Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

S kapelou BLOOD RED THRONE jsme probrali její historii, zastavili jsme u jejich zatím posledního alba a nahlédli i do budoucnosti. Odpovídal kytarista Daniel Olaisen a zpěvák Yngve Bolt Christiansen.

Ave BLOOD RED THRONE! Právě jste dokončili turné s polskými DECAPITATED. Jaké máš z něho pocity? Ptám se, protože u nás v Čechách máme Norsko zafixované jako zemi, kde se převážně hraje a chodí „jenom“ na black metal.

Je rok 2014. Pořád si lidé myslí, že Norové hrajou jen black metal??? Mimochodem, já hraju s BLOOD RED TRHONE 16 let death metal. Lidé by neměli být překvapeni. Měli by být vděční.

Poslední album s vámi nazpíval nový zpěvák Yngve „Bolt“ Christiansen. Jak ho vůbec fanoušci přijali? Změna zpěváka nemusí vyhovovat každému a posluchači na to bývají hodně citliví. Osobně se mi velmi líbí, jak zpívá a desku „Blood Red Throne“ neustále přehrávám v autě, ale slyšel jsem i jiné názory. Příliš jsem o něm (o Boltovi) informací na internetu nedohledal. Mohl bys nám ho trošku představit? Kde zpíval před angažmá v BLOOD RED THRONE?

Celkově docela dobře. Vždycky se najdou fanoušci preferující jiného zpěváka, ale kapela musela pokračovat, měli jsme na zkoušce 7 nebo 8 zpěváků. Boltův vokál je mnohem pestřejší a také má hlubší growling a určitě otevírá vokální možnosti v BRT. Nikdy nehrál v žádné velké kapele, ale znali jsme ho z metalové komunity a dnes je také zpěvákem GRIMFIST, stejně tak jako "hlavou" blížícího se festivalu Blastfest v Norsku.

Dalším novým spoluhráčem je i basák Ole Bent Madsen. Představ nám prosím i jeho. Nedá mi to a musím se zeptat. Čím si vysvětluješ, že se v BLOOD RED THRONE tolik často mění muzikanti? Vím, že 15 let je dlouhá doba, ale vystřídalo se jich opravdu hodně.

Mladý a talentovaný místní týpek, znal jsem ho několik let. Hraje v jedné z mála death metalových kapel tady v okolí a byl pro nás jasnou volbou, když Erlend (basa) odešel. Mohl bych vysvětlit odchod každého jednotlivého člena, ale v podstatě je to proto, že nemají to, co je potřeba pro chod kapely. Mezi bývalými členy není absolutně žádná zlá krev s výjimkou jednoho retardovaného bubeníka, dokonce jsme přivedli zpět několik bývalých členů a odehráli společně nějaké koncerty. Mimochodem, já jsem po celé roky skládal většinu hudby BRT a kapela bude žít jen tak dlouho, dokud tam jsem...

Jaké jsou vlastně ohlasy na loňské album, co fanoušci, recenze a jak fungují nové songy při živých vystoupeních? Je něco, co bys dodatečně ještě změnil, upravil?

Ohlasy jsou skvělé. Takové, jaké by měly být. Je to naše nejlepší album od „Altered Genesis“. Někteří pisálci si stále stěžují na originalitu, ale abych byl upřímný, neznám žádné kapely, které  zní  jako BRT. Chcete-li šílené a zvláštní věci, poslouchejte novější GORGUTS nebo cokoliv jiného. Lidé moshují na nové věci stejně tak, jako na staré, takže " hell yeah" !

Deska „Blood Red Throne“ je vaše sedmá v pořadí. Změnil se za těch 15 let, co hrajete, nějak, přístup ke skládání? Jestli se nepletu, tak poslední z původní sestavy zbyl Daniel „Dod“ Olaissen. Noví spoluhráči určitě přinesli nové postupy a rozdílný přístup. Jak vlastně vznikají nové songy?

Píšu songy skoro stejně jako před 10 až 15 lety. Nemám rád 20 různých riffů v řadě. Oceňuji určitou strukturu ve skladbách a musí dobře navazovat. Je tam jen jedna změna týkající se kytaristy a přirozeně Ivan (nový kytarista, poslední 4 roky) má jiný způsob psaní songu, než já a Tchort (bývalý kytarista). Dělám dema všech songů v mém domácím studiu. Do značné míry je tedy předem jasné, jak song bude vypadat, s výjimkou nějakých změn u bicích a samozřejmě vokálů.

Velmi se mi líbí cover od Rafaela Tavarese, je opravdu hodně působivý. Sledoval jsem jej dlouhou dobu a přemýšlel, pro koho je vlastně ten trůn určen? Rafael pochází z Brazílie, jak jste se vůbec dali dohromady a proč právě on?

Informovali jsme na facebooku. Měl jsem představu o krvavém a mocném trůnu a Rafael pochopil mou představu hned od začátku. Velmi mě těší, jak obal ve výsledku dopadl. Určitě s ním budeme znovu spolupracovat.

Kdo psal na „Blood Red Throne“ texty? Když si je pročítám, přijde mi, že jim přikládáte velkou váhu. To nebývá u death metalových kapel zase tolik typické. O čem pojednávají texty na novém albu a kde berete inspiraci?

Náš zpěvák Bolt. Texty jsou pro něj velmi důležité a nejsou to jen nějaké "gore a blood" sračky napsané v 10 minutách.

Bolt: Texty jsou inspirovány různými prvky temnoty. Veškeré zlo inspiruje, pokud jde o vkládání slov do brutálních riffů a já se snažím proniknout hluboko do situace. Mentalita těch, kdo vraždí a těch, kteří jsou nešťastně zabiti. Co si všichni myslí, co jim to dá a co jim to vezme. Existuje Bůh? Měli bychom věřit v něco jiného než sebe?  Bude tady nějaká další šance pro cokoliv? Myslím si, že ne. Tohle album je o všech mých filozofiích, mém smyslu života, mých úmyslech a také o protikladu všeho, co jsem. Kdybychom rozpoznali ve světě zlo, bylo by snazší ho zastavit. Pokud budeme mít zavřené oči a mít jen víru v to, jaký by svět měl nebo mohl být, temnota ovládne vše. Není možné měnit k lepšímu, aniž bychom poznali horší. Mými texty se snažím přinést všechno zotročení k ďáblu v mé hlavě a šířím slova vraha a modlitby, aby se můj svět stal lepším místem. Není život bez smrti a tento krásný a zároveň brutální žánr je způsob, jak jsem se s tím vyrovnal.

Album jste nahrávali v Mayhem Music studiu. Jestli se nepletu, tak to je také změna oproti dřívějším deskám. Osobně mi přijde zvuk o hodně víc „čitelnější“ a zároveň „drsnější“. Bylo to účelem a chtěli jste nějakou změnu? Můžeme očekávat nějaký další posun (změnu) ve zvuku i v budoucnosti nebo zůstanete věrni tomuto studiu?

Bicí a vokály byly nahrány v Mayhem Music studiu. Stejně jako poslední album. Kytary a basa byly nahrány v mém domácím studiu a všechno bylo namixováno ve třetím studiu. Jsem spokojený s produkcí na všech našich předchozích deskách, takže je to jen otázkou náhody. Určitě budu pokračovat v nahrávání kytar a basy a možná dokonce i bicích ve studiu u mě doma.

Ve vaší tvorbě se kromě „klasického“ death metalu objevují často i black metalové prvky. Podle mě to dělá vaši kapelu originální a jasně rozpoznatelnou od ostatních. Jen mi vrtá hlavou, odkud se ten black metal bere? Na Metal Archives jsou jako Danielovy nejoblíbenější kapely uvedeny DEATH, MESHUGGAH, CHIMAIRA, GORGUTS a JOE SATRIANI.

Díky. Konečně někdo, kdo ví, že nejsme "vykradači CANNIBAL CORPSE". Celou dobu je moje oblíbená kapela DEATH a můj oblíbený kytarista je Joe Satriani. Poslouchám všechno od 80. let glam metalu až po hodně extremní muziku. Black metal je pro mě přirozený od dob, kdy jsem ho začal poslouchat v roce 1992, v roce 1993 jsem založil vlastní black metalovou kapelu a v roce 1997 jsem se připojil k SATYRICON. Původní zpěvák BRT také začínal v roce 2000 v COBOLT 60, což je black/thrash metal a vydali doposud 2 alba. Pořád mám rád black metal, tak proč sem tam nezačlenit některé riffy do BRT...

K patnáctiletému výročí kapely je možné si objednat i limitovaný vinyl box. Jaký je vlastně tvůj vztah ke gramodeskám? V dnešní době se stává tento nosič zase velmi „moderním“. Jsi sběratel, vyhledáváš a rád objevuješ nové kapely? Je nějaká deska, která tě poslední dobou natolik oslovila, že sis jí koupil?

Nejsem fanatik, ale nějaké vinyly samozřejmě mám. Nekupuji si je každý den, ale když je něco opravdu dobré, koupím si to. Každopádně vinyly jsou "cool" a " they will never die"!

Jedna otázka na Daniela. Hraješ ještě v black/thrashových COBOLT 60, progresivních SCARIOT a thrashových ZEROZONIC. Nedovedu si vůbec představit, jak to všechno zvládáš? Každá ze jmenovaných kapel zní zcela jinak a jedná se o úplně rozdílný styl metalu. To pro všechny skládáš muziku? Jak rozlišuješ, pro koho zrovna vytváříš nový riff, melodii? A která kapela dostane přednost, pokud se vám kupříkladu překrývají koncerty?

SCARIOT je dávná historie, ale ZEROZONIC je moje druhá hlavní kapela po BRT. COBOLT 60 je hodně underground, skoro nehrajeme živě a za 10 let jsme vydali jen dvě alba. Mám ještě osmdesátkovou kapelu, ale zatím jen nahráváme alba. Píšu veškerou hudbu pro všechny kapely a to jen dokazuje můj vkus pro různé druhy metalových žánrů. Nikdy nebyl problém říct, který riff kam patří. Kapely jsou hodně odlišné a určitě nikdy nebudou mít koncert v ten samý den. (smích)

Podívejme se také trošku do minulosti. Jak vás to vlastně napadlo začít hrát s Tchortem death metal? Vzpomeneš si ještě, kdy a jak vznikla původní myšlenka na založení BLOOD RED THRONE?

Užíval jsem si death metal od roku 1991. Vždycky jsem chtěl mít svou vlastní death metalovou kapelu. Nalezení dobrého bubeníka je pro mě jediný důvod, proč  BRT nevznikli ještě před rokem 1998. Když jsem se setkal s Tchortem a stali se z nás přátelé, měl stejné  death metalové nadšení jako já. Společně jsme začali hrát v SATYRICON, ale přitom jsme vždycky věděli, že bychom jednoho dne chtěli založit death metalovou kapelu.

Proč vlastně Tchort z kapely nakonec odešel? Určitě to nebylo lehké, nahráli jste spolu spoustu skvělých desek, odehráli mnoho koncertů…

Rodinné a pracovní důvody. Neměl čas a prostor věnovat se tomu na 100 % a bylo to pro něj opravdu těžké rozhodnutí. Byli jsme přátele víc než 20 let a pořád jsme. Jsem rád, že opět hraje živě s CARPATHIAN FOREST.

Ještě by mě zajímala jedna věc. Vždycky jsem měl hrozně rád logo vaší kapely. Nikde jsem ale nenašel jméno jeho autora. Kdo jej vytvořil?

Christophe Szpajdel. Stejný týpek vytvořil logo EMPEROR a mnoho dalších kapel.

Poslední dvě alba jste vydali u amerických Sevared Records, Proč právě tento label? Nebyli jste s prací Earache Records spokojeni? Ptám se, protože Sevared Records vydávají „převážně“ brutální death metal.

Pouze toto vydavatelství projevilo zájem. Je to směšné. BRT tady byli už 16 let, každý druhý rok vydali zabijácké album, koncertovali v různých částech světa, na pódiu nakopávají prdele a mají mnoho fanoušků po celém světě. Nic proti Sevared Records , ale my si zasloužíme větší a lepší vydavatelství. Pořád to nechápu. Earache se rozhodl nechat nás jít, což je v pořádku, protože už nejsou to, co bývali...

Loni jste oslavili 15 let existence kapely. Když se ohlédneš zpět, vidíš nějaký rozdíl mezi rokem 1998 a 2014? Myslím tím teď třeba v přístupu vydavatelství, fanoušků, pořadatelů?

Vskutku. Věřte nebo ne, ale vydavatelství se o nás zajímala mnohem víc před lety, než dnes. Samozřejmě, že na tom má svůj podíl průmysl, ale pořád jsem šokován, že žádné vydavatelství v Norsku nepozvedne větší death metalovou kapelu. Naštěstí naše fanouškovská základna se rozrůstá každým dnem a dostáváme spousty nabídek hrát živě. To je to, co nás drží při životě!

Jak už jsem psal, u nás je Norsko bráno jako black metalová velmoc. Ale co death metal? Já znám snad jen vás, AETERNUS, DISKORD a z nových kapel OBLITERATION. Jsou nějaké další, které bys nám mohl doporučit?

SICKENING s jedním z bývalých bubeníků BRT, BEIST. Taky HORIZON ABLAZE, což je druhá kapela basáka BRT, abych nějaké jmenoval.

Co chystají BLOOD RED THRONE v nejbližší době? Můžeme se těšit na nějaký koncert u nás v České republice?

Máme v plánu nějaké festivaly. Myslel jsem si, že budeme hrát u Vás na Obscene Extreme festu, ale šéf OEF nás nemá rád...

Vždycky se ptám… znáte a máte nějaké oblíbené kapely z České republiky?

Neznám moc kapel, ale vždycky se mi líbili ROOT!

Za chvíli to bude již rok, co jste vydali poslední album. Už pracujete na novém materiálu, skládáte?

Určitě. BRT od začátku vydávají nové album každý druhý rok a rok 2015 nebude výjimkou. Mám dva songy a Ivan také pracuje na nějakých nových riffech.

Jestli chceš něco vzkázat českým fanouškům, teď máš možnost…

Díky za podporu. Pokaždé to bylo super, když jsme u Vás hráli. Rádi bychom se vrátili! Pořád ještě máme nějaké volné limitované edice vinylových boxů, tak neváhejte a podívejte se na http://bloodredthrone.bandcamp.com/

Děkuji za rozhovor. Přeji jen samé úspěšné koncerty, spoustu prodaných nosičů a co nejvíce věrných fanoušků.

Na to se napijeme a nikdy to nevzdáme!

FACEBOOK

http://bloodredthrone.bandcamp.com/
http://www.reverbnation.com/bloodredthrone
http://www.sevared.com/

RECENZE "Blood Red Throne"

Přeložila Duzl.


Zveřejněno: 13. 04. 2014
Přečteno:
3535 x
Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

18. 04. 2014 00:37 napsal/a Luma
Paráda
tenhle rozhovor mě moc potěšil. Dlouho jsem fanouškem této norské bandy,o které není v médijích moc slyšet. Díky