Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

3. 4. 2014, Norimberk (Německo) - RockFabrik

Lákalo mne to už dlouho, vyrazit na nějaký koncert do zahraničí, ale dosud jsem se k tomu nikdy nedostal. Teď jsem vlastně i docela náhodou (velké díky Honzovi V.!) takovou možnost vyjet měl a to hned na ONDSKAPT, které ve svém přehrávači poslední dobou točím téměř denně. Do klubu RockFabrik v Norimberku zavítalo turné, na které kromě těchto Švédů vyjeli také ENDSTILLE a KOLDBRANN, jež měli čeští fanoušci příležitost vidět také na loňských Phantoms of Pilsen.

Nějakých 70 kilometrů po klasické české dálnici, za Rozvadovem pak asi 130 km po krásné cestě bez hrbolů a jiných vylomenin a za dvě hodinky jsme na místě a máme radost, že se Rockfabrik nachází na samém kraji Norimberka. Už jen pohled na entrée klubu, kdy nás vítá obří socha kytary (viz foto), dává na vědomí, že tady je to prostě trochu jinde. Okolí parkoviště u klubu je oseté ohromným množstvím plakátů s nadcházejícími akcemi v Rockové fabrice i na půl roku dopředu.

Místo konání se skládá ze dvou klubů – jeden z nich je uzpůsoben pro větší akce (v ten samý den tam vystoupili němečtí heavy metalisté AXXIS), o pár kroků dále se nachází místo s příhodným označením Underground, kde se koná black metalové inferno. Jenže i takový Underground by se dal srovnávat s těmi lépe vypadajícími kluby v ČR. Pro takovou akci naprosto vhodný plac. Prohlížíme si merch všech tří vystupujících kapel, dáváme pivo Zisch Dunkel za 4 eura a přesně ve 20:00 zní intro norských KOLDBRANN.

Letošní deska ,Vertigo' mne sice příliš nezaujala, těšil jsem se hlavně na staré fláky...“ Toto jsem ke KOLDBRANN psal v reportu z Phantoms of Pilsen. Od té doby uplynul nějaký čas a já jsem do alba pronikl a líbí se mi čím dál více. Což je dobře, protože KOLDBRANN z něj na začátek zahráli hned čtyři skladby – moji nejoblíbenější „IntroVertigo“, dále pak „Totalt Sjetelig Bankerott“, „Drammen“ a „Inertia Corridors“. Poslední jmenovaná ale dle mého naživo nefungovala tak, jako skladby předchozí. V závěru setu se dostalo i na starší fláky a cover „Russian Vodka“ od kapely KORROZIA METALLA. Zvuku by prospělo možná méně basy, která válcovala vše ostatní, jinak ale KOLDBRANN určitě nezklamali, mělo to šťávu a energii a Mannevond je vynikajícím frontmanem.

Následovali moji milovaní ONDSKAPT. Na tuto smečku ze švédského Stockholmu jsem se těšil nesmírně, ještě jsem s nimi živě neměl tu čest. Set nejspíš začínali skladbou „Feeding the Flames“, tu jsme ale nedopatřením prokecali venku (před klub vůbec nebylo slyšet, že se již něco děje). „Ominous Worship of the Divine“ už ale stíháme a já musím po chvíli blíž k pódiu, tenhle rituál si chci užít. Jen škoda, že nebyla více slyšet rytmická kytara. Samozřejmě, horší by to bylo naopak, kdyby nevynikly všechny ty melodie a sólové výlety, které jsou pro tvorbu ONDSKAPT tak typické, ale sami víte, že při těch sólech je prostě nějaký pořádný background potřeba. Celkově byl zvuk tišší než při předchozí kapele, ale já jsem prostě přijel hlavně kvůli ONDSKAPT a užil jsem si je přese všechno naplno. V setlistu nechyběla skvělá „Lord of all Unclean Spirits“ nebo „A Graveyard Night“ a já jsem byl naprosto pohlcen. ONDSKAPT musím ještě někdy vidět, byl to parádní zážitek, na který se nezapomíná. Také jsem po příjezdu v půl třetí ráno ještě jednou poslední desku sjel. (smích)

Headlinerem tour jsou němečtí ENDSTILLE, kteří mě studiově tolik neberou, ale naživo to na Phantomech solidně rozsekali. Bohužel, v Norimberku to bylo o dost slabší. Hlavní vinu na tom měl zvuk, který byl spíše takovou hlukovou koulí. Nejvíc to s prominutím odsraly bicí, když jsou při sypačkách slyšet pouze činely, tak se v tom posluchač moc dobře zorientovat nemůže. Tvorba ENDSTILLE zrovna rozmanitostí neoplývá a v kombinaci s nepříliš povedeným soundem byla jedna skladba jako druhá. Světlý moment přišel se skladbou „Depressive/Abstract/Banished/Despised“, která se tolik nežene dopředu a chytlavost je zde na vysoké úrovni. Jinak ale trochu zklamání, které ale nebylo znát na většině publika, jež si dokonce dvakrát vyžádala „zugabe“ a návrat ENDSTILLE na pódium.

Vyrážíme na cestu (dokonce jsme se omylem podívali až k Regensburgu (smích)) a kolem druhé se nacházíme v Plzni. Rád bych vyrazil do zahraničí na koncert častěji, Rockfabrik na mě udělal ohromný dojem. Pivo sice nic moc, ale o tom to není (úsměv). Nevím, jak jinak report zakončit, než slovy „super výlet a akce“.

Zveřejněno: 07. 04. 2014
Přečteno:
3301 x
Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

07. 04. 2014 12:34 napsal/a Opat
Děkuji
velice, jsem rád :-) Byl to fajn výlet.
07. 04. 2014 07:02 napsal/a Asphyx
hmmmm
Tedy...pěkný hudebně-cestopisný článek...četlo se to takhle po ránu v pondělí samo:)) díky.