Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

SKULL FIST – Chasing The Dream LP/CD 2014, NoiseArt Records

Retro vlna zasáhla metalovou scénu napříč žánry a ten nejzásadnější nevyjímaje. Na heavy metalu jsem hudebně vyrostl a na staré dobré klasiky nedám dopustit, byť už je dnes doma tolik neposlouchám. Mám však radost, že se po celém světě objevilo hned několik kvalitních mladých kapel, které hrají bez ostychu osmdesátkový heavy metal se všemi metalovými „klišé“, které k tomu patří. Jednou z nich jsou i kanadští SKULL FIST z Toronta. Kapelu jsem poprvé registroval před dvěma roky, kdy jsem slyšel jejich první výborné full album „Head öf the Pack“. Následně jsem SKULL FIST viděl na plzeňském Metalfestu, kde v 11 hodin ráno celou akci startovali. Od tohoto parádního setu kapelu sleduji a když v lednu vyšlo druhé album „Chasing The Dream“, nemohl jsem ho propásnout.

V případě SKULL FIST nečekejte žádný pseudo heavy metal s klávesami nebo halekačkami typu „Ještě jedno pivo“. Pokud jste fanoušky NWOBHM raných osmdesátých let, nebudete zklamáni. A pokud máte rádi staré ANGEL WITCH, TOKYO BLADE, SAXON a samozřejmě IRON MAIDEN, budete nadšeni. SKULL FIST si na novinku „Chasing The Dream“ připravili celkem devět skladeb a hned úvodní „Hour to Live“ je prvotřídní hit. Dřevní heavík s výstavními kytarami, ze kterých se linou chytlavé riffy. Jsem o třicet let zpátky, rychlé speed metalové pasáže lehce kamarádí i s thrash metalem, ale výrazná melodická linka udržuje hudbu SKULL FIST i nadále ve vodách „britského“ heavy metalu. Přidávají se pomalé pasáže s parádně vybarvenými sóly. Ploužák však nečekejte. Nechci popisovat každou skladbu zvlášť, protože jejich stavba je víceméně stejná, ale přitom jsou všechny jiné a rozpoznatelné. U dvojky „Bad For Good“ se však pozastavím. Pro mě nejlepší skladba na desce, kterou bych mohl poslouchat donekonečna. „Bad For Good“ se nese prakticky celá ve středním tempu s neuvěřitelně příjemnou a pod kůži se zarývající melodií. Dlouhá sóla, jednoduchý riff a přímo uklidňující vokál Jackieho Slaughtera. Poslech mi připadá jako plavba lodí po klidném moři, které se tu a tam zavlní. Za chvíli už si zpívám – „Because you know I'm bad for good“ (úsměv). Vokál Jackieho je prakticky ve všech skladbách jemný (pro někoho možná nasládlý) a uhlazený ječák. Už při poslechu první fošny jsem si na něj chvíli zvykal, ale nakonec jsem mu propadl. Také zbylé skladby jsou zaručené hitovky. Ať už je to titulní skladba „Chasing The Dream“, výborná a tvrdá klipovka „You're Gonna Pay“ nebo rychlá „Don't Stop the Fight“. „Sign of the Warrior“ je jednou z největších pecek na desce a také koncertní vypalovačka. Jedná se však o znovu nahranou skladbu z debutního EP „Heavier Than Metal“, které je čtyři roky staré. SKULL FIST na album zařadili i krátkou instrumentálku „Shred's Not Dead“. Celkově Kanaďané na novém albu hudebně vyzráli. „Chasing The Dream“ je možná na poslech uhlazenější a „civilnější“ deska, než její syrový předchůdce „Head öf the Pack“, ale po několika posleších a hlavně naživo zjistíte, že i nové vály nakopávají zadky a pevně se drží starých heavy/speed metalových opratí.

V případě, že vás pohltila vlna retro metalu, nadešel čas vytáhnout ze skříně křiváky, sešlé džísky, tygrované legíny s nábojovým pásem a hlavně hodit na gramec tento po všech čertech výborný asfalt. „Chasing The Dream“ je ryzí heavy metal, který se za nic neschovává a nikterak nekličkuje. Kluci ze SKULL FIST prostě hrají to, co mají nejraději a tak by to mělo vypadat. Nechybí jim nápady a ani vlastní tvář. Měl jsem možnost vidět dva koncerty SKULL FIST a především z toho druhého únorového v Praze jsem si sedl na prdel. Koncerty jsou ještě o třídu rychlejší a energičtější. Velmi sympatická kapela. NO FALSE METAL!

Seznam skladeb:
  1. Hour to Live
  2. Bad for Good
  3. Chasing the Dream
  4. Call of the Wild
  5. Sign of the Warrior
  6. You're Gonna Pay
  7. Don't Stop the Fight
  8. Shred's Not Dead
  9. Mean Street Rider

Čas: 36:34

Sestava:
  • Jackie Slaughter - zpěv, kytara
  • Casey Slade - baskytara
  • Jonny Nesta - kytara
  • Chris Steve - bicí

Facebook

Zveřejněno: 21. 05. 2014
Přečteno:
3603 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

22. 05. 2014 09:18 napsal/a Newerth
paráda
Souhlasím, je to super deska a super kapela. Byli jsme na stejných koncertech, takže musím souhlasit, že tihle týpci jsou opravdu \"true\" a skvělá chasa, která to prostě umí. Ten koncert v mrňavém klubíku v Praze mi to jen potvrdil a snad tu nebyli naposledy. Škoda té mizerné reklamy, které se té akci dostalo.
21. 05. 2014 09:11 napsal/a Štěpán
osmdesátky
Peťane, dobře jsi to napsal, přesně si pamatuju, jak jsem před třiceti lety dokola poslouchal kazeťák s připomenutými kapelami, hlavně vzpomínka na Tokio Blade... V záplavě všeho hulákání je tohle fakt paráda. Díky. Štěpán.
21. 05. 2014 07:16 napsal/a Asphyx
super deska
Konečně taky trošku heavíku! Tahle deska se mi moc líbí. To je opravdu retro jako prdel:)) a klip k You\'re Gonna Pay nemá prostě chybu!:)) Ono je to vlastně všechno tak cíleně přehnaně retro, až je to uvěřitelný a baví to!