Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
HEIDEN – Andzjel

19.4.2014, Sušice - Tradiční kloub

Pohled první: Johan

LAHAR i ASMODEUS podruhý během pěti tejdnů. Možná to někomu přijde lehce úchylný, ale obě kapely se mi líbí a když hrají pár kilometrů od domova, je program sobotního večera dlouho dopředu jasnej. Krátce po šestý večerní vyrážíme s Coornelusem, Peťanem a Radkem směr Sušice, v sedm vcházíme do zatím prázdnýho klubu a zabíráme lukrativní místa u stolu před pódiem. Dáváme první pivo, klub se postupně pěkně plní, zdravíme se se známejma tvářema a kecáme se sympatickým Sekerssonem z VIRTUAL VOID, kteří přijeli přes celou republiku... přes 500 km... Srdcaři.

První na to před půl devátou vletěli LIVER GARNISH. Kapelu už jsem párkrát viděl, ale v jejich tvorbě se mi nějak nedaří orientovat, je to na mě příliš velkej chaos. Nejspíš řízenej, určitě slušně zahranej a zařvanej, ale můj půllitr pivíštěte to není. Na druhou stranu mě těch dvacet minut, během kterých zaznělo možná i patnáct rychlopaleb, celkem bavilo a vydržel jsem Prácheňáky sledovat až do konce.

Než jsme vyrazili, dali jsme si VIRTUAL VOID z CD, který vyšlo loni v Pařátu. Na něm pánové ordinujou old school black/death´n´roll, kterej mi přijde jako kříženec VENOM, MOTÖRHEAD, MASTER a dejme tomu MALIGNANT TUMOUR, navíc živě to vypadalo ještě energičtěji než z CD. I s jednou kytarou to pánům pěkně odsýpalo, oldschoolový srdce se rozbušily a kapelu určitě potěšily kladné ohlasy z publika, který si vyřvalo přídavek. Pěknej koncert, jsem rád, že jsem VIRTUAL VOID viděl, protože v našich končinách hned tak asi hrát nebudou.

ASMODEUS se po dlouhý pauze vrátili a sušickej koncert byl letošní třetí, o tom prvním jsme už psali. V Sušici byl setlist prakticky totožnej s tím strakonickým, ale dvě výjimky se přece jen našly. Ale abych nepředbíhal, úvod patřil tuším čtyřem songům z posledních dvou alb, který mám naposlouchaný, líbí se mi a s chutí jsem si s Milošem zanotoval třeba „Kruh“ nebo „Na řece smrti“. Následovalo pět šest nových skladeb, který zažitý nemám a tak se v nich zatím neorientuju. Hudebně se mi líbí, textově těžko říct, protože jich většina zazněla svahilsky. Oproti Strakonicím a prý i Klatovům, kde ASMÁČ zahrál v mezidobí, došlo k premiéře dvou novejch skladeb v češtině, což znělo mnohem přirozeněji, nicméně obrázek si udělám až vyjde album, protože na koncertu zachytit slova jednoduše nejde. Nahrávat by se mělo v nejbližší době, deska je slíbená na podzim a podle všeho půjde o hodně pestrý materiál oscilující mezi klasickou ASMO-písničkovostí a snad až death metalem. Po sadě novinek nasadili ASMODEUS na závěr hitovku „Kořeny času“ a necelá hodinka utekla jako voda.

To, co následovalo vzápětí, možná některý návštěvníci zažili poprvý. Alespoň soudě podle jejich nevěřících pohledů. (smích) My, v posledních dvou třech letech na LAHAR prakticky závislí, jsme věděli, jak to zase dopadne a opět jsme byli svědky trešmetalovýho šílenství. Iny se na pódium nevešel a tak strávil set mezi pařícíma džískařema, v jednu chvíli i nad jejich hlavama, což později ocenil, dyť ti divoši drželi na rukou dva metry a sto kilo živý váhy. (úsměv) LAHAR nejsou žádnej ortodox, na místě jsou i nějaký srandičky, jednu musel skousnout kytarista Kozel, který sice na akci dorazil, ale s vykloubeným ramenem a rukou na závěsu; Iny mu poslal na bar pozdrav v podobě nápojovýho lístku, když lákal přítomný ke konzumaci výbornýho Kozla desítky, jedenáctky i jednoručky... (smích) Podruhý došlo na vtipnej moment v samotným závěru, kdy po dohrání setu Žrout od bicích zmizel a jako správná hvězda se vrátil po dvou třech minutách vyvolávání... se slovy, že se musel vychcat. Poté odbušil přídavek a promočená kapela a promočený tanečníci si konečně mohli vydechnout.

My jsme dali po pivku, resp. kofole a vyrazili k domovu, abysme si celou cestu pochvalovali, jak se akce vydařila, jak pořadatelé dobře vybrali kapely, jak nedocházelo k žádným zbytečným prodlevám a akce tak skončila v příjemnou hodinu, jak byl zvuk slušný a vůbec atmosféra podařená, a že došlo hodně lidí, prej kolem devadesáti platících. Co se ale nepodařilo, bylo ujet policejní hlídce, která za námi před Strakonicema rozsvítila asi tisíc světel, takže Ítýho kosmická loď proti nim vypadá jak chudej příbuznej a energetický nedochůdče; připadal sem si jako nějakej terorista. Najít v mým bordelu papíry od auta chvilku trvalo, naštěstí všecko dobře dopadlo, i dechová zkouška, tak jsme mohli pokračovat a kolem druhý ulehnout s dynamitem v rukou... Ne, že bysme si chtěli odkouřit prsty, abysme už v životě nemuseli nic dělat, ale vyšla nová Trhavina, kterou Iny právě dotáhl z tiskárny a protože vypadá přímo luxusně, hned jsme si ji pořídili a taky si o ní v budoucnu podrobně povíme.


Pohled druhý: Peťan

Poprvé do Sušice na koncert? Proč ne, sestava kapel byla více než lákavá. Domlouvám se s Johanem a Coornelusem, že ze Strakonic vyrazíme po šesté. Cesta po velikonočních a liduprázdných silnicích směrem k Šumavě utekla jako voda, zvláště díky našim vášnivým fotbalovým diskusím (úsměv). Dějištěm je klub Tradiční kloub – jsme tu s předstihem a asi i první platící. Prostory jsou pěkné – velký bar s fajn obsluhou, dostatek stolů k sezení, pěkné pódium. Snad jen ten sloup asi dva metry od pódia není úplně ideální, ale jak se později ukázalo, divočině to zabránit nemohlo. Rád setkávám se po třech letech se Petrem (basák VIRTUAL VOID) a u dobrého pivka je o čem povídat. Doufám, že zase někde někdy brzy!

Jako první šli na řadu domácí LIVER GARNISH. Jejich powerviolence/grind/punk bordel jsem za poslední roky párkrát viděl a i tentokrát se s tím pánové nemazali. Stihl je samozřejmě úděl první kapely, kdy se lidi teprve scházeli a klub se plnil. Nicméně ve svém ranku jsou LIVER GARNISH stálý inventář jihozápadní scény. Krátké, rychlé a úderné vály. Namlátit, odeřvat několik skladeb a za nějakých dvacet minut odejít.

VIRTUAL VOID registruji na scéně nějaké tři roky, až teprve v Sušici jsem měl možnost vidět je live. A že se jednalo o velmi pozitivní setkání. VIRTUAL VOID spustili svůj set, který byl mixem starého dřevního „Motörhead rock´n´rollu“, deathu, blacku, punku a crustu. Old school týpci s neuvěřitelnou energií vymetli všechny pavučiny v klubu. Chvílemi jsem tam cítil staré CELTIC FROST, trochu doomu a pomalejších pasáží. Jediné, s čím jsem měl chvíli problém, byl vokál. Zejména v prvních skladbách mi zpěvák barvou i stylem zpěvu příliš neseděl. Skladby podle názvů neznám, ale druhá polovina setu byla jako utržená ze řetězu. Včetně vyřvaného přídavku. VIRTUAL VOID sem jeli (i s koncertní mezizastávkou) 500 km a po vystoupení hned valili domů. Smekám, pěkný koncert!

LAHAR? Peklo na zemi! Tentokrát jsem si říkal, že budu hodnej a LAHAR si po delší době užiju poslechově a ne v moshi. Vzal jsem si kvůli tomu i džísku bez nášivek (smích). A skoro mi to vyšlo.  Od prvních riffů ale s Johanem hrozíme, třepeme hlavami, řveme texty. Pod pódiem masakr. Iny mezi lidmi, mosh okolo. LAHAR tentokrát ve čtyřech, když Kozel Jednoručka s vykloubeným ramenem hrozil jen na baru (úsměv). Celá čtveřice naservírovala své koncertní pecky a rozbouřenému publiku dopřála i přídavek, na který se čekalo tak dvě minuty. Rocková hvězda Žrout si odskočil, aby si při návratu užil ovace jako Axl Rose v době své největší slávy (smích). Na „Ouroboros“ už skáču z pódia a nedobrovolně líbám nízký strop. Výborné, excelentní, parádní. Zajímalo by mě, jestli vůbec někdy měli LAHAR slabý koncert. Díky!

Akce True Metal Crush v Sušici se vydařila na výbornou – slušná návštěva okolo devadesáti hlav (některé z nich byly asi na takové akci poprvé, hehe), včasný konec, žádné protahování, hodně známých tváří, kvalitní zvuk, pěkné prostory a poctivý bigbít (úsměv). Cestou domu policejní kontrola, při které se podařilo skrýt zakoupené vinyly z černé burzy a protirežimní ziny (smích). Někdy příště v Sušici!


Pohled třetí: Coornelus

LIVER GARNISH znám jen podle názvu, něco málo jsem si pustil před koncertem na BZ, ale nijak zvlášť to na mě nezapůsobilo. To nic neměnilo na faktu, že na živo jsem jim rád dal šanci. Nemůžu tvrdit, že by jejich krátký set byl špatný, ale že by mě bavil, to se říct také nedá. Hodně rychlé pasáže divokého hardcoru se chvílemi střídaly v kontrastu s krátkodobým zpomalením. Bohužel LIVER GARNISH jako úvodní kapela se svojí hudbou a hlavně kvůli tomu, že hráli jako první, těžko mohli ve větší míře zaujmout přihlížející, kteří se teprve scházeli, a tak se jednalo o takový set bez atmosféry, natož koncertního vzrušení.

Po pravdě bych čekal na koncertě v Sušici kde koho, ale zrovna VIRTUAL VOID teda ne. Pořádná kláda kilometrů naštěstí chlapům v nejlepších letech neubrala pražádnou energii, a podařilo se jim k pódiu přilákat početnou skupinku přihlížejících. Ti pod nátlakem přímočarých rytmů začali třepat hlavami a některé se podařilo dokonce rozhýbat kompletně. VIRTUAL VOID hrají staroškolský death metal v rytmu rokenrolu. Skotačivé bicí, zahušťovala smrtícími riffy kytara a dunivá basa. Od VIRTUAL VOID jsem nic moc velkého nečekal, přece jen to, co hrají, není nic, co by mě dělalo šťastnějším, přesto mě neurazili a dalo by se říct, že mě i většinu setu bavili.

Zato s ASMODEEM to bylo podobné jako minule ve Strakonicích. Skladby, které jsem znal, mě docela bavily, ale ty novější, mám pocit, že zatím pouze jedna z nich byla otextovaná, na mě působily vlažně. Tohle se ale doufám spraví po poslechu desky, kterou mají jít ASMODEUS koncem května natáčet.

Ale jo, proč to neříct. Tenhle výlet jsme podnikli hlavně kvůli LAHAR. Já, jakožto jeden z mála z naší redakce jsem je od doby, kdy došlo k vynucené změně na postu zpěváka, dosud neviděl. Kolegové si Inyho chválí a tak nebyl důvod jim nevěřit. Co mě ale nejvíc šokovalo, bylo, že jsem si až u třetí skladby uvědomil, že tam není Banán, ale Iny!!! Což je, myslím, dost velká pochvala, no ne? (úsměv). Samozřejmě za to může x koncertů RADIOLOKÁTORU, které jsem viděl, ale že to bude s Inym tak samozřejmé, v to jsem nedoufal. Iny, který si rozbil svůj tábor v prostoru před pódiem, asi aby se nebouchal o strop do hlavy (úsměv), slušně vyváděl. Ne ve stylu Banána, ale prostě jako Iny. Ale jak už jsem psal, přišel mi naprosto přirozený, a ta symbióza se zbytkem ansáblu byla dokonalá. Jako tradičně se to mezi fans mydlilo, řvalo se do mikrofónu, odposlechy padaly, atd. Místní chasníci, jak je nazval Iny, dokonce tohoto zpívajícího obra vzali na ruce a nechali ho poznat strop klubu. Slušnej vzpěračskej výkon (úsměv). Přídavek už společně s Peťanem nevydržíme sledovat z povzdálí, Peťan odkládá brejle, já foťák a jdeme hrozit do kotle. Kolega skáče z pódia (to už je taková ta klasika), lehce se zpotíme a je hotovo. Můj první letošní koncert LAHAR a opět za jedna.

Celkově hodnotím expedici do Sušice jako zdařilý výlet. Děkuju kamarádům za příjemnou společnost a kapelám za slušné sety. Navíc jsem rád, že jsem poznal další koncertní místo. Klubík v Sušici je velice sympatické doupě, které jsem rád navštívil a moc se mi tam líbilo. Příjemné prostředí, velikost akorát a dokonce i na mě byla příjemná obsluha, toť ve Strakonicích jev nezvyklý. (úsměv).

Fotky: Coornelus

Další fotky na Photomusic



Zveřejněno: 23. 04. 2014
Přečteno:
3584 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

23. 04. 2014 11:52 napsal/a Bhut
OU
Na tuhle akci jsem se rovněž chystal, ale opět nevyšla. Důvod - doprava (a to to má skoro přes kopec). Škoda, teď můžu jen nadávat sám sobě zas. Předtím mi zas nevyšlo The Body vs. Kampfar (ani jsem si nestačil vybrat), ovšem ten víkend mi zhnusila krádež kola, takže jsem neměl na nic náladu. Ale to je vedlejší. Pokud se vám v Sušici líbilo, tak si zapište datum 20. 9. do diáře, neboť kousek odtud - Kašperské Hory, Horský klub se bude konat akce podobného rázu (March of the Hordes, Mortifilia, Lahar). Pořádám to já, takže bude veselo :) Snad tu nespamuju :D
23. 04. 2014 11:51 napsal/a Bhut
OU
Na tuhle akci jsem se rovněž chystal, ale opět nevyšla. Důvod - doprava (a to to má skoro přes kopec). Škoda, teď můžu jen nadávat sám sobě zas. Předtím mi zas nevyšlo The Body vs. Kampfar (ani jsem si nestačil vybrat), ovšem ten víkend mi zhnusila krádež kola, takže jsem neměl na nic náladu. Ale to je vedlejší. Pokud se vám v Sušici líbilo, tak si zapište datum 20. 9. do diáře, neboť kousek odtud - Kašperské Hory, Horský klub se bude konat akce podobného rázu (March of the Hordes, Mortifilia, Lahar). Pořádám to já, takže bude veselo :) Snad tu nespamuju :D