Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

DESIRE FOR SORROW, THE REVOLT, ALL FRIENDS DEAD, SELF-DEFENCE, ATARI TERROR

Několikaměsíční maratón věnovaný pátému ročníku MetalGate Massacre, patrně vůbec nejostřejší existující soutěži u nás, dospěl k svému konci. Na podzim se přihlásilo 81 kapel, z jejichž nahrávek porota vybrala 16 nejlepších pro koncertní kola. Čtyři čtvrtfinálová a dvě semifinálová klání potom určila čtveřici finálových skupin, které vystoupily tento večer.

Přestože hlavně základní kolo, spočívající v porotcovském poslechu obrovského počtu nahrávek, ze všeho nejvíc připomíná brodění se bahnem průměrných, podprůměrných a často i příšerných kapel, mezi nimiž lze jen výjimečně narazit na něco opakovaně poslouchatelného, do dalších fází soutěže už naštěstí postupují výhradně snesitelné a přežitelné záležitosti.

Startovací úloha připadla pražským SELF-DEFENCE, kteří jsou zcela ukázkovým příkladem toho, jak lze o několik tříd pozvednout svou úroveň. Ještě donedávna hodně podprůměrná kapela výrazně  rozkvetla příchodem výborné zpěvačky Adriany Pitrové, jejíž zásluhou se rockový crossover citelně přiblížil podobně laděným MATAHARI. Repertoáru však zatím chybí větší vyrovnanost a koncertní provedení nedosáhlo přesvědčivosti loňských demosnímků.

Turnovští ALL FRIENDS DEAD pojí velmi tvrdý moderní rock s pronikavou elektronikou a nutno dodat, že v tomto konání se jim vede obstojně. Jestliže zpěvák zrovna obsluhoval syntezátor, tak to pódiově moc dobře nepůsobilo, a cover od DEPECHE MODE také nedopadl nejlépe, pánové však řádili natolik intenzivně, že nejen povalili bicí, ale hlavně naznačili, že s trochou potřebné snahy se v budoucnu můžou zařadit mezi ty, o nichž ještě bude slyšet.

Českobudějovičtí DESIRE FOR SORROW do lidí nahustili atmosféricky blackmetalovou smršť, kterou se jim podařilo velmi rovnoměrně uspokojit ve všech interpretačních složkách, čili pokud jde o skřek, instrumentaci, zvuk a pódiovou prezentaci. Ovlivnění světovými vzory je z nich zřejmé na sto honů, přesto nemůže být divu, že pro ně hlasovalo nejvíce diváků a také všech pět porotců, tedy včetně BigBosse z ROOT, Máry z F.O.B. nebo mě samotného.

Pelhřimovští THE REVOLT potvrdili, že ze všech finalistů disponují asi nejmenší dávkou tvůrčího a interpretačního talentu, za což vedle tuctového repertoáru může zejména vokalista, zvláště pokud jde o jeho hodně nevyzrálé melodičtější polohy. Kapela však rozhodně předvedla opravdu energický výkon, jímž alespoň částečně zahladila své citelné nedostatky, ale především se jí podařilo navázat poměrně žhavý a intenzivní kontakt s nadšeným publikem.

Role hostů a současně největších taháků večera připadla pražským ATARI TERROR, kteří zřetelně ukázali, o kolik jsou vepředu oproti všem soutěžícím kapelám. Vedle základní prezentační zručnosti a skvěle se doplňujících vokalistů totiž nabízejí i znatelnou porci osobitosti a rozpoznatelnosti, která jejich dosti tvrdý, ale hlavně pestrý a nápaditý crossover posouvá přece jen o něco výše. Osvědčené hitovky jako „Motofoko“ či „Attention!“ nemohly zklamat a potvrdily, že kdyby formace soutěžila, musela by nutně zvítězit. Je ovšem jasné, že při své dostatečné viditelnosti se už nemusí poměřovat s kolegy, těm ale v onen večer nepochybně přihrála pár diváků.

Následovalo vyhlášení výsledků, které si lze prostudovat na konci článku, a vzápětí tombola, kdy si pár šťastlivců chytilo vhozené míčky, jimiž se dověděli o konkrétních výhrách. Mezitím se všichni přítomní seznámili se skutečností, že soutěž si po pěti letech dává pauzu, v nadcházející sezóně tedy neproběhne a znovu se přihlásí o slovo až na podzim 2015.   

Hlasování 235 diváků (1 divák = 1 hlas):
1. DESIRE FOR SORROW – 106 hlasů
2. THE REVOLT – 51 hlasů
3. ALL FRIENDS DEAD – 40 hlasů
4. SELF-DEFENCE – 38 hlasů

Hlasování 5 porotců (1 porotce = 1 hlas o síle 5 % z počtu diváků = 11,75 hlasů):
DESIRE FOR SORROW – 5x 11,75 = 58,75 – zaokrouhleno na 59 hlasů
ostatní skupiny – žádný hlas

Konečné pořadí finále 5. ročníku soutěže MetalGate Massacre:
1. DESIRE FOR SORROW – 165 hlasů (106 od diváků + 59 od porotců)
2. THE REVOLT – 51 hlasů (vše od diváků)
3. ALL FRIENDS DEAD – 40 hlasů (vše od diváků)
4. SELF-DEFENCE – 38 hlasů (vše od diváků)

Fotky SELF DEFENCE Patrik Chrastil, celá galerie zde

Fotky THE REVOLT, DESIRE FOR SORROW, ALL FRIENDS DEAD, ATARI TERROR Aneta Virtová, celá galerie zde


Zveřejněno: 29. 04. 2014
Přečteno:
3515 x
Autor: Oliva | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

01. 05. 2014 22:55 napsal/a Ája
Děkujeme
Ahoj, díky za recenzi Olivo :-) Adriana Self-Defence
30. 04. 2014 17:48 napsal/a Hájič - The Revolt
už toho nechme :o)
Asi naposledy zdravim všechny co sem píšou do diskuze. Znovu podotýkám,že Kapela The Revolt v žádném případě nepopírá, že DFS byli rozohodně kapela,která si zasloužila vyhrát!!! Kluci jsou výborný a hraje jim to o tom žádná,taky naprosto ctíme názor poroty a lidí v sále!!! Moc nechápu proč tady nakonec vznikla nějaká debata o tom kdo je nebo neni zhrzenej,to my v žádnym případě nejsme,ceníme si našeho umístění. Pouze sem poděkoval za názor,a to i přes to,že pro nás nevyzněl dobře,tak nechápu proč se to tady takhle rozjelo. Myslím si ,že nebylo nutný to tady takovýmhle způsobem poslat uplně jinam než to mělo jít. Díky všem za názory.
30. 04. 2014 16:29 napsal/a Zdenda the Revolt
u mne taky
souhlasim s pavlem... akce super. skvela organizace . jsem nadsenej. kapela vitezna paradni se super fanousky... moc jsem si akci uzil a diky za nazory.. kazdej je dulezitej... Zdenda The Revolt
30. 04. 2014 15:20 napsal/a Pavel - The Revolt
u mě dobrý
za mě, děkuji za recenzi, za super akci a za příjemné zážitky, které jsem si z této soutěže odnesl. Doufám, že se se někdy s finalisty ještě potkám, neb srandy byl kopec :) Díky! :)
30. 04. 2014 14:29 napsal/a Peťan
Soutež MGM a podobné
upřímně? Mě třeba tyto soutěže přijdou celkem k ničemu. Kvalitní kapela si své posluchače najde sama kvalitou materiálu, koncertů, atd...