Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
F.O.B. - Outside The Palace Walls

SAVAGE MESSIAH – The Fatefull Dark CD 2014, Earache

Sedm let na scéně, čtyři alba a stoupající reputace mezi fanoušky i kolegy. Tak se dá lehce shrnout info o britské smečce SAVAGE MESSIAH původem z Londýna. Letos vyslala do světa čtvrtou studiovku „The Fateful Dark“. V sestavě se od samého začátku drží hlavní hlas a kytarista v jedné osobě Dave Silver. Za zmínku stojí, že touto dobou je v sestavě zastoupen i český prvek – Míra Sláma drtí basu na koncertech, ale také aktuálně spolupracuje na chystané páté desce. Česká vlajka tak hrdě vlaje nejen na fotbalových hřištích londýnských týmů. 

Opět se na obálce směje zlý papež, který si nachystal desítku nesvatých přikázání, na kterých si pochutná fanoušek (heavy) thrash metalu. Úvodní „Iconocaust“ prezentuje dobře zahraný melodický thrash. Pozorným poslechem mě Angličané připomínají METALLICU z doby kolem kultovních desek „Master of Puppets“ a „Ride the Lightning“. Pokud se zaposlouchám do dvojice skladeb „Minority of One“ a „Cross of Babylon“, tak to tam cítím. Zvuk kytar, podobná tempa, pěkná sóla i podobný drajv. Někdo si řekne, že to je vykrádání jeho oblíbené kapely. Já však vidím dobře zahraný melodický thrash metal, který čerpá inspiraci ve svých velkých vzorech. Ve zlatých osmdesátých se budeme pohybovat i nadále. „Hellblazer“ je čistokrevná heavy metalová hitovka, která by se neztratila ani v dobách slávy HELLOWEEN s Hansenem a Kiskem v sestavě. Zvonící kytary a kudrlinková sóla jsem si užil a s nostalgií vzpomněl na hity jako „Future World“ nebo „I Want Out“. Velmi vkusně se jeví i metalová balada „Live as One Already Dead“, kde vynikne Dave Silver v klidných polohách. Po polovině je citelně znát posun nahoru v produkci.

Titulní „The Fateful Dark“ je sedmiminutový epos složený z trhaných riffů, groove tempa a temné atmosféry. V přeřazování na vyšší rychlostní stupně se pokračuje. Kousavý thrash v „Zero Hour“ se navrací k počátku alba a ukáže opět drsnější podobu. Rychlé a energické duo „Hammered Down“ a „Scavengers of Mercy“ potěší nejedno thrashové srdíčko, které si libuje v americkém pojetí thrash metalu. Kázání zlého papeže končí velmi hutnou a komplexnější „The Cursed Earth“, která si znova hraje se změnou temp, nálad a předvádí další porci chytlavých riffů a sólíček. Druhá nakopávací polovina je thrash MADE IN USA, který by se neztratil před pětadvaceti lety, a neztratí se ani v této době.

„The Fateful Dark“ se chlubí i dobrým mixem. Nejen po zvukové stránce je to od minulé desky zlepšení. Je zde odevedena dobrá práce s promícháním, aby se posluchač nenudil a deska tak působila velmi svěžím dojmem. Takovéto spojení pak utvořilo poslouchatelného potomka páření evropského heavy metalu a amerického thrash metalu.

Nejde nic vytýkat, protože jsem se po celou dobu bavil a rád jsem si dopřál odpočinek od vážnějších a brutálnějších spolků. To neznamená, že by si kapela libovala v růžových oblečcích a textech o jednorožcích. Texty se obrací na témata války, smrti a zla v nás a kolem nás.

Jako bonus jsou zde tři cover verze od legend IRON MAIDEN, DIAMOND HEAD a MOTÖRHEAD. Nemuselo se sahat ani moc daleko, když máte doma natolik bohatou hudební scénu a historii. Má to však svá úskalí, protože si můžete ukousnout velkou ostudu, pokud „zprzníte“ takové kulty jako je „Be Quick od be Dead“. Pro blaho metalového světa nejen na Britských ostrovech se podařilo tyto převzaté hity přehrát vkusně a ještě do nich přidat trochu nové energie. Přeci jen už na nich lpí trochu toho prachu a pavučin, jako třeba na „Lightning to the Nations“ od DIAMOND HEAD, která už má přes třicet let existence. Lemmy určitě může mít také radost, protože vypalovačka „Killers“ pokažena nebyla.

Velká Británie produkuje velké množství hudebních uskupení a zásobuje jimi celý svět. Další z řady dobrých zástupců z řad heavy/thrash metalu jsou SAVAGE MESSIAH. Ti se tak na své novince „The Fateful Dark“ posunuli instrumentálně, ale i produkčně mnohem dále. Takto se mohou i za hranicemi své domoviny prosadit a tímto svým zatím nejlepším kouskem si zajistit i větší fanouškovskou základnu.

Seznam skladeb:
  1. Iconocaust
  2. Minority of One
  3. Cross of Babylon
  4. Hellblazer
  5. Live as One Already Dead
  6. The Fateful Dark
  7. Zero Hour
  8. Hammered Down
  9. Scavengers of Mercy
  10. The Cursed Earth
  11. Be Quick or be Dead (IRON MAIDEN cover)
  12. Lightning to the Nations (DIAMOND HEAD cover)
  13. Killers (MOTÖRHEAD cover)

Čas: 52:05

Sestava:
  • Dave Silver – zpěv, kytara
  • Joff Bailer – doprovodný zpěv, kytara
  • Míra Sláma – baskytara
  • Andrea Gorio – bicí

http://www.facebook.com/SavageMessiahMetal
http://www.youtube.com/user/SavageMessiahMetal
http://savagemessiah.tumblr.com/
https://twitter.com/SavageMessiaH
http://www.last.fm/music/Savage+Messiah


Zveřejněno: 20. 04. 2014
Přečteno:
3456 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Míra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář