Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HUSMAN FEST

ANTICORPSE – The Great Fall of Humanity CD 2014, Dream Box Records / Metal Corporation

Francouzská kapela ANTICORPSE má kromě své domoviny v oblibě ještě dvě země – Velkou Británii a Českou republiku. Je to dáno tím, že v těchto zemích toho zatím odehrála nejvíc, a co víc, má v plánu toho ještě víc odehrát. Alespoň tedy u nás, kde má naplánované krátké turné čítající čtyři zastávky (6.5. České Budějovice, 7.5. Písek, 9.5. Praha a 10.5. Příbram). Ale ještě k té oblibě – důkazem je booklet, kde pánové a dáma zdraví kapely a pořadatele z Británie a posílají pozdrav kamarádům z České republiky, a posílají jim ho pěkně česky, slovem „nazdarek“. Jinak žel booklet příliš krásy nepobral, tedy jednu krásku ano (úsměv), ale graficky je to hodně strohé a jednoduché, jen přeložený dvojlist, seznam skladeb a fotka kapely, v níž právě působí ona kráska, kytaristka Julie.

První poslech alba mi přišel takový nějaký všelijaký. (úsměv) Nějak jsem se v muzice nemohl zorientovat, což je způsobeno tím, že se hraje směsice death, thrash a black metalu s, nemůžu si pomoci, hardcore. Což i na monitoru vypadá „podezřele“, a co potom z reproduktorů... (úsměv) Chvíli slyším Norskem načichlé blackové kytary, chvíli Švédskem inspirované potemnělé deathové riffy, ale hlavně je to hodně pestré co do rytmiky. Přijde mi, že bubeník určuje směr kapely, ostatně zvuk je udělaný taky netradičně, bicí jsou hodně nahoře, jsou výborně slyšet, až to možná v některých momentech působí nepatřičně, kytary by snesly být posazené výš. Aby to nebylo tak jednoduché (ono už to nebylo jednoduché podle předchozího popisu...), tak kytara poměrně často vyluzuje docela zajímavá sóla, a co víc, jsou tu okamžiky, kdy vše kolem drtí basa.

O řev se starají hned dvě hrdla, která se doplňují, hlavní křikloun má řekněme výraznější, čistější hlas, backing vokály jsou spíše zachmuřené, zahuhlané. Často si to pánové dávají najednou a pestré vokály taky přispívají k zajímavosti nahrávky. Tu nad průměr vytahuje i časté střídání tempa, i střídání řekněme jednodušších pasáží s těmi propracovanými. Důkazem je „The Habited Planet“, v níž dojde i na progresivní prvky, i na poměrně fádní závěrečný úsek. Death/core – takový dojem mám z úvodu „Rites For a Dying Man“, a záměrně píši mezi death a core lomítko, aby si někdo nemyslel, že jde o moderní matematický žánr – to ani náhodou, tady to prostě devastuje deathově s HC drivem, aby se po chvíli skladba překlopila do deathové špíny a zmaru a ten v kytarové kvílení.

Docela mě zarazila stopáž sedmé „Depths of Ymir“, říkal jsem si, jestli to Francouzi utáhnou, ale ono to díky té pestrosti funguje i takhle dlouho. Hypnotické momenty, možná připomínající HYPOCRISY, mají svou váhu, odlehčení v podobě jednodušších postupů přichází v pravou chvíli, stejně jako pozvolný návrat k tvrdosti a hutnosti.

Nechybí ani instrumentálka, po intru druhá věc úplně jiného ražení, v níž dostávají prostor syntetické zvuky, čistě znějící kytary se starají o artrockové plochy a po tom všem zapeklitém nářezu přijde tenhle oddych celkem vhod. A vhod přijde i variace na göteborský melodický death metal v podobě „Ode Scaldique“, v němž dokonce zabrnká akustická kytara podpořená zajímavě zahranou kytarou basovou. Tuhle skladbu bych chtěl slyšet živě, protože závěrečná kytarová divočina patří k tomu nejlepšímu, co album nabízí.

ANTICORPSE rozhodně nejsou tuctovou kapelou. Nevím, jestli to je výhoda, nebo nevýhoda, když jsou tak těžko zařaditelní, ale výhodou může být, že mohou zaujmout příznivce všech metalových extrémních stylů a snad i hardcoristy, na druhou stranu vyznavači jednoho druhu metalu či vyloženě jen hácéčka asi radostí skákat nebudou. Mně se deska nakonec dostala pod kůži; neříkám, že je to nějaký klenot, ale nápady jsou tu zajímavé a jsem zvědavý, jak to bude znít (pozítří) živě.

Seznam skladeb:

  1. Prelude to a Fall
  2. The Great Fall of Humanity
  3. In The Name of Peace
  4. The Habited Planet
  5. Rites For a Dying Man
  6. Dead And Reborn
  7. Depths of Ymir
  8. Misleading Illusion
  9. Ode Scaldique
  10. Korrils´ Dance

Čas: 51:31

Sestava:
  • Sven Vinat – guitar and vocals
  • Julie Caspar – guitar
  • Yohann Mahe – bass guitar and backing vocals
  • Félix Flin – drums

https://fr-fr.facebook.com/pages/AntiCorpse/46908303716
https://myspace.com/anticorpse666

ROZHOVOR


Zveřejněno: 05. 05. 2014
Přečteno:
3509 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

07. 05. 2014 15:11 napsal/a AntiCorpse
ČB
Včera v ČB cca 4 platící...jinak Anticorps parádní!
06. 05. 2014 17:04 napsal/a Johan
AntiCorpse
Tak zítra vyrážíme směr Písek!