Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

Plzeňská smečka vydala na konci loňského roku své třetí řadové album \"Grief for and Idol\". Honza Vaněk & Sinneral navíc každoročně pořádají festival Phantoms of Pilsen. Rozhovor vznikl na zahrádce u Restaurace pod Kopcem v Plzni-Božkově.

Jak dlouho jste „Grief for an Idol“ nahrávali, kolik času zabrala práce ve studiu?

Honza: Byli jsme tam na etapy. Začali jsme někdy loni v létě…

Sinneral: V červnu týden základ – bicí, kytary. Pak se tam dojíždělo na basu, zpěvy a poté několikrát na mix a mastering.

Honza: Dohromady to mohlo dát tak tři týdny čistýho času.

Když pak Honza Kapák řešil produkci alba, byli jste u toho, říkali jste mu, co jak chcete mít?

Sinneral: Řešili jsme to spolu, něco třeba znělo líp na demáči a když se to nahrálo pořádně, úplně to nesedělo. Tak se na místě vymyslelo třeba něco lepšího.

Honza: To má Sinneral na mysli spíše aranže. Zvuk de facto udělal Honza K., on to dělá kapelám standardně. Málokdo si může dovolit zaplatit člověka, který tam bude ještě sedět s Honzou a říkat, co a jak. Myslím, že většinou to tu funguje tak, že ten, kdo to zaznamenává a pracuje s těmi programy, je v podstatě producentem.

Mě hlavně zajímalo, jestli jste tam pak byli přímo u toho procesu.

Honza: Byli jsme tam tak nějak celou dobu a pokud ne, tak nám třeba poslal nějaký mixy přes internet.

Sinneral: Třeba tři varianty a ptal se, která se nám líbí nejvíc…

Honza: … a my si pak vybírali a říkali své připomínky.

Nová deska vyšla celkem u tří labelů. Jak jste navázali spolupráci s americkou firmou Paragon Records? Ozvali se Vám oni, nebo jste první krok učinili vy?

Honza: Když jsme vydali EP „Woodland Journey“ v Pařátu, dostali jsme jich poměrně hodně a použili jsme je jako promáče. Rozeslali jsme je asi padesáti firmám a chlápek z Paragon Records se na to ozval. Byli jsme domluvení, že desku natočíme rok poté, co vyšlo EP. To jsme úplně nestihli, ale byli jsme s ním v kontaktu a když jsme měli „Grief for an Idol“ hotové, ozvali jsme se mu, jestli do toho i přesto jde a on souhlasil. Takže to bylo na základě toho EP.

A co se týče Cursed Records?

Honza: To bylo v podstatě stejné. Byla to další z firem, kam jsme EP poslali. Zkoušeli jsme různé labely, abychom věděli, jestli o to vůbec někdo bude mít zájem. U vydání měl být také Milan z Grom Records, ten ale nakonec napsal, že zrovna dělá tribute DESASTER a nemá na to peníze. Řekli jsme tedy Jirkovi (Werewolf Records), jestli se do toho nechce připojit. Každý zaplatil část nákladu, my platili další část sami, abychom měli dost výlisků. Firmy ti většinou dají 10 % toho, co udělají. Když každá udělá 500 kusů, tak máš 50 kusů od každý a nic ti nezbyde. Navíc labely v současnosti moc nechtějí rozesílat proma do časopisů, takže to, co jsme si zaplatili sami, jsme použili právě na to. Label by poslal pár cédéček a nikdo by se o tom nedozvěděl, takže jsme za ně tu práci udělali my.

Sinneral: Všiml sis určitě na facebooku, že každou chvíli je recenze z Los Angeles, Indonésie, Německa, Rakouska, ze Švédska dneska zrovna vyšla jedna vtipná. Rozhovory jsme teď dělali dva do Ameriky, jeden do Maďarska, po Čechách jich bylo hodně. Dneska další (smích).

Honza: Takže to si děláme v podstatě vše sami. Firmy to zaplatí a co s tím poté udělají, co rozšíří, to nevím. Něco pomění, takže se album dostane do dister, ale kdybychom si to sami nerozeslali, tak by se o něm moc nepsalo. Mě to ale docela baví, tak si po večerech balím proma. (úsměv)

Když jsme nakousli ty recenze, zaznamenali jste nějakou vyloženě negativní na nové album? Co jsem četl já, tak bylo vesměs pozitivní.

Sinneral: Zrovna dneska přišla nějaká ze Švédska. Dva lidi jí psali, ale každý napsal tak dvě věty. Bylo tam něco jako „nó, jsou to klucí, který se snaží hrát takovej rádoby norskej black metal“… že to je takový „semimetal“ nebo tak něco. Byla tam také otázka „Chlapci, proč ty syntezátorový dudy?“. Asi nepochopili, že to jsou pravé dudy, a kdyby si přečetli data sheet, který k albu dostali, tak by se to dozvěděli. Byl tam taky nějakej „crap“ a „shit“ a podobně. Jeden z nich dal 5 bodů z 10, druhý 4. Takže tam byla ta reakce asi nejhorší, jinak vesměs vše pozitivní.

Nové album se vyznačuje množstvím různých vokálů a vokalistů. Měli jste takto koncept naplánovaný už od počátku, nebo vás různé věci napadaly až přímo při nahrávání?

Honza: Naplánované jsme to úplně neměli. Většinu textů jsem napsal já, jeden měl Honza Kapák a jeden Paty (basa). Vždy to děláme tak, že si doma vezmeme mikrofon a rozfrázujeme si to, aby Vlčák věděl, jak si to představuje autor textu. Takže jsem mu doma nazpíval svoje texty, napadla mě do toho nějaká melodie, tak jsem to tam zkoušel procpat.

Sinneral: Bys mu mohl dát jako přílohu nějakou ukázku. (smích)

Honza: Takhle jsem to tedy zkoušel a pak jsme chtěli, aby to zpíval Vlčák. Někdy to ale úplně nezafungovalo, zkusili jsme to tedy sami. Vzniklo to v podstatě náhodou. Co se týče Honzy K., ten napsal svůj text a zkusil to sám nazpívat. Nám se to líbilo, takže jsme to tak nechali. On má ten vokál takovej expresivní.

A jak došlo ke spolupráci s V’gandrem (HELHEIM)?

Sinneral: Přes e-mail. Honzu napadlo v průběhu nahrávání, že by se k tomuto songu („Minnestund“) nemusel psát text česky, anglicky nebo staroslověnsky, ale že by se oslovil někdo z Norska. A kdo jiný, než náš kámoš?

Honza: Hlavně jsme tím ušetřili psaní jednoho textu. (smích)

Sinneral: A je to takové ozvláštnění.

Honza: Původně jsme chtěli, aby se zapojil i Hoest (TAAKE). On si to poslechl, líbilo se mu to, ale nakonec to neklaplo. V’gandr ale souhlasil, takže to nakonec nazpíval sám. Říkal jsem mu, že text mu nějaký napíšeme… ale je blbost, abychom mu složili text, předzpívávali jsme mu to a on si to tam nějak pasoval a zpíval něco, co mu úplně „nepůjde přes hubu“. V’gandr sám řekl, že by mu vyhovovalo si to napsat sám a ptal se, zda chceme text anglický nebo norský. Tak jsme řekli, že rozhodně norský, protože to bude o něco zvláštnější. Vzniklo to prostě tak, že jsme se jich zeptali a tím, že nás znají, to bylo jednodušší.

Hodně spolupracujete s Bjornarem z VULTURE INDUSTRIES…

Sinneral: U něj ve studiu mimochodem nahrával V’gandr ten vokál.

S ním jste se znali již předtím, než hráli na druhých Phantoms, nebo až tam spolupráce začala?

Honza: To začalo až tady. To celý vzniklo tak, že jsem tehdy napsal nějaký komentář na jejich profil na last.fm, něco jako „přijeďte zahrát do Čech“. A Bjornar se na to ozval, jestli nevím o nějakých organizátorech, kteří tu dělají akce, že by tu rádi hráli, ale nemají žádné kontakty. Já jsem mu doporučil nějaké pořadatele, pak jsem nad tím nějak přemýšlel, bavili jsme se o tom a řekli jsme, že bychom to mohli zkusit udělat my. On nabídl termín, vyšlo to tehdy na neděli a docela se to povedlo, bylo tu dost lidí. Poté jsme zůstali v kontaktu.
Já jsem v té době psal diplomku a zeptal jsem se ho, zda mohu jet s nimi na turné, že bych to poznal z druhé strany. Oni zrovna plánovali to nadcházející a Bjornar souhlasil. Tím taky ušetřili prachy za člověka, kterýho by museli platit za to, že by jim prodával trika apod. Pak když s nimi objedeš půl Evropy, tak se v kontaktu zůstává docela lehce.

Asi před rokem jsi psal do Pařátu tour report z jedné takové štace s VI. Tehdy jsi s nimi jel už pokolikáté?

Honza: To bylo asi potřetí.

Příští turné s vámi pojede za bicími Karel „Sheafraidh“. Budete zároveň udržovat stále spolupráci s Honzou Kapákem? Budou se ti dva nějak střídat? A hledáte mezitím nějakého stálého bubeníka?

Honza: My bychom rádi spolupracovali s Honzou pořád, ale nemá čas vzhledem k práci ve studiu. Když se nám objeví nabídka na koncert a on nemůže, tak je to blbý. Tudíž jsme se domluvili s Karlem, kterému, doufám, nevadí, že je jakýsi záskok. Ale on toho má také dost, tak s tím nejspíš nemá problém. Karel navíc říkal, že na podzimní turné vyrazit nemůže, tak to s námi zase pojede Honza.

Sinneral: Najít stálého bubeníka by bylo ideální, ale nikdo takový v blízkém okolí není a brát si někoho, kdo je 200 kilometrů odsud, to je z bláta do louže. Takže teď máme de facto dva bubeníky. Vždy zavoláme Honzovi, zda může, pokud ne, zeptáme se Karla. Většinou to nějak klapne.

Hudbu skládáte hlavně vy dva. Jste už za tu dobu, co spolu fungujete, tak naladěni na stejné vlně, že víte, co od sebe očekávat a v podstatě většina nápadů projde, nebo se stane, že se na něčem nedokážete dohodnout?

Honza: Stává se, že se něco tomu druhému nelíbí. Vybere se to, co je jakýmsi průnikem. 

Sinneral: Spontánně spíše bereme to, co z nás zrovna leze. Kolikrát nějaký nápad zůstane v šuplíku. Většinou je to tak, že já i Honza přineseme nějaký song. Někdy se třeba v nějaké pasáži vyhodí jedna kytara, ten druhej tam dodá svou. Ale to jsou niance.

Co se týče textů, ty píše hlavně Honza…

Honza: No protože to nikdo jinej nechce dělat (smích).

A pak si je nějak schvalujete, sedíte nad tím?

Sinneral: Honza má soudnost a je chytrý a sečtělý, takže to, co přinese, má hlavu a patu a většinou je to dobrý.

Honza: Já bych si do toho stejně asi moc nenechal kecat. (smích)

Kolik času tak zaberou přípravy festivalu, jako je Phantoms of Pilsen? Začínáte s prvním oslovováním kapel hned po skončení předešlého ročníku? Nebo třeba ještě před tím?

Sinneral: Celý to zabere tak 11 měsíců. Tak měsíc si dáme oraz a pak znovu řešíme, koho bychom mohli pozvat, datum a máme taková sezení v hospodě.

Honza: Kontaktovat kapely začínáme tak v lednu.

Sinneral: Letos jsme začali už před Vánocemi.

Honza: To jsme získali pár kapel a teď se toho tolik neděje. Je to docela malá akce, ale zabere to času dost. A je to o spoustě přemlouvání, kapely si říkají strašně velký peníze. Jsou zvyklé hrát na západě a tam jim dávají jednou tolik, než co jim můžeme dát my, kolikrát ještě víc. Navíc jsi limitován sálem a ten festival žije ze vstupného, je tam minimální vklad odjinud. Každý rok je to takový risk, nula k nule… spíš v tom vždycky trochu zahučíme. Jsme z toho už trošku unavený…

Budou příští Phantoms znovu na Božkově? Zatím jsem na FB eventu nenašel přesné místo konání, plánujete změnu po letošní velké návštěvě?

Sinneral: Místo tam napsané je, Phantoms budou znovu na Božkově.

Honza: Zas až takový zájem, abychom čekali třeba o 200 lidí větší návštěvu, jsme nezaznamenali, takže si myslím, že se to tady hravě zvládne. Přinejhorším se to vyprodá, což pro nás bude přinejlepším.

Sinneral: Šeříkovku si myslím, že bychom nenaplnili.

Honza: Ta hlavně ani nemá žádnou atmosféru, tady je to příjemnější.

Kdy tak míváte domluvenou kompletní soupisku kapel na Phantoms?

Honza: Máme vždy představu, co bychom chtěli, ale nikdy to nevyjde úplně do puntíku. Něco pak krachne a sháníš náhradu. S některými lidmi jsi v kontaktu a řeší se peníze, někdy jim nemůžeme dát tolik, kolik by potřebovali, takže to padne a sháníme něco v tom finančním rozmezí, které by nám vyhovovalo, a co by na Phantoms pasovalo.

Sinneral: Viz loni. Poté, co jsme z tiskárny dostali 10 000 letáků a 500 A2 plakátů, tak zrušila turné GEHENNA a další tři kapely.

S tou GEHENNOU to bylo přesněji jak? Oni vám vůbec nedali vědět?

Honza: To turné organizoval promotér z Rakouska a pak se nedozvíš, co je mezi nima. Ty máš koncert slíbený od něj. My se vždy podíváme, zda ostatní akce z turné jsou oznámené, jestli to skutečně funguje, aby to nebyl nějaký podraz. Tady jsme viděli, že je oznámených X koncertů turné, ale nakonec to krachlo. A my si nemůžeme dovolit vyhodit ty letáky, vytisknout vše znova, ono to taky něco stojí. Pak musíš dát ze svýho 10 000 najednou kvůli blbosti…

Domlouváte nějaké kapely na Phantoms třeba tzv. na výměnu? Vy je pozvete sem, oni Vás do své země?

Honza: To je vždy tak jedna kapela. Loni to byli SAKRILEG. Jeden jejich člen je vydavatel v Cursed Records, s nimi jsme se takto domluvili a pak jsme hráli v Rakousku. Letos to budou rakouští SVARTA, ti dělají Midsummer Festival, takže si zahrajeme tam a oni tady.

Sinneral: Když si sem pozveme pět kapel, které nikdo nezná, tak je ta akce o level jinde, když ji srovnáš se jmény, které bývají na Phantoms každý rok. To samé se děje tam. Lidi sem chodí hlavně na ta velká jména.

Stalo se někdy, že by vám nějaká oslovená kapela odmítla zahrát na Phantoms? Nemyslím z časových důvodů atd., ale třeba proto, že jí festival přišel malý…?

Honza: Většinou máš přehled o kapelách, jaké mají myšlenkové pozadí, takže některé třeba ani neoslovuješ. Vybíráme spíš kapely, které budou v klidu, budou vědět, do čeho jdou a nebudou s tím mít problém. Sledujeme, kde hrají, na jakých festivalech, s kým už hráli, a podle toho si je pak vybíráme.

Sinneral: V takovém případě, který zmiňuješ, by nám třeba ani neodpověděli na mail, nebo by prostě napsali „ne“. Ale že by něco rozjednali a následně by řekli „my jsme zjistili, že to je v Plzni a tam přijde málo lidí“, tak to se nestalo.

Honza: Jim o nic nejde, oni mají slíbené nějaké peníze a pak je na nás, abychom se postarali. I kdyby tam bylo 5 lidí, tak to odehrajou a dostanou, co mají slíbeno.

Sinneral: Což se ne vždy stává, mimochodem…

Honza: Jo, pak přijede kapela na fesťák a nedostane, co má slíbeno. Ale to si festivaly dělají sami. Když to chceme dělat vážně, musíme přistoupit na to, že v tom zahučíme, když to bude nutný. Jinak bychom poškodili jméno akce.

Sinneral: Dnes je to navíc vše smluvně ošetřený. Podepisují se kontrakty, pokladní doklady, že kapela přijala určité množství peněz. To se pak zadává do účetnictví atd.

A naopak dostáváte vy hodně nabídek od kapel, že by si rády na PoP zahrály?

Honza: Chodí jich hodně, ale jsou to kapely, které nikdo nezná. Když chceš festival postavit tak, aby pro lidi byl zajímavý, je lepší cestou smlouvat s kapelami, o kterých si sám myslíš, že by o ně lidi mohli mít zájem, nežli to doplnit kapelami, které nikdo nezná. To tam můžu vzít kluky z okolí a bude to mít stejný efekt, navíc to nebude stát 300 euro, ale 2000 korun na benzin.

Sinneral: Navíc podpoříš místní scénu.

Honza: Nemá smysl tam brát kapely, které v podstatě nic neznamenají. Samozřejmě všichni říkají, že nechtějí moc peněz, že jim stačí málo… Ale ono i to málo je ve finále, když tam máš 20 kapel, dost.

Sinneral: Když ti kapela z Hamburku napíše, že přijede zahrát za 600 euro a v Plzni ji nikdo nezná…

Honza: A do Plzně 600 euro neprojedou, to si lehce spočítáš. A jdou do toho s tím, že zaplatíš ubytování, jídlo. Když je tu nikdo nezná, ať přijedou za cestu, pokud tu chtějí hrát.

Sinneral: Často se tyto menší kapely vezou s většími na turné. Třeba loni HAILSTONE nebo SPASMODIC. Nikdo je tu nezná, ale protože přijeli s DEMONICAL, tak jsme souhlasili, protože jsme platili celý „balíček“. Tyto kapely tedy také bereme, ale v rámci turné s většími. Ale když ti napíše kapela z vesničky u Norimberka, že přijede zahrát za 600 euro…

Honza: Možná jsou v Německu zvyklí, že jim ty peníze dají. Ale tady to nikdo nezná a nemá smysl do toho dávat peníze.

Jaké nahrávky vás v poslední době nejvíc zaujaly? A na základě té nahrávky jste si třeba řekli, že tu kapelu chcete na Phantoms?

Honza: Já jsem tu chtěl mít VALKYRJU a ONDSKAPT, ale od toho jsem ustoupil, protože budou hrát na Hell Fastu. My jsme s nimi byli v kontaktu, oni sami napsali dokonce, a já z toho byl docela nadšenej, protože nová deska VALKYRJI se mi hodně líbí, ale pak to z toho důvodu nevyšlo. My si tedy s ostatními pořadateli snažíme dávat vědět, tady to ale úplně nezafungovalo. Oni sháněli někoho údajně na poslední chvíli, protože jim nějaká kapela odpadla. A nemá smysl, aby to samý hrálo tady znova po pár měsících.

Sinneral: Už dva roky taky lámeme CULT OF FIRE, ale nechce se jim.

Asi po minulých Phantomech jsem zaznamenal nějaké zmínky o tom, že by se festival mohl vrátit ke scénáři z úplně prvních ročníků. Že by na něm byly hlavně české kapely atd. Plánovali jste to, nebo jsem to nějak blbě odvodil?

Sinneral: Něco takového zaznělo, ale nebylo to v rámci Phantoms. Maximálně by šlo o nějakou warm-up party, akci mimo Phantoms of Pilsen. Třeba jakýsi první ročník po deseti letech.

Nechcete exkluzivně představit dalšího vystupujícího na Phantoms of Pilsen?

Honza: Nemáme nic úplně potvrzeného a nechceme to tedy avizovat předem.

Phantoms jsou vždy precizně uspořádanou událostí. Přísně dodržovaný harmonogram, spousta lidí pomáhajících kapelám ke štěstí… Jenže ne vždy to tak v ČR chodí. Jaký je podle vás rozdíl mezi organizací festu tady a jinde?

Honza: Zas tolik zkušeností nemáme. V zahraničí se o tebe trochu postarají, dostaneš najíst, pár pivek, tady většinou nedostaneš ani vodu na pódium. Vstup je tam ale většinou vyšší než tady, tak si to třeba mohou spíše dovolit. Tady to takhle moc nefunguje.

A zažili jste třeba někdy chování pořadatele, kvůli kterému jste měli chuť se na koncert vysrat?

Sinneral: Na úplném začátku PANYCHIDY, když jsme jeli hrát na nějakej „zum Beispiel“ festival do Chomutova. To byl takový multikulturní festival, hrál tam jazz, rock… a že si tam vezmou i zástupce metalu. My jsme tam přijeli, před námi hráli nějací Gipsy Kings nebo jak. Najednou pořadatel přišel, takovej bledej, s tím, že nebudeme hrát.

Honza: On se bál, že to je moc tvrdý, nebo co…

Sinneral: Nejspíš mu to zakázal někdo, pod kým dělal. Takže jsme si sbalili věci a jeli zpět domů.

Honza: Ale třeba loni jsme hráli na „multikulti festivalu na koze“ v Turnově…

Sinneral: To byl takovej rockovej fesťáček, to pořádal můj šéf.

Honza: Tam žádný moc tvrdý kapely nehrály, ale měli jsme docela úspěch. Ale necítím se moc dobře na takových akcích.

Sinneral: Pár lidí tam ale ve finále pařilo a když jsme se s nimi poté bavili, tak říkali, že přišli proto, že viděli na plakátech PANYCHIDU.

Honza: Jinak se to ale vždycky nějak odehraje. Jasně, je blbý, když je nějaký velký zpoždění, pak už toho máš dost a někdo tě pošle na pódium ve dvě ráno. Proto je příjemný na Phantoms, že kapely hrajou tak, jak mají. Také to vědí měsíc dopředu, že v takový čas budou hrát a skutečně tomu tak je a když je nějaké zpoždění, tak v řádech minut, což nikoho nenasere. Hlavně si dáváme dost času na přestavby pódia. Některé festivaly mají na přestavbu 10 minut, to se nedá zvládnout.

Sinneral: Vždyť jen 5 minut trvá kapele předchozí, aby se sbalila.

Honza: Dáváme si aspoň 25 minut a když víme, že to bude náročnější (kapela se maluje třeba), tak dáme víc.

Sinneral: Loni před divadlem (VULTURE INDUSTRIES + HAPPY GORILLA DANCE COMPANY alias TURNING GOLEM) bylo 45 minut. Ale nebylo vidět, že by to někomu vadilo, lidi ví, že se připravuje něco velkýho a těší se na to.

Honza: Navíc si také rádi odpočinou a zajdou na pivo.

Sinneral: Ještě jsem si teď vzpomněl – jednou jsme vyhráli nějakou anketu od Rock the Nation na Paganfest ve Zlíně. Mělo to proběhnout v Masters of Rock Café, měli tam být ELUVEITIE, ENSIFERUM atd. A my jsme tam měli hrát díky té anketě jako předkapela. Jenže to znamenalo přivést si kompletní aparaturu včetně bicích, což by vyšlo tak na tři auta. Hracího času jsme dostali asi 20 minut.

Honza: A bylo to ve Zlíně, kterej je pro nás přes celou republiku.

Sinneral: Žádný nárok na cestovné, takže tři auta do Zlína jen tak jako výlet. A to nevím, kdo by nám tehdy s těmi auty jel, protože my žádná neměli. Neměli jsme přístup do backstage, takže bychom si všechny ty věci museli skladovat někde mezi lidma pod pódiem. Takže jsme je slušně poslali do prdele.

Honza: To akorát z kapel dělají blbce. Od té doby sereme na nějaké ankety a soutěže.

Sinneral: To podle mě nemá nikdo zapotřebí.

Honza: To je lepší, když si to kapela vybojuje sama. Stejně jim to nic nepřinese. Čekat na nějakou almužnu, že ti někdo přispěje na studio, slíbí ti vydání, ale pak se o to nikdo nepostará. Lepší si to dělat sám. Tu soutěž asi pořádal Rock the Nation, který dělal to turné, a Pragokoncert, jenž pořádal zlínskou zastávku, o té anketě ani nevěděl. A pak nám akorát napsali, že jsou takové podmínky.

Sinneral: RTN jim to asi hodili na hrb a oni se o nás postarali takovýmto způsobem.

www.panychida.com
http://www.phantomsofpilsen.cz/


Zveřejněno: 20. 04. 2014
Přečteno:
3361 x
Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

22. 04. 2014 14:58 napsal/a DW
Skvělej
rozhovor se skvělýma lidma :). Poslední pasáž mě ani moc nepřekvapila.