Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

TVORBA – Smlouva s Ďáblem CD-R 2013, vlastní náklad

„Smlouva s Ďáblem“ je příběh o mladém muži, který zaprodal svou duši Ďáblu výměnou za objevení Pravé lásky, a o všech úskalích, která tento typ obchodu zpravidla doprovázejí, vrcholící grandiózním rozuzlením. TVORBA čerpá z široké palety inspiračních zdrojů, od klasického romantismu přes avantgardu a jazz, po art rock sedmdesátých let a současný progresivní metal (s rostoucím důrazem na poslední zmíněný žánr).

Toto CD je vhodné k použití coby rituální pomůcka k obřadu vyvolání Satana za účelem obohacení se výměnou za vlastní nesmrtelnou duši.* Děti do třinácti let nechť provádějí obřad pouze pod dohledem rodičů. Všechny osoby, které daly vzniknout této desce, se tímto důrazně distancují od čehokoli týkajícího se čehokoli. TVORBA doporučuje uzavírat Smlouvu s Ďáblem při každé nejbližší vhodné příležitosti zpět do obalu.
 
* To přirozeně obnáší větší utrpení, než si dokážete představit. Fyzické, psychické, citové. Prostě peklo. Navždy.


Dovolil jsem si na úvod citovat z obalu CD a k němu přiloženého listu, aby si čtenář mohl udělat alespoň přibližný obrázek o tom, co TVORBA obnáší. Ono to s ní totiž není zrovna snadné a škatulkáři z ní budou na rozpacích, protože jí žádný žánr není dobrý, navíc nešetří vtipem, byť svou tvorbu prý bere vážně – o tom víc v rozhovoru, který uvede některé záležitosti na pravou míru. (úsměv) Hodně zjednodušeně by šlo použít označení progresivní či alternativní rock/metal, ale druhým dechem je třeba dodat, že jde o spojení hodně volné, s přesahem do dalších hudebních končin. Leccos má na svědomí hojně využívaná flétna, která kouzlí pěkné melodie, leccos muzikanti, kteří za sebou mají řadu jiných projektů a instrumentálně jsou evidentně na výši.

Úvod patří hostující zpěvačce, která za střídmého hudebnímu doprovodu dává svému milému vale; ten se kvůli tomu pokouší o sebevraždu, aby v druhém Aktu uzavřel to, o čem celá nahrávka je. Muzika je pestrá, docela velký prostor dostávají klávesy, respektive jimi vyluzované zvuky, ale nechybí ani zvuky přírodní, třeba ptačí zpěv či praskající oheň. Melodický zpěv k melodické muzice dobře pasuje, stejně jako již zmíněná flétna. Výrazná baskytara se často dere na povrch a hraje tak rovnocennou roli s ostatními nástroji. Ty jsou bez výjimky dobře čitelné, zvuk je čistý, dalo by se říci průzračný, a tak se nemalou měrou podílí na vyznění nahrávky.

První čtyři Akty plynou na podobné hudební vlně, v pátém dochází k razantnímu přitvrzení, byť zpočátku to na žádný šrumec nevypadá, spíše naopak. Křehká písnička pozvolna plyne, aby v okamžiku návratu Ďábla na scénu zhrubla, stejně jako vokál, který rázem přechází v hrdelní řev – to sám Ďábel promlouvá k hlavnímu hrdinovi, který by možná mohl se svým hlasem zkusit o něco jiného; trochu mi chybí emoce, které by s ohledem na děj měly přijít. Ani Ďáblův hlas není tak zlověstný, jak by bylo záhodno, takže kdybych měl ukázat na skladbu, která by snesla upgrade, byl by to předposlední track. Závěrečná osmiminutová položka navazuje na tu předchozí, takže zase se ke slovu dostává Ďáblův řev, hrdinův čistý zpěv, ale navíc i recitace latinského textu, který v celém příběhu hraje zásadní roli.

Jednoduchý, leč pěkně zpracovaný obal (něco jako lepší pošetka) obsahuje informace výše uvedené, k tomu onen klíčový latinský text a seznam skladeb. Chybí žel texty, což je škoda, protože je z nich patrný celý příběh, jehož děj je naznačen výše a finále se nesluší prozradit. Nicméně celé album je volně k poslechu, tak má každý šanci si příběh takřka faustovský vyslechnout.

Ještě bych se k textům krátce vrátil, protože jsou napsané neobvykle, řekl bych civilně, tak, jako lidé běžně mluví. Místy to působí trochu kostrbatě, hlavně jeden absolutní rým mi nesedí, a pak ta nešťastná „katastrofa“ v 5. skladbě, ale jinak je to docela slušná práce. Ostatně jako celé EP.

Seznam skladeb:
  1. Akt 1 Sebevražda
  2. Akt 2 Smlouva s ďáblem
  3. Akt 3 Láska I.
  4. Akt 4 Láska II.
  5. Akt 5 Smlouva s ďáblem II.
  6. Akt 666 Peklo

Čas: 30:35

Sestava:
  • Albrecht K. Smuten – zpěv, kytara, klávesy, flétna, text, hudba
  • Maty Jína – basa
  • Vašek Lhota – bicí

Zvláštní host:
  • Iwwwanka Kolihová – zpěv (Akt 1)

www.facebook.com/tvorba.net


Zveřejněno: 16. 03. 2014
Přečteno:
3766 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář