Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
TELEPATIE VI

20.4.2014, Praha - klub Exit - Us

Letos jsem si dopřál pěkně vypráskané Velikonoce. V sobotu mě čekaly švédské chladivé melodie v podobě kapel DIABOLICAL a FACEBREAKER v Plzni a v neděli jsem navštívil matičku Prahu, kam zavítal německý death metalový kult PURGATORY. Zde je druhý den:

V dnešní době je většina lidí neustále připojena k všemocné síti, díky níž je najednou svět plný odborníků na cokoliv. Máme tak mezi sebou najednou tisíce „specialistů“ na vaření, vztahy, jadernou fyziku i muziku. Vždycky, když mě tenhle mnohdy pokřivený pohled a přemíra informací začne štvát, dostanu obrovskou chuť někam vyrazit. A protože rodiny (děkuji mé drahé za svatou neutuchající trpělivost), práce a sportu mám plný život (zaplať Satan za to), zbývá mi pak čas už jen na ten náš death metal (smích). Ty často dlouhé chvíle čekání na vlak, cestování i nočních toulek po různých městech jsou pro mě vyváženy vždy několika desítkami minut reality s mojí oblíbenou kapelou. Tentokrát mi za to stála německá kultovní death metalová úderka PURGATORY, která ve společnosti mých oblíbených pardubických smrtonošů DYSANGELIUM dovedla opět rozhýbat moje pomalu stárnoucí kosti. Prásknul jsem tedy po několika hodinách spánku znovu do toulavých bot, osedlal jedno poloprázdné kupé vlaku na Prahu a řítil se do víru další extrémní muziky.

Včerejší den mi dal co proto a tak jsem byl vcelku rád, když jsem konečně dorazil do klubu Exit-us. Byl jsem zde naposledy asi před rokem a jedná se o klasický český undergroundový podnik. Osobně se mi tam líbí, pivo (Bráník) mi chutná a tak patří Exit-us celkově asi k tomu lepšímu, co jsem měl za poslední roky možnost vidět.

Zvuk byl u všech kapel velmi dobrý, tady si dovolím smeknout imaginární klobouk.

HISTOS jsou grindeři z Nové Paky a jediné, co jsem o nich dopředu věděl, bylo to, že nahradili původně avízované thrashery MURDER INC.  Pro mě trošku škoda, protože já raději thrash než grind. Každopádně pánové se do toho opřeli s vervou a i když nejsem na podobné záležitosti „odborník“, vystoupení se mi vcelku líbilo. A pokud se má jednat u tohoto stylu spíše o zábavu než o muziku, tak bylo vše splněno na velmi dobrou. Většinou se dovedu soustředit na hudbu podobného ražení tak tři první songy a pak moje mysl otupí, ale tady jsem vydržel dokonce songů pět. Přičítal bych to ale hladince alkoholu v krvi, ne umění vystupujících (smích).

ASSESSOR jsou legenda a je potřeba k nim tak přistupovat. Abych pravdu řekl, tak mimo několika notoricky známých songů si z jejich tvorby příliš nepamatuji. Co jsem je měl možnost za poslední dobu vidět naživo, tak vypadají mezi mladými thrashovými vlčáky už trošku unaveně a myslím, že spoustě návštěvníků později narozené generace toho už nemají moc co říct, ale přesto jsem si jejich vystoupení užil. Takhle nějak se hrálo v době, kdy jsem se jako mladé smrádě začínal účastnit s partou svých kamarádů metalových koncertů. Takže u mě to bylo spíš o vzpomínkách. Vystoupení dobré, ale nevím, nevím, jestli bude podobný retro přístup fungovat ještě třeba za pár let.

DYSANGELIUM se postupně propracovali k jedné z mých nejposlouchanějších českých kapel. Jejich kombinace starého poctivého deathu a výletů do thrashe a blacku mi dělá dobře nejen doma, v autě, ale i naživo. Viděl jsem tuhle smečku za poslední roky již poněkolikáté a dnes již patřím mezi její fanoušky. Jsem ochoten cestovat vlakem přes půl republiky, abych je viděl a tak je vám doufám jasné, že se mi jejich vystoupení líbilo. Hraje se přesně podle receptu, který umí předepsat jen málo kapel. Chvilka napětí před začátkem, příprava nástrojů, pak představení, potom skoro tři čtvrtě hodiny Smrti a pak konec. Bylo tomu tak i tentokrát. Rozpustil jsem svůj vlas, roztočil šediny do vrtule, vytvořil vepředu krásnou reklamu na šampón Head and Shoulders a bylo mi najednou zase krásně (smích). Spadla ze mě (zázrak - smích) veškerá únava, starosti a já se nechal unášet na vlnách smrtících melodií. Na pivo jsem odcházel s pocitem, že si mohu v deníku odškrtnout další skvělé death metalové vystoupení. Masakr! Příště jedu zase!

PURGATORY jsou pro mě kult. Jejich poslední desku Deathkvlt – Grand Ancient mám již od doby jejího vydání vždy po ruce a pokaždé, když mám chuť na nějaké to inferno, aplikuji ji s radostí a chutí (smích). V Praze to ani nebylo vystoupení, spíše se jednalo o nějaký bezbožný rituál, při kterém se obětovalo death metalovým bohům. U zpěváka Driera mi chvílemi přišlo, že už ani nezpívá, ale že na nás prská jedovatou síru. K tomu jako vždy dobrý Lutz za bicími a René se svými ortodoxními riffy. Co víc si může fanoušek vlastně přát? Tahle smečka se pohybuje přes dvacet let v undergroundu a bylo to znát. Žádné kudrlinky, žádné zbytečnosti. Jenom jadrný, poctivý, těžkotonážní černý death metal. Kdyby se během vystoupení na pódiu najednou zjevil samotný rohatý, ani bych se nedivil. K tanci mě vyzvala bohyně smrti Kálí a já se opět ocitl mimo realitu. Zaznělo vše důležité a všem hrobům v širokém okolí musela popraskat víka. Když pak dohořela poslední černá svíce v podobě rozlučkového songu, bylo mi to líto. Dal bych si toho rouhání klidně do hlavy ještě víc. Skvělý smrtící set. Ortodox! Kult!

Několik dalších minut jsem díky pivu a právě prožitým hudebním zážitkům asi koukal jako tele na vrata, ale vše ve mně doznívalo pomalu, polehounku. To, co následovalo potom, mám trošku zahaleno v obrovském oparu. Afterparty (jinak také zvaná totální alkoholové inferno) za účasti PURGATORY a DYSANGELIUM se protáhla do ranních hodin a musím říct, že takhle jsem se nezasmál už hodně dlouho. Rozhovor s přítomnými nadmíru vyvážil i lehce rozpačité pocity z nízké návštěvnosti (opět se potvrdilo, že v Praze je pře-koncertováno, při minulé zastávce PURGATORY v Trutnově byla prý účast více než slušná). Musím také moc poděkovat pardubickým za odvoz na vlak, jinak by váš oblíbený reportér asi ještě několik dní bloudil zmateně po tom „ošklivém“ velkém městě (smích). Cesta domů  zpět do Plzně pak byla velmi podobná tomu, co zažíval Jack Kerouac ve svých knihách. Studené kupé, těžká víčka z nedostatku spánku, tupá bolest v nohou i v hlavě a jako bonus citlivý, v pátek naposledy čerstvě říznutý zub zvaný jinak také moudrý. Mezi domy se v Plzni začali objevovat první koledníci a já domů dorazil stahaný jako tažný kůň, ale šťastný a spokojený. Vynikající akce. Děkuji všem za pokec, pořadatelům za to, že do Prahy PURGATORY přivezli a budu se těšit příště. Ortodox!

Fotogalerie

Video DYSANGELIUM

Video PURGATORY


Zveřejněno: 22. 04. 2014
Přečteno:
3532 x
Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář