“celý článek »

7. 2. 2019 | Ankety
GUZZLE BOOZE – „Deset otázek“celý článek »

19. 1. 2019 | Ankety
HROBAR – „Deset otázek“celý článek »

1. 1. 2019 | Dr. Kydy
Prohlášení pořadatele koncertu kapely HATE dne 28. 12. 2018 v Českých Budějovicíchcelý článek »

31. 12. 2018 | Postřehy
Bilance roku 2018 + co bude v roce 2019?celý článek »


Koncerty

27. 4. 2019
Mladá Boleslav – Farářova sluj
SOBOTA 27. 4. 2019 Orthodox club / Farářova sluj, ...

27. 4. 2019
Mladá Boleslav – Farářova sluj
SOBOTA 27. 4. 2019 Orthodox club / Farářova sluj, ...

27. 4. 2019
Jihlava - Brick Bar
Hrají: NEVIDIM underground music ( Praha, Jihlava,...

30. 4. 2019
Anděl, Plzeň
ELECTRONIC WITCHCRAFT Přehlídka toho nejzajímav...

30. 4. 2019
Anděl, Plzeň
ELECTRONIC WITCHCRAFT Přehlídka toho nejzajímav...

3. 5. 2019
Cheb
Po delší odmlce se brněnská kapela HEIDEN vrací na...

3. 5. 2019
Papírák Písek
Písek je město Power Violence a Grindcore! Všichni...

4. 5. 2019
Stará Ves u Rýmařova
BUGRFEST je mealový fest pořádaný čtyřmi bratry. V...

Naše profily

RSS kanál RSS kanál
myspace
bandzone

Web Archiv


TELEPATIE ZINE
» Rozhovory » TARANTULA - Rozhovor s moravskou legendou

10. 9. 1997TARANTULA - Rozhovor s moravskou legendou

TARANTULA - zasvěceným jistě nemusím tuto kapelu představovat. Jak jste si mohli všimnout (i když těch plakátů moc nebylo a tomu pak taky odpovídala návštěvnost) byla v Táboře 18.7. v ORIONu.

Neváhali jsme a vyzpovídali baskytaristu a zpěváka v jedné osobě Alena Sommera.

V Táboře jste podruhý, jak se vám tady hrálo?

Já bych řekl, že je to už po třetí, kluci tady hráli když jsem ještě nebyl v kapele. Poprvé to bylo tady v Kulturáku před čtyřmi roky a v roce 94 jsme hráli na fesťáku na zimním stadióně a to už jsem hrál v kapele i já.

Jste už poměrně známější kapela, jaký byly začátky?

To se zrovna neptáš toho pravýho, ale mohu ti to říci z pohledu tehdy návštěvníka zábav, kde kluci začínali. Už od začátku hráli dost osobitý styl, kromě převzatých věcí. První projekt dali dohromady v roce 89 a nesl název ......eee.... zrovna si nevzpomenu, ale tématikou textů spadal do české historie např. husiti, Lucká válka, Jan Lucemburský. Na tu dobu dost originální náměty. V roce 1990 natočili pro Monitor kazetu, ta se jmenovala ?Mobilis in Mobili?, inspirovaná Julesem Vernem. V roce 1992 následovalo již 1. plnohodnotné  CD s názvem  ?Peklo pro všechny?. Na jaře v příštím roce jsem přišel do kapely já a nastal prudký zlom v dalším vývoji TARANTULY. Kluci chtěli přitvrdit, odešel basák se zpěvákem a jejich posty jsem zaplnil já. Hudební orientace spadala k Panteře. Tehdy to byly daleko melodičtější věci než co hrajeme teď.

Proč jste přešli na anglický texty?

Již s mým příchodem s tím bylo počítáno, kapela byla už hodně rozjetá,  což mohu opět říci z pohledu fanouška, měli obrovskou reklamu a šance prosadit se venku. To byl teda hlavní důvod + já jsem anglinu studoval, takže ani z mé strany nebyl problém....krom toho..anglicky zpívám líp.

Říkal jsi, že jste měli možnost jít vzhůru. Něco se podělalo?

Všechno se posralo když jsem přišel. Kluci byli u jedné česko-americké firmy, která vyplýtvala hrozný prachy na jiné projekty což vedlo k jejímu položení.

Co nám povíš k personálním změnám v poslední době? Nynější sestava. Kdo je z původní sestavy?

Z původní sestavy zbyl už jenom Pavel (bubeník). Jeho brácha Standa (kytara) odešel před dvěma roky a před půl rokem odešel i kytarista, který s námi ještě nahrál Chemomarsch. Nebudu to rozvádět ....již tehdy byl pasivnější, měl zájem o jiné věci než o muziku a nesedlo mu ani to, že jsme přitvrdili. Druhého kytaristu zatím nehledáme .....není však vyloučeno ...kdyby se objevil někdo, kdo by se nám líbil .....jsou pasáže, kde by se to hodilo. Ve třech se nám hraje hodně dobře a jsme spokojeni.

Jak dochází ke skládání nového materiálu? Jedná se o kolektivní nebo individuální práci?

Nebudu mluvit o současnosti a vrátím se k Chemomarsh. Pavel s Vendelínem (kytara) se scházeli ve zkušebně ...jamovali... oba přinášeli nápady a tak vznikla hlavní kostra. Potom jsme to dávali dohromady se zpěvem a na závěr se k tomu dělala basa ....z velké části ve studiu.

Co teď posloucháte za muziku? Na čem jste vyrostli? Ovlivnění?

Dost se to liší, protože Pavel je oproti nám starší ročník. Mezi náma je, když se to vezme 5 let. Pavel poslouchal muziku kdy letěl u nás třeba Katapult, ve světě Deep Purple, Black Sabbath. On sledoval celý vývoj, má ho tedy v sobě. Má vlastnost, že stále vnímá celou scénu. Já jsem začínal na Metallice (první dvě desky), Iron Maiden, ty kapely druhé poloviny 80. let

a Vendelín ten vyloženě vyrostl na Panteře, Machine Head a Sepultuře.

Mluvil jsi o Metallice a Iron Maiden, co říkáš na jejich nový alba?

Iron Maiden - Nelíbí se mi to, myslím si, že kapela jako I.M. mohla najít lepšího zpěváka než je Blaze. Dickinsona jsem obdivoval, kdežto o nynějším zpěvákovi se to říct nedá.

Metallica - Přichází s každým albem s něčím novým. Když jsem to poprvně slyšel tak mě to vůbec nezaujalo a když jsem to poslouchal víckrát tak je to podle mě velice dobrá deska, akorát bych od Metalliky čekal úplně něco jiného.  

Jak často hrajete? Návštěvnost?

Nehrajeme pravidelně ...jsou měsíce kdy máme každý víkend kšefty ...teď v červenci toho nehrajeme moc ...srpen bude nabitej, nevíme kam dřív skočit. O návštěvnosti si myslím, že odpovídá situaci, která teď v klubech je. Přijdou i lidi, kterým je jedno co tam zrovna hraje.

Živíte se jenom muzikou, nebo máte každý své zaměstnání?

Hraním se kluci živili v době než jsem tam přišel. Potom se položila firma ...změnil se i trh ...konkurence kapel ze zahraničí je čím dál tím větší ...a se změnou stylu jsme to také nevyhráli. Došlo to tak daleko, že na poslední desce jsme se vysrali na to brát nějaký ohledy, ...hledat kompromisy, ...aby ta hudba byla stravitelná pro lidi. Neživíme se tim už nějakou dobu a od poslední desky si hrajeme to, co se nám líbí a úplně serem na to jak to bude komerčně přijatelný.

Co si myslíš o tvrzeních, že metal je na ústupu, mrtvý?

Žádnou reinkarnaci nečekám. Nynější hudební scéna se projevuje na tom, jak choděj lidi oblékaní. Na naše koncerty chodí lidi, které bych dřív čekal na Depeche Mode a to je to, že se všechno mele dohromady. Dneska, když o sobě řekneme, že hrajeme metal, tak je to pomalu nadávka. Já jsem si toho vědom, ale nějak mě to nesere. Já se prostě vyhýbám nějakému škatulkování a hrajem si to co hrajem a jak si to kdo nazve je mi jedno. Spousta kapel, které dřív hráli vyhranění styl mixují teď dohromady vlivy z různých stylů a kapel....metal jako takový? Ať si tomu říká každý jak chce, ...otázkou zůstává definice co je to  vůbec metal?

Máte k novému CD klip? Nebo jestli něco bude?

Vzhledem ke zkušenostem z minulé desky, kde jsme klip natočili bylo to na baladu LAST RED MAN, který zkurvili na LAST RED YOU (v pořadu ESO - pozn. redakce) ..... prostě ten klip stál dost velké prachy a šel v televizi když to sečtu asi 5x, takže vzhledem k tomu že na nové desce jsme natočili vesměs věci které v životě nejsou hratelné v nějaké televizi nebo v radiu kromě specializovaných pořadů prostě nám nepřišlo vhodné se snažit shánět peníze na nějaký klip.

Říkal jsi, že se muzikou neživíte, jak stíháte práci a muziku? Čas?

No, to že se neživíme muzikou neznamená že pracujeme. Já jsem byl donedávna na civilce a Vendelín je tam furt a s Pavlem chystáme agenturu, která by nás měla uživit.

Hráli jste s někým hodně známým (zahraniční kapela)?

Dávno, dávno tomu bylo ještě přede mnou hráli kluci před SCORPIONS v Ostravě.

Takže to by bylo asi všechno, díky za rozhovor.

Diskografie:

Mobilis in mobili ... 1990

Peklo pro všechny ... 1992

Never say never ... 1995

Chemomarsh ... 1997

sdílet
Přečteno: 4463x Autor: Márty | Další články autora
Datum: 10. 9. 1997

FotoGalerie (Počet obrázků: 0)

Diskuze (Počet příspěvků: 0)
celá diskuze » | vložit příspěvek »



Novinky

25. 4. 2019 | Autor: Johan
Rozhovory o Telepatie zinečtěte zde »

25. 4. 2019 | Autor: Johan
Týnecký Mazec 2019, 22. 6. 2019, Týnec nad Labem - Letní parket Ostrov čtěte zde »

25. 4. 2019 | Autor: Coornelus
STREETMACHINE mají nový klipčtěte zde »

24. 4. 2019 | Autor: Coornelus
NÁV vplouvá do svobodných vod black metalu nahrávkou Smrtcičtěte zde »

24. 4. 2019 | Autor: Bury
THE CRANBERRIES s novou skladboučtěte zde »

23. 4. 2019 | Autor: Johan
VULTURE INDUSTRIES, HELHEIM, MADDER MORTEM, 28. 4. 2019, Praha - Nová Chmelnicečtěte zde »

23. 4. 2019 | Autor: Bury
Nové video DEBUSTROLčtěte zde »

23. 4. 2019 | Autor: Bury
Nové video PHAL:ANGST čtěte zde »

22. 4. 2019 | Autor: Bury
INSANIA - Kacířův kancionálčtěte zde »

22. 4. 2019 | Autor: Bury
Nové video FIVE FINGER DEATH PUNCHčtěte zde »

další novinky ...

Reklama

flash player not installed

Nejčtenější za 30 dní

27. 3. 2019 | Reporty
HEAVY METAL THUNDER vol. 1, 23. 3. 2019, Písek - Divadlo Pod Čaroucelý článek »

3. 4. 2019 | Reporty
MALLEPHYR, DJEVELKULT, INFERNO, ACHERONTAScelý článek »

9. 4. 2019 | Reporty
TENGRI, ZMAR, NULAJEDNANULANULA, SEKEROMLATcelý článek »

26. 3. 2019 | Reporty
DIVERSITY, OBJECTcelý článek »

1. 4. 2019 | Recenze
Dubnové tipy – alba & koncertycelý článek »

30. 3. 2019 | Reporty
SÓLSTAFIRcelý článek »


Poslední diskuse

DER BLUTHARSCH AND THE INFINITE CHURCH OF THE LEADING HAND, OLAF OLAFSONN AND THE BIG BAD TRIP
Datum: 18. 4. 2019 22:39:54
Autor: Garfield
Titulek: Psychedelicko-metalový večer

diskuse k článku »

Václav Votruba – KNIHA KOVU (část 3: heavy metal)
Datum: 17. 4. 2019 19:06:34
Autor: Václav Votruba
Titulek: Rockpalace

diskuse k článku »

Václav Votruba – KNIHA KOVU (část 3: heavy metal)
Datum: 17. 4. 2019 10:33:03
Autor: Martin
Titulek: ...

diskuse k článku »

C- 4 – „Deset otázek“
Datum: 17. 4. 2019 00:32:57
Autor: Bury
Titulek: Ano,

diskuse k článku »

C- 4 – „Deset otázek“
Datum: 16. 4. 2019 20:40:26
Autor: Coornelus
Titulek: ...

diskuse k článku »

C- 4 – „Deset otázek“
Datum: 16. 4. 2019 19:02:28
Autor: Johan
Titulek: Odpověď

diskuse k článku »


Partnerské weby

Fobia Distribution e-shop Metalopolis.net Metal Forever & Metal Man True empress

Reklama