Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

HATRIOT – Dawn of the new Centurion CD 2014, Massacre Records

Pokud vyslovím název HATRIOT, pak většinový posluchač nebude v obraze. Zmíním-li jméno Steve „Zetro“ Souza, pak se především thrasherům rozsvítí oči. Tento zpěvák je spojený především s thrashovou legendou EXODUS. Zde působil v nejlepším období 1986 - 1994 a následně i po návratu v letech 2002 - 2005. Jeho nezaměnitelný vokál podobný Brianu Johnsonovi z australského buldozeru AC/DC je podepsán pod šesti alby. Není to však žádný lenoch (smích), protože se objevuje v dalších projektech, např. DUBLIN DEATH PATROL nebo TENET. Vedle toho je možné ho znát i z kapely LEGACY, kterou pomohl založit. Nic vám to jméno neříká? Z této partičky se přece zrodil TESTAMENT. 

HATRIOT je regulérní seskupení kolem „Zetra“. K sobě si přizval plno mladé krve a v neposlední řadě i mladou krev vlastní. Jeho synové Nick (bicí) a Cody (baskytara) utváří rodinný thrashový klan. Loni se narodila debutová nahrávka „Heroes of Origin“ a rozhodně se neztratila v záplavě dobrých thrashových desek. Po tomto vydařeném začátku firma SFB (Souza Family Business) nezahálela a již tu máme následovníka. Mimochodem v době psaní této recenze ohlásila kapela na své facebookové stránce, že připravuje nový materiál. Dobrých zpráv není nikdy dost.

První poslech dal jasně najevo, že se nepůjde s kvalitou dolů. „Dawn Of the New Centurion“ má pořádně mohutný zvuk a působí jako drtící mašina. Oproti debutu se tak více přiostřily hrany. Čerstvý padesátník Souza štěká, kouše a huláká jako v době jeho mladí. K tomu mu zdatně sekundují všichni kolem. Je tu sice o jednu písničku méně než minule, ale to není žádná katastrofa. Všech devět kulek v zásobníku letí přímo na komoru. Co track, to pecka! Doporučuji si místo džísky vzít neprůstřelnou vestu. S každým poslechem se kovaný thrasher nenudí a naopak HATRIOT ho přenesou do prosluněné Kalifornie. Trefný slogan „Pure Bay Area Thrash Metal“ z webu kapely sedí přesně jako propocená džíska / neprůstřelná vesta na thrasherovi. Už minule se „Souzovci“ soustředili na gradaci a postupné přikládání pod kotlem, který se pak ke konci rozpálil doběla.  A tentokrát to platí dvojnásob. Závěr v podobě trojice „World Funeral“, „Dawn of the New Centurion“ a „Consolation for the Insane“ je čirá esence thrash metalu made in Bay Area. Už z předchozích songů jsem byl unesený a pak přijde tato trojka zabijáků. Měl jsem pocit, že mi někdo strčil odjištěný granát do úst. Taková nálož rozprskla mojí hlavu po celé místnosti. Kromě nové malby na stěnách si přeji zažít vše z obou desek naživo. Skvěle k sobě pasují a plynule navazují samy na sebe. Bez ohledu na pořadí, které použijete při poslechu. Já však cítím, že dvojka je o chloupek lepší a to především v již zmíněné produkci. Jako fanoušek a zkušený posluchač jsem doslova nadšený, jak „Zetro“ po odchodu z EXODUS dokázal, že nepatří do starého šrotu. Na důchod by neměl pomýšlet, protože HATRIOT (mu) pumpují energický thrash metal do žil.

Jen škoda obalu, který by neznalého posluchače odkazoval na výtvor lokální pagan/viking metalové kapely. Sám bych si tričko s motivem této desky nekoupil, byť je muzika vynikající. Chce to ta klasická klišé – lebky, ohně, krev, démony, atomovky, mrtvé politiky (smích).

HATRIOT na své albové dvojce „Dawn of the New Centurion“ předvádí to nejlepší z celého Bay Area thrash metalu. Tu kus od EXODUS, tu od TESTAMENT až  po METALLICU v jednom pořádně nabušeném balíčku. Steve „Zetro“ Souza se prezentuje v nejlepší formě. Jasná volba pro všechny (nejen jeho) fanoušky. THRASH METAL NEVER DIE! 

Seznam skladeb:
  1. From My Cold Dead Hands
  2. Your Wors Enemy
  3. The Fear Within
  4. Honor the Rise and Fall
  5. Superkillafragsadisti cactsaresoatrocious
  6. Silence in the House of the Lord
  7. Word Funerál
  8. Dawn of the New Centurion
  9. Consolation for the Insane

Čas: 50:17

Sestava:
  • Cody Souza – baskytara
  • Kosta V – kytara
  • Steve „Zetro“ Souza – zpěv
  • Nick Souza – bicí
  • Justin Cole – kytara

https://www.facebook.com/hatriot?fref=ts
http://www.hatriotmetal.com/
https://twitter.com/hatriotmetal
http://www.last.fm/music/Hatriot

Zveřejněno: 11. 04. 2014
Přečteno:
3574 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Míra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

11. 04. 2014 11:04 napsal/a Asphyx
yes brother
je to přesně tak. Stejně jako předchozí deska i tahle neskutečně dává..:))) Ty zkušenosti a zároveň mládí v podobě Zetrových kolegů tvoří dohromady zabijáckej koktejl...Spolu s posledními VOIDHANGER asi nejposlouchanější thrash v mém přehrávači v poslední době:))
11. 04. 2014 10:15 napsal/a Peťan
Hatriot
Výborná deska! Ten nádech Exodus je tam cítit, pro mě letos jedna z nejlepších desek zatím. Zetro je srdcař :-)