Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

A5 – Líheň zmijí CD 2013, vlastní náklad

Kapelu A5, samu se škatulkující jako thrash/metalcore, z jihočeského Týna nad Vltavou znám už hezkých pár let především díky jejich častému koncertování v mém okolí. Pamatuji si koncerty A5 několik let zpátky třeba v Albrechticích nebo Budějovicích a pokaždé jsem po chvíli sledování a poslouchání jejich setu odešel. Teď po poměrně dlouhé době se ke mně na recenzi dostává jejich aktuální CD „Líheň zmijí“. Vzhledem k tomu, že jsem žádnou předchozí nahrávku A5 neslyšel, tajně doufám v lepší výsledek než z koncertů.

A5 fungují od roku 2005 a po slepení sestavy se o dva roky později vydávají do studia nahrát první demo „Respekt“. Druhá nahrávka tak přichází až v prosinci loňského roku po několika změnách v sestavě. CD „Líheň zmijí“ obsahuje dohromady devět skladeb, je opatřeno obalem, který sice má zajímavou a výstižnou myšlenku, jenže grafická úprava fotky z poslanecké sněmovny či senátu je naprosto tragická. Jinak booklet obsahuje texty, info o kapele, děkovačku zkrátka standard. Jestliže obal se mi nelíbil, tak opravdu nevím, co mám napsat o produkci A5. Ta půlhodinová stopáž je doslova utrpením. A5 se žánrově pohybují někde mezi moderním metalcorem, zábavným rock/metalem typu HARLEJ a trochou thrashe – z toho jsou nejvíce cítit kytarové rify. Občas postupy A5 vzdáleně připomínají třeba novou tvorbu DEBUSTROL. Nechybí sóla, která svou kvalitu mají. Po instrumentální stránce mají A5 co nabídnout a své fans si v tomto ohledu najdou. S čím mám ale obrovský problém je vokál. Olák (ex-MORAX) je za mikrofonem v určitých pasážích neposlouchatelný. Jeho mix growlingu (který připomíná ranní tlačení na záchodě po kýblu fazolí) a čistého zpěvu zní jednou komicky, podruhé rádoby drsňácky. Jinde zase Olák působí, jako kdyby si šlapal na jazyk. A chraň satan, když začne zpívat melodicky! (smích). Rve mi uši, když slyším například slovo „Líheň“ v titulní skladbě nebo pomalý úvod „Krvavé lásky“, kde Olák zní jako Láďa Křížek po deseti pivech. Ale proti gustu…

Z celého CD „Líheň zmijí“ mě nejvíce oslovily skladby „Piraně“ a „Všechno jsme posrali“, které se nejvíce blíží škatulce thrash. Nahrávka je po zvukové stránce kvalitní – A5 nahrávali ve studiu Kocis a o výsledný mix se postaral Honza Kapák z Hellsoundu. Ani po několika posleších mě ale CD nezaujalo a vím, že se k němu vracet nebudu. Především kvůli vokálu, který podle mého názoru A5 sráží. „Varování“ na zadní straně obalu o tom, že zakoupením nezískáme kvalitní hudbu, ale pouze podpoříme kapelu A5, je bohužel pravdivé.

Seznam skladeb:
  1. Líheň zmijí
  2. Něco
  3. Krvavá láska
  4. Piraně
  5. Sliby a lži
  6. Kořist
  7. To neurvu
  8. Všechno jsme posrali
  9. Prázdnej vobraz

Čas: 30:51

Sestava:
  • Rajčák - kytara
  • Kassa - kytara
  • Olák - zpěv
  • Čmoud - baskytara
  • LJ_Kopyto - bicí

www.a5.wz.cz
http://bandzone.cz/A5

Zveřejněno: 17. 04. 2014
Přečteno:
3407 x
Hodnocení autora:
3 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář