Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

28.3.2014, České Budějovice - Music bar Velbloud

Pohled první: Štěpán

Přesně před týdnem putování hudební sousedů východních našich slovenských ČAD pospolu s BRUTALLY DECEASED A CONTRASTIC v Děčíně bylo započato. Třetí koncert pátečního večera v Českých Budějovicích se byl odehrál jako připomenutí významného to výročí (konec archaismů). Kdyby se totiž Komenský dožil 422 let, tak by si určitě 28. března dal budějovický Budvar (parádního nadmíráka bez pěny) a poslechl čtveřici rozličných hudebních uskupení. Čtveřici proto, že zmíněné trio bylo doplněno suportem jihočeských RADIOLOKÁTOR. A protože právě s píseckou frakcí této kapely jsme dorazili do Č.B. opravdu jako první, tak jsme stihli dvě piva v nedaleké nálevně u Černého koníčka a osvěžili se přeúžasnou tankovou protivínskou  jedenáctkou. V klubu pak následovala nedlouhá zvuková zkouška. Sjíždějí se kamarádi, známí, klub se zaplňuje.

RADIOLOKÁTOR zahajuje svým běsnivým thrashovým setem, klasická směs k poctě osmdesátých let, vždy tak energická, tvrdá. Zpěvák Iny a v průběhu chvílemi i Žrout s basovou kytarou sestupují z pódia mezi hlavami třesoucí publikum, kontakt je okamžitě navozen a nálada skvělá. Zvuk dobrý, vystoupení plynulé, písně přesně a precizně zahrané, jednoznačně skvělý začátek večírku.

Když jsem výše zmínil sousloví rozličná čtveřice, tak to bylo záměrné, protože thrash střídá poctivý, ale skutečně poctivý, starošvédskými legendami inspirovaný death v podání BRUTALLY DECEASED. Žlababa 666 v bílém tričku nesoucí logo předešlé kapely nasadí svoji brutální polohu hlasu a vítá nás dvěma staršími songy; pro  mě maličko váhavý rozjezd vystoupení s drobnými rytmickými nesrovnalostmi. Ovšem materiál z nové desky „Black Infernal Vortex“ a přibývající minuty produkce mě začínají bavit, víc a víc přestávám vnímat cokoli kolem sebe, až mě muzika zcela pohlcuje. Vynikající, nejednotvárné a dynamické, zvukově hodně dobré.

Následující hodinové přípravy způsobené pravděpodobně nějakými technickými potížemi, zvláštní doplňky na pódiu (dataprojektor, tablety, miniaturní souprava bicích) ve mě vzbuzují zvědavost, co předvedou elektroničtí grindcoraři z Mostu. Po dvou jedenáctkách z kraje večera už není ani stopy a nealko pivo mi čas fakt dlouhého čekání moc nekrátí. Ovšem vyplatilo se. Masakr předvedený CONTRASTIC byl pro mě jako sůl do dvacet let staré, sice dávno zahojené, ale prvními zvuky znovu rozšklebené rány. Nemá cenu zastírat, že pro mě to byl (a vím, že možná budu terčem posměchu) naprostý vrchol večera. Když si odmyslím zpěv, mimo jiné moderní core frázování mi pro tentokrát vůbec nevadilo, tak jsem se přenesl do Kanady k FRONT LINE ASSEMBLY, SKINNY PUPPY nebo do Švýcarska ke COBALT 60. Vím, že třetinu zvuku tvoří sampl, ale co na tom, když jako komplet muzika, navíc doplněná drásavou projekcí, vytvoří náhle jiný svět. Chci vyzdvihnout výkon muzikantů, umí to výtečně zahrát. Vystoupení této znovuobnovené kapely rozdělilo posluchače na dva tábory, jeden, který si vystoupení protrpěl nebo utekl a neposlouchal, a druhý, nadšený a zkrátka překvapený. Jednoznačně se řadím do tábora číslo dvě a velice vítám takovéto počiny. Se Žroutem jsme si ještě venku zavzpomínali na starou českou VANESSU a zanotovali Mlýnské stoce vystoupením oživené texty těchto elektronegativistů. („Nenávidím tě, nemiluju tě, nechápu tě, nechceš mě ztratit, nenávist žhaví sperma, nenávist tělo spoutává...“)

Závěrečná, sice neúplná sestava ČAD vrátila večírku nevázanou veselou atmosféru. Přestože chyběla basistka, na zvuk dua se nechalo za chvíli zvyknout a precizní kytara, spolu s výraznými bicími rozpohybovaly klub k závěrečné tancovačce. Kapela předkládá docela závažná témata, ale odlehčenou formou, formou nadsázky a humoru. Vulgarity se srazí měkkostí slovenštiny a „vyjebané anorektické kurvy“ a „polmetrové kokoty“ nezní hloupě. Přestože začínám pociťovat únavu, tak mě vystoupení ČAD baví a jsem rád, že takovéhle kapely existují, protože jen vážné vše být nesmí.

Závěrem, čtyři kapely, každá s jinou muzikou a jiným pohledem na předkládanou skutečnost vytvořily z budějovického večírku pestrou nejednotvárnou poslouchanou a podívanou. Doufám, že má Jan Ámos v Naardenu v kryptě radost, jak synové slovanští naučili se umění hudebně hlučnému hráti. Díky.


Pohled druhý: Johan

Třetí akce ve třech tejdnech v dosahu mýho bydliště slibovala třetí setkání jihočeskejch džískařů fandících old school metalu, LAHARU, RADIOLOKÁTORU a v případě budějovický akce taky ČADU a BRUTALLY DECEASED; na CONTRASTIC pak měli dorazit spíše jedinci alternativně smýšlející.

Před akcí jsem se samozřejmě pídil po časovým plánu - začátku, pořadí kapel. A tady si dovolím ječet, protože internet, studnice to nevyčerpatelná, nabízel každýmu zvědavci řadu možností. Hlavní stránka klubu v okně „akce týdne“ hlásala začátek ve 20 hodin, program na celý měsíc ve 21, Facebook události pak v 19.00. Napsal jsem zvídavýho e-maila do klubu, odkud přišla rychle odpověď, abych se zeptal Žlababy, kterej akci pořádá. Tudíž e-mail Žlababovi, kterej taky rychle zareagoval a poslal i program s tím, že se začne v půl osmý. Věřil jsem teda vrchnímu organizátorovi a vyrazil zavčasu v šest ze Strakonic, resp. v 6.10 z Čejetic. Jen s Peťanem, protože ostatní strakonicko-dobříšští metaláci a pankáčové nemohli. Cesta OK, v sedm jsme před klubem, parkujeme hned proti vchodu a šup dovnitř, kde jsme asi první a druhej platící. Z příprav pódia je jasný, že se v půl nezačne, ale v osm by mělo, a taky jo. Tou dobou už se klub slušně zaplnil, nášivky se shromáždily před pódiem, Iny vlezl mezi ně a RADIOLOKÁTOR rozjeli mazec, kterej od nich každej správnej trešer dobře zná a kterej už jsme tu popisovali přesně x-krát. Tentokrát si Iny připravil trochu jinačí průpovídky a bylo to vtipný, třeba když u songu RADIOLOKÁTORU „Vindaloo Panzerfaust“ uváděl jako autora Jirku Urbana. Pod pódiem to zase vřelo, kapela fičela jak tornádo a za 30 minut byl klub za použití oranžového agenta a černé magie vymazán ze světa. (úsměv)

„A další skladba se jmenuje ,Urrrggghhh urrrggghhh urrrggghhh‘.“ (úsměv) Tak představoval Žlababa každou rychtu BRUTALLY DECEASED. Tuhle kapelu jsem dlouho živě neviděl, v minulosti mě nechávala vcelku chladným, tentokrát mi ale sedla. Po trochu rozpačitým začátku, což se ale týkalo všech kapel (než zvukař pošteloval kolíčka a usadil zvuk do poslouchatelné podoby), rozjeli pánové Švédskem nasmrádlou porci death metalu ze starý školy, nad kterou jásali hlavně fandové ENTOMBED, UNLEASHED nebo DISMEMBER. Jak by napsal kamarád Asphyx, chrastilo to řádně, mně se ale líbily hlavně kytarové vyhrávky, a pak jedna ponuřejší pomalejší skladba, která mi lehce evokovala ASPHYX, za což jsem záhy dostal vynadáno od znalců, což respektuju, protože žádnej znalec tohohle typu death metálu nejsem.

Nejvíc obav předem vzbuzovali CONTRASTIC, hlavně slovo „experimental“ uctívačům starých pořádků nahánělo hrůzu. Další zděšení jim v očích působila příprava pódia, kam pánové postupně nanosili klávesy (nebo co to bylo), projektor, počítač (nebo co to bylo) a flašky, který svítily. Přípravy navíc komplikovaly technický problémy a tak se čekalo a čekalo, co z toho všeho vyleze. Já se taky nijak extra netěšil, grindu moc neholduju a tvorbu kapely jsem neznal. Ale jaký bylo moje překvapení, když to kvartet rozjel. Působivý, to je to slovo, který vystoupení CONTRASTIC nejlíp popisuje. I díky působivý projekci to celý působilo (nejsem debil, slovo „působivý“ používám tolikrát záměrně, kdyby to někomu nedocvaklo - smích) dekadentně a ve finále jsem na to vydržel čučet skoro s votevřenou... ústy. Na jeden song byla povolána Zlá bába, která si s Puttim střihla „romantickej“ duet, jinak to ale bylo spíš chladný, plný zajímavých samplů, kytarových stěn a strojových bicích. S grindem to podle mě nemělo společnýho skoro nic, řek bych tomu spíš industriální metal.

ČAD ve dvou. Basia nedorazila, ani jsme se nedověděli prečo, ale i zpívající kytarák s bicmenem to dokázali parádně rozfofrovat a výsledkem zas byla pořádná podpódiová rotyka, o kterou se mimořádně nestarali džískaři, ale mladá krev. Bratia to sypali s grácií a já si vzpomněl, že podobně intenzivní set ve dvou lidech jsem viděl akorát od CARUSELLY. Tentokrát to ale bylo víc zábavný, protože Pišta si pořád vymejšlel nějaký píčoviny (to je jeho slovo, který z něj vypadlo asi stokrát) a bavil tak početné publikum, dosahující odhadem nějakých sto hlav (= plnej klub). ČAD sypali jeden hit za druhým, v podstatě jednoduchá muzika fungovala skvěle a tak po „Sekyrách a buzogánech“ museli chalani přidat.

Parádní večer skončil v přívětivou hodinu kolem půlnoci (nesnáším koncerty končící v půl třetí ráno) a tak jsme se s Peťanem, singlem KRÜGER (kterej jsem si koupil, protože mi ho dva dobráci doporučili), Noise Master zinem (kterej jsem si koupil, protože je tam rozhovor s KubaAjzem; napíšu recenzi), taškou staletejch fanzinů (který Peťan dostal od nějakýho dobrodince) vyrazili k domovům. S dobrým pocitem, protože to byla po všech stránkách výborná akcia.


Pohled třetí: Míra

Celý večer odstartoval RADIOLOKÁTOR. Není lepší možnosti, jak se rozehřát. Zažít v jednu chvíli SODOM, SLAYER, ARAKAIN a DEBUSTROL, tak to je splněný sen každého thrashera. Energie atomové bomby! Zatřepal jsem náležitě hlavou a propotil mírně džísku.

BRUTALLY DECEASED nikdy nezklamou. Old school (swedish) death metal u nás nikdo nehraje lépe. Celý set byl skvělou ochutnávkou z nové desky, ale zazněly také starší kousky. Jen škoda malých technických problémů. Každopádně jsem si užil jejich další koncert, který mě utvrdil v tom, že u nás roste silná kapela.

Na pódiu se připravovali CONTRASTIC a to pěkně dlouho, protože si nosili plno krabiček, kabelů, světel a pomalu si člověk připadal jako v malé výzkumné laboratoři. Bohužel velké množství elektroniky způsobilo prodloužení doby čekání. Budu napadán, ale mně to nevadí. Hudba CONTRASTIC mě nebavila a celou dobu jsem čekal na konec. Jejich set proložený projekcí a světly však měl úspěch a tak to má být. Každá hudba má své fanoušky. Já byl v tu dobu až moc old school.

Jaké překvapení, když ČAD (ten večer jen ve dvou) nepotřeboval dlouhé desítky minut na přípravu. Bicí a kytara a rázem z toho byl největší bordel večera! Moje první živé setkání s ČAD a byl jsem totálně v transu. Na Obscene Extreme festivalu se mi je nepovedlo zažít, tak jsem si je užil doma. Program byl sestaven ze samých pecek jako „Červy“ , „Všetko je z Činy“ a hlavně „Sekery a buzogáne“.  Slušně zaplněný sál rozjel šílený moshpit, který se celou dobu nezastavil.

Páteční akce byla velmi vydařená. Přišlo hodně lidí a všichni se skvěle bavili. RADIOLOKÁTOR, BRUTALLY DECEASED a ČAD naprosto parádní výkon. Páteční večer člověk dostal za málo peněz hodně muziky!


Pohled čtvrtý: Peťan


Další undergroundová akce na jihu Čech na sebe nenechala dlouho čekat a pod taktovkou Žlababy do Velblouda zavítalo česko-slovenské tour kapel ČAD, BRUTALLY DECEASED a CONTRASTIC. Celou sestavu doplňovali pro budějovickou zastávku thrashmaniaci RADIOLOKÁTOR. Johan mě vyzvedává po šesté a po pohodové cestě dorážíme před sedmou večerní do klubu, který se pomalu začíná plnit. Spousty známých tváří, onášivkovaných džísek a Budvar.

RADIOLOKÁTOR začínají v osm hodin a svůj zkrácený půlhodinový set znovu odpálili covery starých známých thrashovek. Iny pod pódiem mezi lidmi podpořený zbylou čtveřicí v zádech chrlí jeden text za druhým. Chvíli „Protestuje“, pak se ptá „Proč?“, zažívá „Invazi“ zřejmě „Oranžových agentů“ aby se nakonec přikradla „Black Magic“ night. RADIOLOKÁTOR znovu vymetli všechny pavučiny v klubu a předvedli, jak se má hrát thrash. Připočtěte si dobře naladěnou kapelu, Inyho vtipný komentáře k jednotlivým skladbám, perfektně odehráno s kvalitním zvukem. Naprosto poctivý THRASH!

Jako druzí šli na řadu BRUTALLY DECEASED. Jedna z nejlepších tuzemských death metalových partiček, která rozhodně nestagnuje, ale s každým koncertem a především nahrávkou roste. Jejich chrastivý a špinavý švédský death metal zkrátka musí potěšit každého fandu starých ENTOMBED nebo DISMEMBER. Vály z nové desky jsou snad ještě větší vražda, než prvotiny. Nechybí ani pomalejší, valivý a temný death metal v určitých pasážích. BRUTALLY DECEASED svou starou školou začínají oslovovat stále více fans nejen v Česku a tak věřím, že to klukům vydrží!

Na malé pódium se začínají nosit divné věci jako projektor a jsem docela zděšen. CONTRASTIC je kapela, která šla vždy kolem mě a tak trochu mě děsila škatulka „grind-experimental“. CONTRASTIC se mi složitě hodnotí. Zhruba polovinu setu moc nevnímám, protože si říkám „Peťane, tahle hudba ti nic říkat nebude“. Po zpozornění a zaposlouchání se ale musím uznat, že se klubem žene vlna pořádný energie. A když se člověk zadíval na probíhající projekci, rázem mi CONTRASTIC jako chaos nepřipadali. Jasně, není to odnož, kterou bych vyhledával a doma si to zřejmě nepustím, ale naživo to fungovalo. Prvotní „odsouzení“ kapely do věčných lovišť později přehodnocuji a někdy příště dám CONTRASTIC i sobě větší šanci. Nejsem příznivcem samplů, ale zde mi to nakonec nevadí. Hudební výkony na vysoké úrovni, vokálu jsem ale na chuť příliš nepřišel.

I ve dvou lidech lze zahrát pořádný divadlo. ČAD přijeli bez basistky a i přesto to stálo za to! Tenhle mix hardcoru, crustu, punku a metalu s výbornými texty mě bavil snad pokaždé. Pišta uvádí skladby způsobem sobě vlastním a tak nemohla chybět například „Rabovačka“, „Na to si tu“, „Psia krev“ nebo „Konflikty“. Radost se dívat na bubeníka (pochvala za triko CRYPTIC SLAUGHTER), který to tam namlátil jakoby se nechumelilo. ČAD i v okleštěné sestavě semleli slušně zaplněný Velbloud. Důkazem budiž mosh před pódiem a spokojenost snad všech přítomných. Set plný hitovek, všude samá pičovina, hovada, hovadice. Zkrátka zábava, nadhled, pohoda.

Vydařený večer končí krátce před půlnocí, takže dopíjíme, loučíme se, přebírám tunu starých zinů z počátku 90. let od Karla (díky!) a s Johanem vyrážíme k domovu. Další povedená akce s kvalitními kapelami, organizací, atmosférou a především partou přátel.

Fotky: Míra, Syky

Mírova galerie

Sykyho galerie

Mařenčina galerie


Zveřejněno: 31. 03. 2014
Přečteno:
3422 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

31. 03. 2014 22:40 napsal/a Luma
konečně
sem se podrobněji dozvěděl, jak asi vypadala jednotlivá vystoupení. V sobotu tohle turné proběhlo Prostějovem, já sem musel být v práci a od mojí je popis akce vždycky hodně stručný. Tentokrát to bylo ve znění bylo to super. Především Contrastic byli parádní.
31. 03. 2014 17:29 napsal/a Asphyx
no
vypadá to, že to byla pořádná prasečina:)) pěkný report pánové...jen ten Budvar mi do toho nějak nesedí:)) Parádní jsou i fotky. Ideální čtění k odpolední kávě:)) díky.