Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

DESIRE FOR SORROW – At Dawn of Abysmal Ruination CD 2014 Pařát Magazine & Productions

Úvodem musím zmínit, že se mi moc do nahrávky nechtělo. V aktuálním čísle obměsičníku Pařát (č. 57) jsem v prvním odstavci článku pojednávající o kapele DESIRE FOR SORROW spatřil jméno CRADLE OF FILTH, což málem stačilo k tomu, abych nahrávku „At Dawn of Abysmal Ruination” nechal ležet ladem. Což sice taková pravda zase není, protože když už toto CD vlastním, tak určitě dřív či později by si cestu do přehrávače našlo. Jen doplním, že COF zrovna nemusím, a abych se přiznal, tak jejich nahrávky nevlastním a ani jsem žádné celé album vůbec pořádně neslyšel.

Poslouchám debutovéí album jihočeské smečky (Týn nad Vltavou, Zliv) DESIRE FOR SORROW „At Dawn of Abysmal Ruination", pročítám článek v Pařátu, pod jehož vlajkou album bylo vydáno, a uvědomuji si, že přirovnání k nějaké kapele může působit jak kladně, ale i záporně. Cituji: „...jejich jméno je nejčastěji spojováno s duskmetalovými veterány COF…“ Cituji názor DESIRE FOR SORROW: „Alespoň lidé, co nás neznají, ví, co od naší hudby přibližně mohou čekat. Vlivy nezapřeme..." No, a je to tam... Tak jasně, asi je to můj problém, že COF nemám rád (úsměv). Samozřejmě nejdůležitější je poslech a již prvním poslechem při pročítání článku hodnotím album pozitivně.

Velmi kladně na albu hodnotím hudbu, což je velké plus. Ať už skladatelským umem nebo jenom samotnými aranžemi, sledem skladeb jak jdou za sebou... Vkusné, nebál bych se říct příjemné je zakomponování kláves. Klávesy zde neslouží jen jako nějaký obyčejný doplněk, ale nejen že vstupují do děje jako vstupní intro „The Awakining" nebo zakončují například skladbu „Tainted Hopes", navíc věrně kopírují kytarovou linku a vytvářejí komplexní harmonický celek celého alba. A pokud se objeví někde „osamoceně" nebo mají navrch nad ostatními nástroji („Stay Primitive", „In The Ruthless Wastelands", „Revelation Through Affliction"), tak vytvářejí příjemnou třešinku na dortu a skladby se stávají tím pádem perlami celého alba. Takových hudebních perel je zde víc, ne-li pomalu jedenáct (úsměv). Pětačtyřicet minut poslechu uteče rychle, ba ani nezaregistrujete, že jedna skladba skončila. Tím ovšem nemyslím, že skladby jsou slité v jeden celek. Jsou umně zakomponované, tak, aby vkusně navazovaly za sebou.

Druhým výrazným znakem je zde zpěv. V úvodní skladbě se objevuje příjemný vokál hostující Zdenky Ambruzkové, který se ještě objeví ve dvou písních, a to v plnohodnotné skladbě „Tainted Hopes", kde její zpěv doplňuje velmi výrazný blackový skřehot. Další píseň, kde uslyšíme Zdenku, je opět takové intro „In The Ruthless Wastelands", kde ji doplní vypravěč hudebního příběhu. Na toto intro naváže skladba „Revelation Through Affliction", kde se opět prostřídají dvě polohy vokálu, vysoký skřehot a hrubý murmur. Tyto vokály nás doprovázejí vlastně po celou dobu alba. Oba hlasy jsou nejvíce zřetelné v „End of All Nights", „Heretic God", „Stay Primitive" nebo „Horned Crown", která je v této kombinací přímo excelentní. Písně jsou pěkně podbarveny pěveckým sborem, který můžeme zaregistrovat hned ve dvojce „End of All Nights".

Vše sviští a jede jako dobře promazaný stroj, všechny nástroje jsou skloubené dohromady. Prostě je to jeden neoddělitelný celek. Je zapotřebí aspoň okrajově vyzdvihnout ostatní nástroje, protože hlavní devizy alba už známe. Když zůstanu u dvojky, tak v polovině písně za sborem a klávesami se pěkně z letargie probudí basa, která svižnou skladbu zklidní a přinese tajemnější atmosféru. Basa je zřetelná například v osmé skladbě (druhé intro) anebo v „Revelation Through Affliction", ale po většinu alba spíše stojí v povzdálí jako doprovod vytvářející kulisu hlavního děje, kterému nejvíce vévodí zmiňované klávesy a severský svištící kytara. „Stay Primitive" překvapí z heavy metalovým vstupem, který stejně opět nabere mrazivou jízdu. Heavy metalové motivy můžeme vnímat i v úvodu skladby „Agony in Vain", které jsou okamžitě zahnány metalcorovými breaky. Ke konci se objeví opět heavy kytarový motiv, silně připomínající IRON MAIDEN. Rychlost je nepostradatelná nejen u kytar, ale i u bicích, které za ostatními nástroji určitě také nepokulhávají. Právě mě hodně baví v blackové maidnovské skladbě anebo v „Insurrection", kde mají s klávesami potažmo s perkusemi magickou palebnou sílu. Mám dojem, že v této skladbě jsou nejlepší.

Moc skladeb jsem neopomenul vyjmenovat. Takže v každé písni se najde nějaký moment uchu lahodící. Skladby, které jsem vyjmenoval víckrát mohou být zmiňované hity, ale jak říkám, prakticky ke každé skladbě jsem našel cestu. I po vícero poslechů jsem se nenudil a album, které má okouzlující, epickou melodii, mě bavilo. Tak, jak se postavili DFS k albu, tak kvalitně natočili videoklip k nejčastěji zde v recenzi jmenované skladbě „Stay Primitive", který je pěkně do detailu zpracován. Ona píseň určitě ne náhodně byla vybrána, zřejmě je dokonalá...

Tak jako hudba, tak i cover je kvalitně zpracován. Samozvaný prorok sedící na římském trůně a kolem něho zkáza. Cover vystihuje samotnou koncepci alba, ale to už dál v textech. O samotném dílu si můžete také přečíst v Pařátu anebo určitě se něco dozvíte v připravovaném rozhovoru zde na Fobii. Jak jsem se již zmínil, tak album vyšlo jako příloha časopisu Pařát nebo jej budete moci koupit ve formě digipacku (v době psaní recenze ještě nebyl realizován) s dvanáctistránkovým bookletem.

Původně jsem albu moc nevěřil, nebo jsem si spíš nechtěl připustit, že by to mohlo být dobré. Prvním poslechem jsem jej ohodnotil, že je určitě lepší než průměr. Dalšími poslechy jsem začal hledat plusy, mínusů bylo málo, spíše žádné. Jen se mně zprvu nelíbil silně skřehotavý vokál, trochu vadilo, že mu nejde rozumět a že je v některých skladbách (okamžicích) trochu v zákrytu hudby, ale nakonec i tomu jsem přišel na kloub. Každým poslechem alba „At Dawn of Abysmal Ruination" kapely DESIRE FOR SORROW se hodnocení posunulo vždy o malý kousek výš...

Seznam skladeb:

  1. The Awakining
  2. End of All Nights
  3. Insurrection
  4. Tainted Hopes
  5. Heretic God
  6. Stay Primitive
  7. Horned Crown
  8. In The Ruthless Wastelands
  9. Revelation Through Affliction
  10. Agony in Vain
  11. Burial Flowers

Čas: 44:24

Sestava:

  • Ziky - kytara, zpěv
  • Infernits - kytara
  • Vlajda - basa
  • Johny - klávesy, zpěv
  • Bimbo - bicí
  • host: Zdenka Ambruzková - vokál (1, 4, 8)
  • Pěvecký sbor Koně Petřvalského - chorus


http://www.desireforsorrow.cz/
http://www.facebook.com/desireforsorrow


Zveřejněno: 15. 05. 2014
Přečteno:
3569 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

16. 05. 2014 00:25 napsal/a daniel špína
Jako
na spaní dobrý
15. 05. 2014 23:30 napsal/a Luma
kopírka
Spousta kapel se navzájem kopíruje, aniž by o tom věděly. rozdíl je kopírovat špatně a kopírovat s vlastním rukopisem a ten i přes silný odkaz britů je patrný. Navíc COF není jen Danni
15. 05. 2014 20:57 napsal/a pekop
desire
Pro mě jednoznačná kopírka starších COF s velmi solidním zvukem. Dannimu odešel hlas, už jen sípe,na téhle desce je zpěvl špičkový stejně perfektně je vše zahráno.
15. 05. 2014 18:31 napsal/a 4h
Kritika
Nemůžu si pomoct, ale v prvním odstavci žádná kritika není. Jen zmínka, že COF neposlouchám. Nic víc, nic míň. Přečti si první odstavec pořádně.
15. 05. 2014 14:26 napsal/a PoL
Recenze
Strašná recenze, sorry. První odstavec mě pobavil- nejdřív něco zkritizuješ a v zápětí to hned popřeš :D Recenzi bych si teda přidstavoval kritickou, to,že napíšeš, že se Ti všechno líbí, ničemu a nikomu nepřispěje. Věřím, že album je super, a proto by se určitě hodilo recenzi více propracovat a např. věta : \"Velmi kladně na albu hodnotím hudbu, což je velké plus\" je hodně velkej publicistickej fail..