Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

DUNKELL REITER – Unholy Grave CD 2014, EBM Records

Zkuste si někdy na Metal Archives zadat do vyhledávání thrash pouze z Brazílie a celá databáze okamžitě vyplivne přes 1200 výsledků. To svědčí o tom, že právě jihoamerická velmoc je nevyčerpatelná studna obrovského množství thrash metalových kapel. Troufám si tvrdit, že drtivá většina těchto spolků byla více či méně ovlivněná starou SEPULTUROU, která celou thrashmánii v Brazílii kdysi nastartovala. A výjimkou rozhodně nejsou ani DUNKELL REITER, kteří letos přicházejí se svou první velkou deskou.

Historie DUNKELL REITER začíná už v roce 1996 a po prvním demu dochází k mnoha změnám v sestavě. I to je jeden z hlavních důvodů, proč k první důležitější nahrávce dochází až o třináct let později (pravda, poněkud větší prodleva, haha), kdy vyšlo velmi dobré EP „Dead in Pain“. V roce 2011 se DUNKELL REITER objevují na splitu společně se STORMING STEELS, OMISSION a REVENGE (Řecko) a poté vyšlo druhé EP „Resident from Evil“. Hned tři skladby z této nahrávky nalezneme i na novince.

Název i obal alba, na kterém je thrashový přízrak uprostřed nevábného hřbitova, napovídají, že s DUNKELL REITER to nebude zrovna pohodová procházka. O prvních tónů se z repráků valí thrashová lavina typické brazilsko/německé školy. Jako bych slyšel SEPULTURU v období „Schizophrenie“ a KREATOR s asfaltem „Pleasure to Kill“. DUNKELL REITER sází na ostré riffy, agresivní a krátká sóla a typické jednoduché vyhrávky před další porcí sebevražedného thrashingu. Bicí prakticky od začátku do konce neuberou na rychlosti. Jen škoda, že jsou místy docela v pozadí. Assassinův zběsilý řev má ty správné thrashové parametry a všechno to zlo, nenávist a hněv leze na povrch zemský. V refrénech nechybí doprovodné vokály, které ve mně chvílemi evokují pocit, že poslouchám jejich kolegy VIOLATOR. Kdybych měl z alba „Unholy Grave“ vybrat jeden nejvíc reprezentující vál, byl by to „Be Thrash or Die“. Překlad snad není třeba – pánové se rozhodli moshem zničit vše živé i neživé. Nekompromisní řež, která mezi thrahery snese vysoká měřítka. Podobně je to v podstatě se všemi skladbami na desce. Jedinou černou ovcí je sedmiminutová instrumentální záležitost „The Mask of Insanity“ nesoucí se převážně ve středním tempu, která je obohacena několika pomalými „vybrnkávačkami“. Pravdou ale je, že bych ji alespoň o polovinu zkrátil. Co se týká textů, názvy skladeb „Eternal Nightmare“, „Evil Never Dies“, „Evil“ nebo „Soldiers of Hell“ hovoří za vše. DUNKELL REITER se prodírají typickými thrash metalovými tématy – od války, násilí až po Satana a smrt v pekle (úsměv).

První velká placka těchto kluků od Amazonky se vydařila. Mám slabost pro brazilský thrash a „Unholy Grave“ splnilo veškeré mé očekávání. Jihoamerická živelnost, divočení v moshi, thrash hlava nehlava. Na konci jste propocení, oddechujete a jen zíráte na tu zkázu. DUNKELL REITER mohou směle konkurovat svým brazilským bratrům ve zbrani VIOLATOR, FARSCAPE, DEATHRAISER nebo BYWAR. „Unholy Grave“ doporučuji všem thrash maniakům, kteří to rádi rychle, tvrdě a nahlas (smích). 100% PURE THRASH!

Seznam skladeb:
  1. Unholy Grave
  2. Be Thrash or Die
  3. Eternal Nightmare
  4. Evil Never Dies
  5. Soldiers of Hell
  6. Evil
  7. The Mask of Insanity
  8. Assassin

Čas: 41:03

Sestava:
  • Roberto "Otrebor" - baskytara
  • Jonathan Reiter - bicí
  • Rider of Hell - kytara
  • Assassin - kytara, vokály

Facebook
Myspace

Zveřejněno: 29. 05. 2014
Přečteno:
3532 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář