Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
LLYR

TVORBA je netradiční název pro kapelu koketující s tvrdšími žánry, netradiční je i muzika, kterou pánové tvoří.

A protože je koncepce debutové nahrávky „Smlouva s Ďáblem“ zajímavá, je tady rozhovor, v němž se o TVORBĚ dozvíte více. Odpovídá Albrecht K. Smuten.

Když jsem si poprvé přečetl název vaší skupiny, napadlo mě, že je to asi omyl, když CD doputovalo k nám. Mám to slovo spojené s termínem Lidová tvorba, což byl tuším nějaký obchod, kde se prodávaly rukodělné výrobky. Takže jsem si říkal, že to asi bude nějaký folk...


Tak nějaký ten folk by se tam našel taky, stejně jako celá řada dalších žánrů. Název TVORBA má reflektovat právě tu kreativitu, se kterou k celému projektu přistupujeme – jak po hudební stránce, tak po stránce vizuální i, řekněme, literární.

Kdo dnes TVORBU tvoří?

Kromě mě ještě Maty Jína (basa) a Vašek Lhota (bicí), oba dva ostřílení muzikanti, v minulosti spolupracující s celou řadou severočeských kapel od jazzu až po extrémní metal. Oba pravidelně vyhrávají hudební soutěže a já si hrozně vážím toho, že s nimi můžu hrát.

Máte na kontě debutovou nahrávku „Smlouva s Ďáblem“, kterou jste vydali vlastními silami. V dnešní době prodej hudebních nosičů spadl na dno, vše válcuje internet a stahování. Kolik jste nechali cédéček vyrobit? Jdou na odbyt? (úsměv)


„Smlouva s Ďáblem“ je především demonahrávka (troufám si tvrdit, že jedna z mála koncepčních demonahrávek v historii), takže má hlavně propagační účely. Abychom měli něco v ruce při komunikaci s kluby, časopisy a festivaly. A samozřejmě s fanoušky. Proto jsme ji dali celou zdarma na Youtube, protože pro neznámou kapelu nemá smysl nahrát CD, udělat křest a čekat, že přijde spousta lidí a koupí celý náklad. Šli jsme na to obráceně a rozšířili nahrávku právě proto, aby na koncerty vůbec někdo přišel. Pár kusů CD jsme vyrobili až po nějaké době, čistě abychom měli něco hezkého, hmatatelného, a z toho samého důvodu si ho občas koupí i nějaký fanoušek.

Nahrávku jste si vydali sami. Zkoušeli jste hledat firmu, nebo máte raději vše pod palcem?

Určitě všechno pod palcem. Já jsem během své kariéry narazil na dva modely spolupráce s malou produkční společností – v jednom případě pro vás společnost neudělá vůbec nic, tedy neposkytne vám žádné peníze, nedomluví žádné koncerty, vy jí ale také nejste nijak zavázaní, takže ve finále máte jejich logo na desce a tím to hasne. V druhém případě vám dá třeba nějaké peníze na desku, ale pak vás tak trochu vlastní a důrazně šlape na to, abyste nedejbože někomu tu placku nedali zadarmo. Zcela logicky chtějí svoji investici nazpátek. A to se zdaleka nebavíme o velkých společnostech, kde vám přidělí producenta, který bude manipulovat s vaší muzikou, aby byla prodejnější, což v praxi znamená „aby šla víc na ruku masovému vkusu“. Ony na tom samozřejmě vydělají i samotné kapely, ale z celé věci se stává služba, ve které je nejdůležitější uspokojit zákazníka. My jsme rádi, že na muzice nejsme finančně závislí a můžeme si dělat co chceme, i eventuelně za cenu, že na náš koncert přijde jenom pár lidí.

Texty máte v češtině, navíc jste přišli s koncepčním příběhem, který by v angličtině tuzemským posluchačům asi tak nevyzněl. Můžeš prozradit, o čem „Smlouva s Ďáblem“ pojednává? Podle řečí v bookletu to vypadá jako nějaká legrace...


Je v tom jistá schizofrenie. My si na jednu stranu z celého toho muzikantství a metaláctví děláme legraci podobně jako třeba Spinal Tap nebo Tenacious D, na druhou stranu svoji skutečnou tvorbu myslíme celkem vážně. „Smlouva s Ďáblem“ je taková satanistická pohádka o chlapíkovi, který po nešťastném rozvodu prodal svoji duši výměnou za pravou lásku. Celé se to samozřejmě pokazí a vyvrcholí to v grandiózním finále. Jsou v tom prvky autobiografie, jenom já na tu finální katastrofu zatím ještě čekám.

V bookletu texty nejsou, jen latinské verše, kterým většina lidí nerozumí.

Exorcizamus te, omnis imundus spiritus
Omnis satanica potestas, omnis incursio
infernalis adversarii, omnis legio,
omnis congregatio et secta diabolica.
Ergo draco maledicte
et omnis legio diabolica adjuramus te.
Cessa decipere humanas creaturas,
Eisque aeternum Perditionis venenum propinare.

Co ta slova znamenají?

Je to autentický text z Římského rituálu exorcismu, pomocí kterého hrdina porazí Ďábla na jeho vlastním hřišti.

Plánujete, že u češtiny zůstanete, nebo byste se rádi ukázali i v zahraničí?

Připravované desky budou na střídačku čeština/angličtina. Čeština pro srozumitelnost děje, angličtina u příliš osobních a bolestivých témat pro odosobnění, čili naopak pro menší čitelnost.
Zahraničí teoreticky ano, jen nás až donedávna nenapadlo, že to obnáší mnoho létání letadlem, z čehož máme trochu bobky.

Zvuk alb je dnes často přetřásaným tématem, řada kapel nahrává v domácích podmínkách, ve zkušebnách a zvuk až tak neřeší. Vy jste zamířili do studia, takže vám na výsledku záleželo...


Nahrávali jsme u BigBossProductions v Jablonci nad Nisou (www.centrumhudby.com), kde zároveň zkoušíme. Tedy úplně původně to měla být pracovní nahrávka ze zkušebny, ale pak se to nějak zvrtlo a my jsme zjistili, že vlastně točíme desku. S výsledkem jsme spokojeni, řadu věcí jsme vychytali a víme, že příští desky budou ještě lepší. Další nahrávání už je na spadnutí.

CD vyšlo v zajímavě řešeném obalu, se zajímavým logem. Kdo je autorem grafiky – loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?


Autorem jsem já, moje další práce třeba pro kapely HAKKA MUGGIES a CRUADALACH můžete vidět zde: (http://albrecht-smuten.deviantart.com/gallery/). Živím se tvorbou firemních identit v rámci reklamní agentury, takže důležitost vizuální stránky věci vnímám významně. Ale ve TVORBĚ mi jde především o svobodné uplatnění všech uměleckých aktivit, kterým se věnuji, čili hudbě, výtvarnictví a textu.

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

Během krátké doby naší činnost jen tři, poslední na Jablonecké soutěži Stárplej, kde jsme získali ceny za nejlepší basu, nejlepší bicí a cenu publika. Díky omezenému hracímu času bylo vystoupení koncentrovanější, takže to byl vcelku masakr. Nejbližší další koncerty jsou 22.3. ve Velkých Hamrech a 17.5. v Praze v klubu FATAL společně s kapelou HAKKA MUGGIES.

Plány do budoucna...


Vydávat výhradně koncepční desky a akcidenční satirické klipy (viz. http://www.youtube.com/watch?v=Bh_gMErWP-4 a http://www.youtube.com/watch?v=PBeGONPLTdg ), koncertovat a profesně se zdokonalovat až na úroveň svých hudebních vzorů. Je to klišé, ale TVORBA je svým způsobem studentský projekt, který se neustále vyvíjí a průběžně publikuje výsledky svého studia...

www.facebook.com/tvorba.net

Smlouva s Ďáblem:
http://www.youtube.com/watch?v=yOCkYcF_N04

RECENZE



Zveřejněno: 19. 03. 2014
Přečteno:
3508 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář