Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

HOKEDUN – Vanished Away in Tranqullity CD-R 2013, vlastní náklad

Old school black metal band from UK. Tak se označuje nová akvizice z Warwicku, hlavního města anglického hrabství Warwickshire, a já si dovolím hned na začátku trochu nesouhlasit. Důvodem jsou slova old school, protože black metal s tímto označením si představuji buď jako nespoutanou norskou vichřici, případně jako ranou tvorbu VENOM a jim podobných pionýrů temného žánru, v obou případech bez jakýchkoli příkras v podobě akustických kytar nebo elektronických zvuků. A právě tato zpestření se na debutové nahrávce HOKEDUN vyskytují, navíc i prvky deathmetalové, spočívající v kytarové práci, která je odvedena velmi slušně a je tím nejzajímavějším, co lze na „Vanished Away in Tranqullity“ zaregistrovat. Eren, zřejmě mozek projektu, odvádí s kytarou velmi slušnou práci, jeho vyhrávky jsou zajímavé, navíc víceméně potemnělou muziku příjemným způsobem prosvětlují.

Ona by toho světla ale potřebovala mnohem víc, hlavně zvuk by potřeboval prosvítit, protože je taky temný, ale temný tím špatným způsobem. Nahrávka byla pořízena nejspíš někde ve zkušebně, alespoň tomu nasvědčují slova v bookletu, dle kterých vše nahrál a mixoval Ed, basák a autor programovaných bicích. Není to vysloveně bída, v pomalejších a poloakustických pasážích je zvuk celkem OK, horší to je, když se pánové rozjedou a zvýší tempo, třeba v „Severely Suffered“. Pak se ukáže nejen slabší zvuk, ale hlavně nepříliš kreativně naprogramované bubny. Ty místy úplně volají po nějakém zpestření, ale to přichází opravdu zřídka, většinou se bicí drží jednoho mustru.

Přitom je to jednoduše škoda. S lepším zvukem a propracovanějšími bicími by mě nahrávka bavila mnohem víc. Jednak ty zmíněné kytary a řada melodií, jednak vokál, který není tlačený do úplného extrému, ale spíše se drží trochu zkrátka a Erenovi je tak celkem dobře rozumět. Když k tomu připočtu občasné zvolnění a nástup akustické kytary, mám před sebou velmi slušné demo, které by kvalitní produkce nakopla minimálně o bod, ne-li dva výš.

Za nejlepší považuji předposlední „Erosion of your Sick Soul“, a budu se opakovat, kvůli parádní kytaře, která jede na hranici mezi klasickým blackovým bzukotem a deathmetalovým melodičnem. Ústřední melodie je chytlavá, ale nikoliv vlezlá, i basa je tu nějak lépe slyšet... zvuk má každá skladba trochu jiný, jako kdyby se nahrávalo postupně, na vícekrát.

Závěrečná instrumentálka nemá s black metalem vůbec nic společného, kromě úvodního a závěrečného zvonobití hrají prim čisté tóny, nejen kytarové, ale asi i nějakého exotického nástroje, zřejmě vyrobeného uměle. Abych pravdu napsal, nevím, co tím chtěli HOKEDUN říci, do konceptu to moc nezapadá, ale na druhou stranu je titulní kompozice opatřená nejlepším zvukem a samotná mě baví, jen mi prostě nepasuje ke zbytku. Ale je to outro, tak proč ne.

Pálené CD je zabaleno metodou „vystřihni a nalep si sám“. (úsměv) Přední, zadní a vnitřní části „obalu“ jsou nalepeny na trochu větším tvrdším papíru, CD pak drží bublina nalepená uvnitř dvojlistu. Celkem zajímavé řešení, nechybějí ani texty, v nichž to vypadá na nějaké neveselé duševní stavy; klasické blackmetalové strašení se tady nekoná.

Lehce progresivní black metal v podání anglické party rozhodně stojí za poslech, tak jestli máte chuť na něco neznámého, klikněte si níže a srovnejte si mé dojmy s vlastními.

Seznam skladeb:

  1. Struggle in the Palm of Azrael
  2. Giant and Midget
  3. Severely Suffered
  4. Erosion of your Sick Soul
  5. Vanished away in Tranquillity

Čas: 17:45

Sestava:
  • Eren – Guitars, Bass Guitar & Vocals
  • Ed – Bass Guitar & Programming

https://www.facebook.com/hokedun
http://www.reverbnation.com/hokedun

ROZHOVOR (anglicky)

Zveřejněno: 27. 03. 2014
Přečteno:
3571 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář