Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

V RUKOU OSUDU / PRAY FOR DEATH LP 2014, kooperace více vydavatelství

Už bylo na čase, aby i u nás začala podobně laděná kapela hrát, a nejen hrát, ale také už i něco hmatatelného vydat. Mám tím na mysli partu V RUKOU OSUDU a žánr jakým se prezentuje. Schválně kolik kapel holdujících pomalému sludge/doom metalu u nás znáte? Za poslední rok jdou v podstatě zmínit jen moravští BLUES FOR THE REDSUN, s kterými V RUKOU OSUDU vydali z kraje roku společnou kazetu. Jinak... ticho po pěšině.

Letos se trojčlenná parta vzchopila a přispěchala už s druhou nahrávkou vydanou v tomto roce. Tentokrát se jedná o společný vinyl s kutnohorskými PRAY FOR DEATH, který vyšel v kooperaci osmi vydavatelství. Bohužel jeho zpracování působí skromným dojmem. Deska, která v dnešní době nemá hřbet a jedná se jen o přeložený list, působí jako chudá příbuzná a ve sbírce moc parády nenadělá. Naštěstí po obsahové stránce nabízí vše podstatné. Nechybí texty, jak v mateřštině, tak i v anglickém překladu, neschází ani sestavy obou mančaftů a info o nahrávání, navrch je i přidaná fotka. Celý obal je potom pochopitelně černobílý.

I když to není dané, z logiky věci vyplývá, že stranu A okupují V RUKOU OSUDU. Jejich díl tvoří dvě věci o délce něco kolem čtvrthodiny, takže už jen z tohoto výčtu je jasné, o co se bude jednat. V RUKOU OSUDU pracují ve třech a v tom nejzákladnějším rockovém složení. První skladba „Zpověď? Odpověď? Výpověď?“ se po intru převaluje v hodně pomalých vodách, to je ale nečekané (úsměv). Ona ale na mě tahle věc opravdu působí, jakoby se převalovala. I když se jedná o pomalou tryznu, díky zajímavě zahraným bicím má skladba zajímavé vnitřní pnutí a nesklouzává ke stereotypu a nudnému opakování jednoho a toho samého. Silně podladěná kytarová masa se nese ruku v ruce s celkovým soundem, který je poměrně dost hlasitý, ale zároveň dobře čitelný. Někdy si říkám, že je možná až moc čistý a lehčí špinavost by nebyla na škodu, ale to jsou jen takové kdyby. Totálně záhrobní vokál prohlubuje tu marnost o další level pod zem. V podobném ranku se vleče i druhá „Odplata“. Pořád se jedná o těžkotonážní záležitost, oproti první věci je o tři minuty delší, ale zase méně  nápaditá, v podstatě se celou dobu táhne v jedné rovině. Bicí se drží kytarového riffu a moc prostoru ke kreavitě, jako v první skladbě, tady nedostaly. Tudíž mi přijde první věc zajímavější a chytlavější. Pro obě skladby ale platí stejný jmenovatel. Pomalost, doomové cítění, s kterého je i přes spíš metalový zvuk cítit příklonost k HC kapelám, tudíž škatulka sludge doom metal pro představu toho, co V RUKOU OSUDU hrají, nebude úplně od věci. Zdráhám se v jejich případě, konkrétně u tohoto splitu, mluvit o funeral doomu, protože vyloženě šnečí pasáže ani jedna skladba nenabízí, ale ten nádech tam lze vypozorovat. Obě skladby jsou o něco „svižnější“, než čtrnáctiminutová „Zkáza“ z MC splitu, kde ten funeral je přece jen hmatatelnější. Celkově vzato mě strana těchto doomařů potěšila a s každým poslechem rostla. Přestože jsem na nich ze začátku neshledával nic moc zajímavého a přišli mi jako vyloženě průměrná doomařina s nulovým přínosem, po mnoha vyslechnutích ve mně obě skladby zakořenily a hlavně „Zpověď? Odpověď? Výpověď?“ se stala mojí favoritkou.

Desku jsem si kupoval kvůli V RUKOU OSUDU, a tak druhá strana patřící PRAY FOR DEATH pro mě byla velkou neznámou, o kapele jsem jaktěživ neslyšel. Po prvním seznamování jsem nebyl z jejich výkonu moc moudrý. Jakási podivuhodná směs hardcoru – ostrého, neučesaného, hrubého jak kus smirglu – smíchaného s pomalejším crustem, smradlavym punkem, a trochou death metalu, ten hlavně v určitých momentech připomínají vokály. Občas mi přijde, že slyším totálně zkouřeného a navrch k tomu nalitého Chrise Barnese (úsměv). Vokály, které stejně jako hudba jsou prostě... hrubé. Jedná se o takový neučesaný projev, který se po prvním seznámení jeví dost humpoláckým dojmem, stejně jako hudba, ale časem vše dostane hlubší smysl a odkopnout PRAY FOR DEATH by bylo chybou. Postupem času se pro mě strana těchto chlapů stala naprosto plnohodnotnou a rád si ji s chutí vyslechnu. A když už se převážná část této recenze točila kolem doom metalu, i PRAY FOR DEATH dosadí do této mozaiky jeden kamínek – valivou pomalejší věc. Závěrečná „Součást plánu“ začíná harmonikou a potom se pomalu houpe na vlně chytlavého sludge/stoner riffu. Povedená tečka. PRAY FOR DEATH jsou pro mě bandou špinavců, co hrajou hrubý mix všech zlých žánrů, tak nějak po svém, a paradoxně, aniž by v něčem vynikali, celkově se jejich strana příjemně poslouchá.

Společné album má mnoho much a k dokonalosti hodně daleko, přesto mi spousta těch nešvarů nějakým zvláštním těžko vysvětlitelným způsobem vyhovuje. V RUKOU OSUDU splnili mé představy v podstatě na 100 %, a já jen doufám, že půjdou postupem času dál a stanou se ještě zajímavějším spolkem. Od PRAY FOR DEATH jsem nečekal vůbec nic, a i když jejich mix mi přijde často lehce toporný, přesto mě dokázali svým způsobem zaujmout. Povedená deska.

Strana A

  • V RUKOU OSUDU
  1. Zpověď? Odpověď? Výpověď?
  2. Odplata

Čas: cca 15 min.

Strana B

  • PRAY FOR DEATH
  1. Delirium
  2. Nenávidím tvůj druh
  3. Ozvěny výkřiků
  4. V plamenech
  5. Tlak konformity (cover DREAD 101)
  6. Součást plánu

Čas: cca 19 min.

http://vrukouosudoom.blogspot.cz
http://bandzone.cz/prayfordeath


Zveřejněno: 29. 04. 2014
Přečteno:
3807 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář