Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

BLACK LABEL SOCIETY – Catacombs of the Black Vatican CD 2014, E1 Entertainment

Jednou ráno, cestou do práce, jsem vyslechl omylem rozhovor dvou dam, které se dohadovaly a kritizovaly dnešní mladé kluky. Stěžovaly si, že prý vypadají spíš jako holky, že to přehánějí s voňavkami, účesy, péčí o sebe a že opravdových chlapů se už moc nerodí. Nevím, já se v těchto věcech nevyznám a ani mi to nepřísluší hodnotit, ale pokud bych jim s dovolením mohl doporučit někoho, kdo se jako chlap chová, vypadá i vystupuje, byl by to jednoznačně legendární Zakk Wylde. Všichni ho samozřejmě známe z dob, kdy útočil svými riffy po boku slavného Ozzyho Osbourna. Letos přichází kytarový mistr Wylde se svojí smečkou BLACK LABEL SOCIETY v pořadí s již desátým řadovým albem. A opět si můžete být jisti, že zde naleznete směsici poctivého hard rocku, blues, jižanského rocku, southern/groove metalu. Nic nového, objevného zde nečekejte. BLACK LABEL SOCIETY jsou takovou malou jistotou v dnešním rozháraném světě. Je na ně a na jejich jadrné postupy spolehnutí jako na vycházející slunce.

Hudba zde hraná, kdysi vzešlá ze zakouřených barů, byla vždy obestřená zážitky z dlouhých dálnic, špinavých sklenic od whisky a stárnoucích odbarvených blondýn kroutících se u tyčí v pochybných podnicích. Zakky Wylde nechává vzpomenout v některých momentech i na své působení u Ozzyho. Některé riffy („Damn the Flood“ a její nálada budiž toho důkazem) by se klidně mohly vyjímat na některé starší desce BLACK SABBATH. Nevím, zda to je jen můj dojem, ale několikrát jakoby se BLACK LABEL SOCIETY otřeli i o tvorbu třeba takových ALICE IN CHAINS (pár riffů zase jako by vypadlo ze starých dobrých vousáčů ZZ TOP). Některé pomalé, do ploužáků hozené motivy si klidně mohou do svého setlistu zařadit i rockověji přístupnější rádia. Osobně mám raději tuhle smečku právě v klidněji plujících, jemnějších pasážích. Zvláště pak Zakkova sóla mě dovedou doslova zvednout ze židle. Pan kapelník sice není bůhvíjaký zpěvák, ale jeho barva hlasu je mi příjemná a bez ní by tahle smečka nebyla tím, čím je. Patří k ní stejně jako všudypřítomné lebky na obalech a promo materiálech. Je jasné, že se Zakkem tihle Američané stojí i padají, ale nesmíme zapomenout na pro mě velmi dobře sehranou rytmickou sekci, která si sice jen tak v pozadí hraje to svoje, ale bez ní by neměly songy určitě takovou šťávu.

Letos se vydal Zakk se svými parťáky do katakomb pod Vatikán. O tom, že to není zrovna hezký pohled se můžete přesvědčit sami. Texty jsou sice plné siláckých „klasických“ gest, ale to vůbec nebrání tomu považovat celou desku za velmi příjemnou, vhodnou k „odpočinkovému“ poslechu. Nevím, jestli je to jen můj dojem, ale oproti minulým deskám je zde více volnějších, přemýšlivých momentů. Není vlastně ani nutné psát příliš nic moc dalšího. „Catacombs of the Black Vatican“ se určitě v diskografii kalifornských rozhodně neztratí. Doba před patnácti lety, kdy mě se svým albem „Sonic Brew“ (1999) málem vyrvali hlavu z krku, se už sice nevrátí, ale i tak si poslech užívám. Je ale pravda, že já jsem nic „nového“ a progresivního od páně Wyldeho ani neočekával a vlastně ani nechtěl.

A víte co? Já už jsem svoje napsal. Teď mě prosím nechte, startuji svého plechového miláčka a vydávám se na cesty. Reproduktory dostanou dneska co proto, to si pište. Berte to tak, že BLACK LABEL SOCIETY jsou zde znovu s náloží klasických riffů, smutných melodií i rockových rytmů svádějících k tanci. Cestou doufám potkám nějakou hodně pěknou stopařku. Bez ní by byl poslech téhle novinky jen poloviční radost. Vím, že se nejedná o nic, co by dnes zamíchalo s hudebním děním, ale já jsem stejně jako Zakk stará vousatá a vlasatá palice a když zastavím na dálnici na odpočívadle, tahle hudba mi dělá z pootevřeného okénka mého vozu velmi dobře. Poctivá deska od jednoho z posledních „pravých“ rockových mohykánů. Mám tyhle kořeny rád a podobné návraty si nechám vždy líbit. Rock!

Seznam skladeb:

  1. Fields Of Unforgiveness
  2.  My Dying Time
  3. Believe
  4. Angel Of Mercy
  5. Heart Of Darkness
  6. Beyond The Down
  7. Scars
  8. Damn The Flood
  9. I've Gone Away
  10. Empty Promises
  11. Shades Of Gray
  12. Dark Side Of The Sun (bonus track)
  13. The Nomad (bonus track)


Čas: 53:56

Sestava:

  • Zakk Wylde – zpěv, kytara
  • John DeServio – basa
  • Chad Szeliga – bicí
  • Dario Lorina – kytara


http://www.facebook.com/blacklabelsociety
http://www.last.fm/music/Black+Label+Society
http://instagram.com/zakkwyldebls
http://entertainmentone.com/home


Zveřejněno: 18. 04. 2014
Přečteno:
3476 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

21. 04. 2014 13:27 napsal/a Asphyx
ano
děkuji moc za doplnění...
20. 04. 2014 22:22 napsal/a dwave
Nick Catanese
Autor této recenze mohl zmínit, že odešel dlouholetý kytarista Nick Catanese, což mě osobně dost rozhodilo, ale i tak se docela těším na koncert do Prahy do Roxy.
19. 04. 2014 16:59 napsal/a DW
Musim
říct, že \"další deska v řadě\" vystihuje tuhle placku asi nejvíc.