Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

POPPY SEED GRINDER – promo ´14 CD-R 2014, vlastní náklad

No konečně! Od roku 2008, kdy vyšlo druhé a zatím poslední album „Humanophobia“ pražských POPPY SEED GRINDER, už uběhlo hodně vody a umlelo se moře máku. Kapela navíc prošla značnými personálními otřesy, a tak zprávy o chystané třetí řadovce budily pochopitelně očekávání a zvědavost. Tu by alespoň částečně mělo zmírnit letošní únorové promo čítající 3 skladby a naznačující, jak to s makovými drtiči v současnosti vypadá.

No, jestli nové album bude tak našlapané jak předložené „promo ´14“, máme se na co těšit. Sestava kolem jediného zakládajícího člena Yardy ořezaná na trio jako by chtěla dokázat, že se za ty necelé dva roky od poslední změny v sestavě dostatečně stabilizovala, sehrála a nastoupila do studia s obrovskou chutí ukázat, zač je toho loket. Mám moc rád předchozí tvorbu, ale nové songy se mi zdají ještě nasypanější, z muziky sálá zdravá nasranost a agrese. Bláhový by byl ten, kdo by čekal výraznější hudební posun do jiných teritorií, než na kterých se POPPY SEED GRINDER léta pohybují, jedním dechem je však třeba dodat, že i díky zmiňovaným personálním rošádám zní oblíbený pražský soubor přeci jen trochu jinak. Služebně nejmladší člen Honza, který se chopil basy a zpěvu v listopadu 2012, používá poněkud jiný vokální projev než jeho předchůdce, a bubeník Dharm, nebojím se to říct, posunul muziku POPPY SEED GRINDER do vyššího levelu. Jeho důrazná, přesná a dravá hra je výstavní i devastační, a působí dojmem naprosto dokonale seřízeného motoru s minimální šancí se zadřít.

První pecka mezi oči „Dominant Class of Animals“ se vysype z beden bez jakékoliv zbytečné předehry, a ukazuje, že mírné změny nastaly i ve zvuku kapely. Samozřejmě hned zaznamenávám typické flažolety, bicí palba nedá vydechnout, ale nejdelší song na cd postupně odhalí, že se POPPY SEED GRINDER zaměřili i na pestřejší strukturu skladeb. Nelze si nepovšimnout tradičně velkého důrazu na techniku hry, na straně druhé mám pocit, že banda se čím dál více vzdaluje tradičnímu pojetí death/grindu tak, jak je obecně vnímán, a začleňuje do své tvorby stále více hardcorových prvků. Jako by si řekli, že blbnutí a tanečků bylo dost, a jde se na zteč. Dost často byli v minulosti zmiňováni jako čeští DYING FETUS. Kdo chce, bude je tam slyšet vždycky, třeba ve dvojce „Going Through“, kterou mám chuť si pouštět stále dokola. Dravé tempo prokládané zatěžkanými tahavými riffy, brutální bicí, devastující basa, prostě paráda. Řádným HC odérem znovu zavání i poslední „Variety X“, v které mě dostaly pasáže prostřídávání luxusních klepaček s hutnými kytarovými záseky a stěnami. Všechny tři skladby mají také potenciál udržet se člověku v paměti a vybavit si je i druhý den, což zdaleka není samozřejmostí.

Živočišnost, dravost, energie, tah na bránu, ale i technika a myšlenky. To vše v necelých deseti minutách. POPPY SEED GRINDER zavěsili promo i na internet, kde si ho může kdokoliv volně stáhnout, takže neváhejte. Dostal jsem k dispozici cd formát (obsahuje i dvoustránkový booklet s texty a základními informacemi), u kterého mě překvapilo, že po spuštění nebylo cd skoro slyšet, ale po opravdu pořádném otočení volume po směru hodinových ručiček bylo vše v pořádku. Za sebe můžu říct, že mě současná tvář POPPY SEED GRINDER chytla a má zvědavost na novinku ještě více vzrostla. Na nějaké hodnocení (i bodové) je nabízený materiál příliš krátký, necháme si ho raději na velké album. Zatím nezbývá, než se těšit, a přát kapele, ať najde schopného vydavatele a současná forma ji vydrží. Mají na to nás brzy všechny semlít.

Seznam skladeb:

  1. Dominant Class of Animals
  2. Going Through
  3. Variety X


Čas: 09:59

Sestava:

  • Honza – basa, zpěv
  • Yarda – kytara
  • Dharm – bicí


http://www.poppyseedgrinder.cz/news/
http://bandzone.cz/poppyseedgrinder
https://www.facebook.com/PoppySeedGrinder


Zveřejněno: 01. 05. 2014
Přečteno:
4549 x
Autor: Prepil | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář